Fermierii campioni la porumb - judeţele Ialomiţa şi Ilfov (I) - Revista Ferma
7 minute de citit

Fermierii campioni la porumb – judeţele Ialomiţa şi Ilfov (I)

• Cea mai bună producţie din aceste două judeţe a fost obţinută de fermierul Bogdan Voicu. Acesta a semănat 230 ha cu porumb în acest an şi a obţinut 15.890 kg/ha cu hibridul P9911 -un hibrid semitardiv din gama Optimum® AQUAmax®. “Am semănat porumbul după rapiţă, încă din vară am erbicidat, apoi am scarificat şi am mai erbicidat o dată, iar în lunile octombrie-noiembrie am arat şi tot în toamnă am aplicat 200 kg/ha de triplu super fosfat. Ne-au ajutat foarte mult erbicidările din vară! În primăvară am pregătit terenul cu combinatorul, am erbicidat în preemergenţă, am aplicat îngrăşăminte 150 kg/ha, iar la praşilă am aplicat 150 kg/ha de azot. În vegetaţie am mai aplicat două erbicide şi un insecticid. Am început recoltatul în jurul datei de 15 septembrie, iar anul viitor voi semăna 450 ha cu porumb”, a afirmat Bogdan Voicu.

Voicu Bogdan

• Acelaşi hibrid – P9911- a performat şi în judeţul Ialomiţa, acolo unde fermierul Victor Burciu a obţinut 14.400 kg/ha. “În acest an am semănat 170 ha cu porumb, iar plantele premergătoare au fost floarea-soarelui şi porumbul. Am arat din toamnă la 33-35 cm, în primăvară am fertilizat cu îngrăşăminte complexe 18.46.0 – 200 kg/ha; azotat de amoniu – 125 kg/ha; uree NG – 150 kg/ha, în a doua decadă a lunii aprilie am semănat 78.000 boabe germinabile/ha. Cultura a primit trei erbicide, un foliar – 10 l/ha în faza de 6-8 frunze, iar unde a fost cazul, am aplicat şi tratamente pentru Tanymecus. Cultura a fost irigată în trei tranşe a câte 800 mc/ha. Nu am prăşit în acest an, iar campania de recoltat a debutat la jumătatea lunii septembrie”, a declarat fermierul campion. Acesta a adăugat faptul că în următoarea campanie va semăna 330 ha cu porumb şi va alege hibridul P9911, cel care i-a oferit cea mai bună producţie, dar vrea să încerce şi hibrizi noi.
• Un alt fermier campion din judeţul Ialomiţa este Adrian Georgescu, care a semănat 650 ha cu porumb, dintre cele 2.600 pe care le lucrează, şi a obţinut 14.100 kg/ha cu hibridul P0937 şi 11.980 kg/ha cu hibridul P9903. Primul – P0937 – este un hibrid tardiv ce se recomandă a fi cultivat în condiţii de irigat, iar cel de-al doilea – P9903 – este cel mai bine vândut hibrid semitimpuriu de la noi din ţară. “Am semănat porumbul fie după rapiţă, fie după porumb. Pregătirea terenului pentru semănat a constat în arătură de toamnă, lucrare cu discul tot în toamnă, iar în primăvară o lucrare cu combinatorul. Am fertilizat la pregătirea patului germinativ cu 200 kg/ha îngrăşăminte complexe şi 200 kg/ha de azot. Am semănat în perioada 5-6 aprilie, am aplicat erbicide pentru frunză lată şi frunză îngustă, au fost date separat din cauza stresului hidric. Am aplicat şi insecticide, trei-patru, în funcţie de fiecare solă în parte şi de planta premergătoare. Am irigat în acest an, dar nu toată suprafaţa. De exemplu, hibridul P9903 nu a fost irigat, însă P0937 a primit apă în două tranşe. Am recoltat după data de 10 septembrie, am început cu P9903, iar hibridul P0937 l-am recoltat la finalul lunii septembrie”, a punctat Adrian Georgescu. Acesta a mai precizat faptul că anul viitor va semăna porumb pe aproximativ 700 ha şi va opta pentru aceiaşi hibrizi Pioneer.
• Marian Dumitru este următorul fermier campion din această zonă a ţării. Acesta îşi desfăşoară activitatea în Brăneşti – Ilfov, iar în acest an a obţinut 12.800 kg/ha cu hibridul P9903. “Lucrez 630 ha, iar porumb am semănat în acest an pe 30 ha după floarea-soarelui. În toamnă am arat la 30 cm, am discuit şi am aplicat complexe 18.46.0 – 200 kg. În primăvară am intrat cu un combinator şi am semănat în jurul datei de 15 aprilie 70.500 boabe germinabile/ha. Odată cu semănatul pe rând am aplicat 250 kg/ha de azotat. Am erbicidat în preemergenţă şi în postemergenţă timpurie. În stadiul de 4-5 frunze am mai aplicat un foliar bogat în zinc. Am recoltat în prima parte a lunii septembrie şi am fost mulţumit de producţie, de aceea anul viitor voi semăna 80 ha; cred că voi alege acelaşi hibrid în principal, însă vreau să încerc şi un hibrid nou”, a afirmat agricultorul dn Brăneşti.
• Fermier campion în judeţul Ilfov a devenit şi domnul inginer Gheorghe Preda, care a obţinut 12.650 kg/ha cu hibridul P9537. Acesta a ales un hibrid semitimpuriu, din grupa 350 FAO, ce are o foarte bună adaptabilitate, mai ales în condiţii de stres termic şi hidric. “Am avut în acest an 305 ha cu porumb, iar pregătirea terenului a constat în dezmiriştire, arătură de toamnă şi administrarea a 600-700 kg/ha de TerraCalco. În primăvară am aplicat 200 kg/ha îngrăşăminte complexe 20.20.0 şi am efectuat o lucrare cu combinatorul, în timp ce la semănat am aplicat îngrăşăminte – 150 kg/ha. Am erbicidat doar preemergent, am aplicat un îngrăşământ foliar pe bază de zinc, iar la faza de 6-8 frunze am prăşit şi am mai administrat pe rând 250 kg/ha de azotat de amoniu. Nu am aplicat alte tratamente în acest an, iar recoltatul a avut loc în perioada 25 august – 10 septembrie”, a declarat fermierul campion, care a adăugat faptul că a fost mulţumit de rezultatele obţinute în fermă.
• Iulian Filipoiu este un alt fermier campion la porumb din judeţul Ialomiţa. El a obţinut 12.500 kg/ha cu hibridul P9903 şi 10.600 kg/ha cu hibridul P9911. “Am semănat porumbul după rapiţă, înainte de semănat am aplicat 200 kg/ha de uree, iar la semănat am mai administrat 200 kg/ha îngrăşăminte complexe 18.46.0, în a doua jumătate a lunii aprilie. Cultura a mai primit un îngrăşământ foliar pe bază de zinc, am erbicidat preemergent, în faza de 8-10 frunze am prăşit şi am administrat azotat – 150 kg/ha şi am irigat în patru tranşe, 160 l/ha la fiecare irigare. Am recoltat la începutul lunii septembrie, iar în următoarea campanie voi semăna aceeaşi suprafaţă cu porumb şi bineînţeles că voi alege aceiaşi hibrizi de la Pioneer”, a specificat Iulian Filipoiu.

Text şi foto: Corteva Agriscience™, Divizia de Agricultură a DowDuPont

CEL MAI COMPLET PORTOFOLIU DIN INDUSTRIE
Corteva Agriscience™, Divizia de Agricultură a DowDuPont (NYSE: DWDP), urmează să devină companie independentă, listată la bursă, aşa cum s-a anunţat anterior, proces care va fi finalizat în luna iunie 2019. Diviza combină capacităţile DuPont Pioneer, DuPont Protecţia Plantelor şi Dow AgroSciences. Corteva Agriscience™ oferă fermierilor din lume cel mai complet portofoliu din industrie – incluzând unele dintre cele mai cunoscute mărci din agricultură: Pioneer®, Encirca®, nou lansatul Brevant™ Seminţe, precum şi alte produse premiate de protecţia culturilor – şi aduce constant noi produse în piaţă prin intermediul unei echipe de cercetare puternice în domeniul chimic şi tehnologic.

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 21/226 (ediţia 1-14 decembrie 2018)

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Comportament natural pe pardoseli antiderapante Nu ignorați pododermatitele!

Nu ignorați pododermatitele!

V-ați întrebat ce legătură există între comportament, productivitate și sănătatea ongloanelor la vacile de lapte? Statisticile arată că o vacă […]

Citește mai multe știri →