Delegaţia a avut posibilitatea de a discuta, pe parcursul vizitei, cu directorul tehnic al Lebosol®, subiecte de mare interes pentru ei. Aceştia au fost deosebit de curioşi să afle care este necesarul de microelemente al celor mai importante culturi din România, pentru o producţie profitabilă.
Zincul – absolut necesar pentru un start bun al culturii
Una dintre temele discutate a fost importanţa zincului în exploaţiile din România. Zincul este un microelement, fiind utilizat de culturile agricole în cantităţi reduse. Cu toate acestea, zincul reprezintă un factor esenţial pentru creşterea şi dezvoltarea normală a culturilor, deoarece are rol în sinteza clorofilei, creşterea plantelor, sporirea rezistenţei la secetă şi la ger, în fecundare, dar şi în fixarea azotului de către leguminoase. Zincul este implicat în peste 700 de procese enzimatice în plantă şi contribuie semnificativ atât la formarea rădăcinilor, cât şi la creşterea vigorii plantelor.
Spre exemplu, este foarte important ca bobul de grâu să aibă un conţinut ridicat de zinc, deoarece acesta este implicat în dezvoltarea sistemului radicular, fiind foarte important pentru un start bun al culturii. Pentru a exemplifica cât mai bine acest fenomen, fermierilor români li s-au arătat două testări pe sămânţa de grâu cu concentraţii diferite de zinc. În urma acestor analize a rezultat clar că acele variante ce aveau o concentraţie ridicată de zinc în bob şi la care s-a intervenit suplimentar pentru creşterea concentraţiei de zinc au avut rădăcini mult mai dezvoltate, precum şi un start, o uniformitate şi o înfrăţire net superioare, comparativ cu variantele ce au avut o concentraţie scăzută în zinc.
Soluţii pentru culturile afectate de secetă
Fermierii români au vizitat şi două ferme vegetale din regiunea de sud-vest a Germaniei. În cadrul acestor expediţii s-au prezentat modalităţile prin care fermierii germani reuşesc să fie profitabili oricât de dificile ar fi condiţiile climatice dintr-un an sau altul. De asemenea, s-au discutat aspecte tehnice importante, precum tipul de sol, structura culturilor, valorificarea producţiilor şi cooperarea cu alţi fermieri din regiune.
Andreas Kissinger este un tânăr pasionat şi dedicat muncii în câmp. Pe o suprafaţă de 190 de hectare, fermierul cultivă grâu, porumb, floarea-soarelui, cartofi, mazăre şi, nu în ultimul rând, cultura sa preferată – dovleci. Analizând evidenţa precipitaţiilor din 2002 până în prezent, tânărul a constatat şi mărturiseşte că nu-şi aminteşte de o secetă de asemenea proporţii în anii anteriori ca cea din 2018. Din această cauză, fermierul are probleme cu răsărirea grâului şi mai ales a rapiţei. Însă, pentru a remedia situaţia, în discuţiile cu specialiştii Lebosol®, s-a decis că trebuie să se intervină în primăvară, cât de devreme posibil, cu produsele Lebosol® – PKMax sau Lebosol® – Nutriplant 5-20-5 şi ulterior cu Lebosol®- Mangan GOLD pentru a ajuta grâul să recupereze în dezvoltare.
Henning Jaworski, directorul tehnic al Lebosol® Dünger GmbH: “Necesarul de zinc pentru o producţie de 8 tone/ha de grâu este cuprins între 300 şi 400 g Zn/ha. Recomandarea mea este de a aplica produsul Lebosol® – Zinc700 SC la tratarea seminţelor (2 l/t) sau în perioada de vegetaţie (0,5 l/ha). Pentru tratamentul seminţelor avem două produse special concepute, Lebosol® – Total Care şi Lebosol® – Mix Tratament Seminţe ce conţin, printre altele şi Zn”.
CE NEVOI SPECIALE AU PLANTELE DE CULTURĂ?
Fermierii români aflaţi în vizită la fabrica Lebosol® Dünger GmbH din Germania au aflat noutăţi despre cerinţele culturilor de rapiţă, floarea-soarelui, grâu şi porumb faţă de elemente nutritive printre care şi Bor, Mangan, Cupru şi Sulf. Iată care au fost concluziile şi recomandările specialiştilor Lebosol®.
• Grâu:
– în faza de sfârşit a înfrăţitului – începutul alungirii paiului se va aplica: 0,5 l/ha Lebosol® – Bor + 0,5 l/ha Lebosol® – Zinc 700 SC sau 1 l/ha Lebosol – QuadroS (Zn, Mn, Cu, S);
– în faza de înspicare, se vor mai aplica 0,5 l/ha Lebosol® – Zinc 700 SC, iar în funcţie de zonă, de climă, de fertilizarea realizată anterior, Lebosol® recomandă fermierilor români şi următoarele produse: Lebosol® – Amonium TS200 (N, S), Lebosol® – Potasiu TS340 (N, K, S), Lebosol® – Mix Cereale SC (Mn, Cu, Zn, Mg, N), Lebosol® – MagS SC (Mg, S), Lebosol® – Sulf 800 SC (S).
• Rapiţă:
– toamna: 1,5 l/ha Lebosol® – Bor + 1 l/ha Lebosol® – Zinc 700 SC;
– primăvara, la reluarea vegetaţiei, Lebosol® recomandă produsele: Lebosol® – Bor, Lebosol® – Mangan 500 SC, Lebosol® – Zinc 700 SC şi Lebosol® – Sulf 800 SC sau 2 l/hade Lebosol® – Mix Rapiţă şi Floarea-soarelui SC (B, Mn, S, Ca, Mo);
– înainte de înflorire: 1 l/ha de Lebosol® – Bor (150 g/l B) + 3-5 l/ha de Lebosol® – Sulf 800 SC (800 g/l S).
• Floarea-soarelui: în faza de 4-6 frunze: 2 l/ha de Lebosol® – Bor , iar pentru tehnologia cu erbicide pe bază de imazamox se vor adăuga, obligatoriu, 2 l/ha de Aminosol®.
• Porumb: în faza de 4-6 frunze formate (când se unesc rândurile), 2 l/ha de Lebosol® – Bor + 1 l/ha Lebosol® – Zinc 700 SC.
Un articol publicat în revista Ferma nr. 22/224 (ediţia 15-31 decembrie 2018)