Fermierii doresc astfel să-şi recupereze plăţile pentru redevenţe în valoare de 151 milioane de dolari, susţinând că seminţele modificate genetic nu constituie o inovaţie tehnologică de facto. În proces este citat în calitate de inculpat şi Biroul naţional al brevetelor din Brazilia. Producătorii de soia din Mato Grosso au folosit un argument similar atunci când au dat în judecată Monsanto cerând anularea drepturilor de brevet asupra seminţelor Intacta RR2 PRO utilizate pe scară largă în Brazilia.
Potrivit agrnţiei Reuters, Bayer a declarat că nu a fost informată oficial despre niciun litigiu legat de tehnologia Bollgard II RR Flex. Compania a remarcat doar că această tehnologie de seminţe de bumbac a fost adoptată rapid de producătorii brazilieni şi a fost cea mai utilizată în statul Mato Grosso.
Asociaţia Producătorilor de Bumbac din Mato Grosso (AMPA) a anunţat că va solicita rambursarea unor drepturi de redevenţă în valoare de 151 milioane de dolari, pe care fermierii i-au plătit deja pentru utilizarea tehnologiei. „Dacă cererea de anulare a brevetului va fi acceptată, în afară de obţinerea restituirii sumei în cauza, producătorii de bumbac vor economisi 240 dolari pe hectar în recoltele viitoare”, se precizează într-un comunicat al AMPA.
Bollgard II RR Flex combină rezistenţa la insecte şi la combaterea buruienilor. Tehnologia a fost dezvoltată de compania americană Monsanto, companie preluată între timp de Bayer, în urma unei tranzacţii de 63 miliarde de dolari.