Ferma familiei Lăscoi, un EXEMPLU de FERMĂ de FAMILIE! - Revista Ferma
3 minute de citit

Ferma familiei Lăscoi, un EXEMPLU de FERMĂ de FAMILIE!

Aurel Lăscoi, capul familiei, a avut un ginere priceput la agricultură, dar care s-a prăpădit la vârsta de 45 de ani. Ginerele dispărut prea devreme dintre ei, cu mâinile lui, a făcut remorca de după tractor, dar şi cabina tractorului. „Avea mâinile de aur, ca şi feciorul lui cel mare (Daniel Bruzan). Apăi el e de ajuns să vadă ceva şi l-a şi făcut!”, spune Aurel. Am zărit rapid atelierul în care feciorul cel mare îşi poate pune în practică măiestria. A realizat chiar şi o forjă!

daniel-bruzan_b

Singura fată a familiei Lăscoi, Nicoleta Bruzan, a rămas cu cei doi băieţi ai ei. Cel mare, Daniel Bruzan, este absolvent de inginerie mecanică şi lucrează pe toate utilajele. L-am văzut pe combina Claas Comet cu un header de 2 metri, numai bună pentru parcelele mici şi înghesuite din zonă. Fiul cel mic, Gabriel Bruzan, are şi el aceeaşi facultate absolvită, dar lucrează pe TIR, în Anglia. Cel mare este căsătorit (soţia sa are studii superioare şi a efectuat o perioadă practică la APIA) şi au împreună o fetiţă şi un băieţel care i-au făcut pe soţii Lăscoi străbunici. Soţia lui Aurel Lăscoi este operată pe cord deschis, dar este plină de vitalitate şi are un soi de optimism molipsitor. La întrebarea ministrului Petre Daea „Ce mai faceţi?” a răspuns că: „Nu e bună întrebarea pusă aşa, ci mai degrabă ce anume nu mai facem?!”

Aurel-Lascoi---stg_b

Grădina de zarzavaturi era mică, dar cu de toate. Iar cele două pătule din grădină sunt încă pline cu porumb de anul trecut. Semn că ar fi loc de crescut mai mulţi porci. Dar, din păcate, „nu mai au preţ”, suspină fermierul care abia anul acesta a făcut cerere de înscriere a Bălţatelor sale pentru Sprijinul Cuplat Zootehnic. Acum doi ani avea zece vaci cu lapte care s-ar fi încadrat la SCZ, dar nu a ştiut că poate beneficia de aceşti bani.

la-treierat_b

Daniel Bruzan este, în fapt, genul acela care se numeşte fermier. Se urcă dimineaţa pe tractor şi pleacă la câmp. Asta după ce a adăpat vacile şi apoi le-a alimentat ieslea cu fân. În sezonul cald scot animalele la păscut, dar le suplimentează tainul atât dimineaţa înainte de muls, cât şi seara. Producţiile obţinute, într-o zonă submontană, au fost de peste 5 tone/ha la grâu şi aproape 6 tone/ha de triticale.

Citeşte pe larg povestea familiei Lăscoi în revista Ferma, ediţia 15-30 septembrie 2017!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →