Fermierii au primit pentru certificatele din 2022 câte 32 de euro/tona de CO₂ sechestrat - Revista Ferma
3 minute de citit

Fermierii au primit pentru certificatele din 2022 câte 32 de euro/tona de CO₂ sechestrat

Mihaela Vasile Agreena parteneriat IPSO Fermierii au primit pentru certificatele din 2022 câte 32 de euro/tona de CO₂ sechestrat

180.000 hectare de teren din cele 1,8 milioane înscrise în programul Agreena pentru sechestrarea carbonului se găsesc în România. Lista înscrierilor e deschisă. Ce trebuie să facă fermierii care doresc să intre și ei în sistem?

Solul este poate cel mai de preț capital al unei ferme. De aceea, conservarea și restaurarea sa ar trebui să fie o preocupare crucială a oricărui agricultor. Iar dacă asta merge împreună cu sechestrarea carbonului, ca o formă de luptă împotriva schimbărilor climatice, este cu atât mai bine. Dar când din acestea două mai ies și bani suplimentari, atunci este ideal!

Și Agreena face ca lucrurile să se petreacă astfel…

180.000 HA ÎN ROMÂNIA

Programul Agreena a debutat în urmă cu patru ani, fiind dezvoltat, la început, în Danemarca. La ora actuală, 1,8 milioane de hectare de teren, din 17 țări, sunt înscrise în acest program, după cum ne-a spus Mihaela Vasile, reprezentant al firmei. Dintre ele, 180.000 se găsesc în România.

32 EURO/TONA DE CO₂ SECHESTRAT

Pentru fiecare tonă de dioxid de carbon sechestrat, fermierul primește un certificat verde de carbon, pe care îl poate păstra sau vinde pe piața voluntară a certificatelor de emisii de carbon. Anul acesta, fermierii au primit pentru certificatele din 2022 câte 32 de euro/bucată.

CUM FUNCȚIONEAZĂ PROGRAMUL?

Fermierii care doresc să treacă la o agricultură conservativă pentru sol – adică la sistemul minimum tillage sau no till – se adresează firmei. Specialiștii de la Agreena verifică dacă noul sistem de lucru din fermă corespunde standardelor adoptate pentru păstrarea calității solului și, în funcție de rezultat, aprobă înscrierea. Urmează apoi monitorizarea calității solului din fermă. Aceasta se face atât prin satelit, dar și direct. Pe baza acestei monitorizări este evaluată cantitatea de dioxid de carbon care a fost sechestrată în sol sau extrasă din atmosferă. 

AGREENA ȘI IPSO – ALIAȚI PENTRU UN MEDIU MAI CURAT

Agreena a încheiat un parteneriat strategic cu firma IPSO, cunoscut distribuitor de utilaje agricole. În acest fel, doritorii de a se înscrie în program au acces mult mai ușor la informații.

minimum tillage kuhn Fermierii au primit pentru certificatele din 2022 câte 32 de euro/tona de CO₂ sechestrat

De fapt, înscrierea este foarte simplă: doritorii au o discuție cu un reprezentant al firmei, în cadrul căreia se completează un chestionar, referitor la tehnologiile utilizate în fermă. Urmează apoi validarea înscrierii și monitorizarea.

CE TREBUIE SĂ FACĂ FERMIERUL?

Practic, în afară de a respecta principiile impuse de agricultura conservativă pentru sol, fermierului nu îi revin nici un fel de obligații suplimentare. El trebuie doar să renunțe la operațiunile clasice precum arătura adâncă și altele și să le înlocuiască cu trecerile cu combinatoare speciale sau să adopte semănatul direct. În fiecare an, pe baza evaluării rezultatelor, partenerul primește certificatele de carbon pentru dioxidul de carbon fixat în ferma sa cu un an în urmă.

În concluzie, iată o cale pe care fermierii pot obține un venit suplimentar ca o recompensă pentru efortul de a asigura conservarea solului și a lupta împotriva schimbărilor climatice!

Contactează specialișii Agreena aici: https://agreena.com/ro/contact-ro/

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →