La final de campanie, rămâne o concluzie în patru cuvinte: recolte mici, preţuri joase.
CĂLĂRAŞI
Petre Răileanu din Lehliu (Călăraşi) a avut o recoltă extrem de mică la grâu, până într-o tonă/ha! „Am avut 83 ha şi am vândut cu 76 de bani kilogramul către o moară. O parte din orz l-am întors şi am pus floare. Porumbul e şi mai jalnic!”, ne-a declarat fermierul. Acesta are semănate 140 ha cu porumb; acum, lanurile sunt ofilite sau uscate. „Am încheiat contract pentru 500 tone cu 60 de bani/kg, pe care sper să-l onorez! Floarea nu am contractat-o. A început să se ofilească!”, a explicat cultivatorul.
Inputuri cu plata pe loc!?
A însămânţat covorul verde: rapiţă cu muştar şi aşteaptă ploaia pentru a semăna rapiţa. Însă a întâmpinat o problemă la achiziţia îngrăşămintelor. „Mulţi distribuitori vor plata pe loc (şi nu la termen) pentru că, spun ei, la scadenţă nu au încasat nici 30% din bani”, relatează Petre Răileanu.
“Porumbul anului 2020”, cu ghilimelele de rigoare, în ferma lui Cornel Basalic, sat Fântânele, jud. Galaţi
IAŞI
Porumbu-i aproape pierdut
“Culturile de primăvară sunt la un pas de moarte!”, susţine ieşeanul Mihai Balmuş. Fermierul are 130 ha cu porumb, care-i aproape pierdut! Cu floarea nu e sigur că va scoate o medie de 100 kg/ha!
Semănăturile de toamnă au fost proaste, producţia medie la 80 ha de grâu a fost de 100 kg/ha; nici sămânţa nu s-a scos! Recolta este în magazie. ”Păi pot să dau trei kilograme de grâu şi să iau o pâine? La treierat îmi oferise 70 de bani/kg! Dacă nu iau un leu măcar, nu dau grâul, cu toate că nu am mare brânză! Am făcut contract pentru o tonă de floare/ha; oferta e interesantă: vând la preţul pieţei, dar nu mai puţin de 1,28 lei/kg. Pentru porumb nu am curajul să fac contract, aştept ploaia să fac producţie, ca să pot da arenda oamenilor!”, precizează cultivatorul.
GALAŢI
A intrat cu plugu-n grâu
Gălăţeanul Cătălin Ionescu are ferma într-un pol al secetei extreme! „Tot ce a fost cultură de toamnă – 500 ha cu grâu, orz şi rapiţă – a fost compromisă şi nu am avut ce recolta! Am lăsat două tarlale cu grâu; la una am recoltat 200 kg/ha, la cealaltă – nici 100 kg!; aşa că am intrat cu plugul!”, susţine cultivatorul.
480 ha calamitate sută la sută
Acesta a făcut tot posibilul să salveze măcar culturile de primăvară! Floarea a ajuns până la genunchi, a format capitulul şi-i gata, iar porumbul s-a uscat! „Deci, 480 ha sunt calamitate sută la sută! Durerea mare este că pe vremea lui Ceauşescu toată suprafaţa se iriga, iar acum nimic! Paradoxal, unii fermieri au udat cu motopompele şi tot nu au putut scăpa lanurile de urgia secetei”, oftează Cătălin Ionescu.
CONSTANŢA
Cerealele păioase au fost un loz necâştigător
Inginerului agronom Dănuţ Anton nu i-au ieşit calculele cu păioasele; a fost un loz necâştigător. Ba chiar a ieşit cu pierdere! „Însămânţasem o suprafaţă de 338 ha cu grâu şi 225 cu orz. Decepţie totală! Seceta a muşcat serios din recoltă; grâul a fost compromis în proporţie de 90% şi abia am reuşit să recoltăm undeva la 300 kg/ha pe anumite zone, să avem ceva de dat oamenilor pentru arendă. Costurile de producţie au fost mari; ca să strâng câteva sute de boabe la hectar, a trebuit să consum o grămadă de motorină, pe lângă alte cheltuieli!”, oftează fermierul din comuna constănţeană 23 August.
Cel mai mult a recoltat 4.000 kg/ha de orz de pe o parcelă de 14 ha. Nici nu s-a mai obosit să mute combina pe o solă de 55 ha, pentru că nu avea de adunat niciun bob! A trebuit să intre direct cu plugul şi să răstoarne brazda.
Click AICI pentru a fi infomat despre toate deciziile Guvernului privind acordarea despăgubirilor pentru culturile calamitate de secetă!
„Anul este foarte prost, fără producţie şi cu preţuri mici. Dacă şi în sezonul următor va fi la fel, multe ferme îşi vor închide porţile!”
PETRE RĂILEANU
Fermier din Călăraşi
Sursa foto: www.canva.com
SCĂDERE DRAMATICĂ A PRODUCŢIEI LA HECTAR!
Seceta extremă a distrus sute de mii de hectare de culturi agricole şi a înjumătăţit recolta. Producţia medie la hectar a scăzut cu peste 40%. Click AICI şi află cifrele randamentului la hectar în acest an pentru fiecare cultură, date oficiale anunţate de ministrul agriculturii Adrian Oros!
un articol de
Marian MUŞAT