Ferma şi casa de locuit le are în localitatea Comişani, din judeţul Dâmboviţa, la doar câţiva kilometri de Cetatea de Scaun – Târgovişte. Necesarul de utilaje e asigurat, cumpărate de-a lungul anilor la mâna a doua. Un U 650 şi toate cele trebuincioase pentru exploatarea celor şase hectare de teren din proprietate. Adică plug, disc, greblă, cositoare, semănătoare şi maşină de aplicat amendamente. Plus o remorcă şi un tăvălug. Are tot ce-i trebuie, doar este fermier din tată-n fiu. (…)
Cu ferma lângă păşune… nu păşunează!
Grajdul animalelor este foarte bine făcut. Călduros şi totodată aerisit. Ferma se află pe locaţia fostului CAP din Comişani. Au cumpărat locul, acum 15 ani, când nu mai erau decât bălării şi şerpi. Din păcate, ca în multe alte localităţi, şmecherii au pus mâna pe păşune şi stabilesc ei cine şi cum va paşte izlazul. Deşi păşunea e lângă fermă. Dacă o aveau, şi-ar fi putut mări efectivele. Dar actuala asociaţie care administrează suprafaţa trimite poliţia să-i scoată de pe păşunea comunală. Pentru că nu vor să cadă în trocul atât de binecunoscut în care nu numai că nu primesc nici un leu subvenţie, ci trebuie să mai şi plătească pentru a păşuna.
Rasă, casă, masă
Caprele sunt majoritatea înscrise în Cartea de Rasă. Deci beneficiază de cei 27,06 euro sprijin cuplat. Tânărul spune că COP-ul se face în trei controale pe an. Fiecare capră este mulsă, măsurată şi trecută în registru. Caprele sunt din rasa Carpatină. Creşte şi metişi din Carpatină cu alte rase, Sannen şi Alpină Franceză. Oile sunt Ţigaie, o pasiune din moşi-strămoşi pentru această rasă, iar acum le metisează cu un berbec Ile de France. Vacile sunt Bălţate Româneşti şi le încrucişează cu rasa originală, Simmental. Chiar şi la păsări am zărit tot felul de rase şi varietăţi.
Toată producţia obţinută este valorificată tot de ei. Aşa se face că sloganul integrator mai vechi, „de la furcă la furculiţă”, aici este pus în valoare.
Nu au angajaţi în fermă. Ei fac toată munca. Doar la adunatul nutreţului folosesc zilieri.
A ales să meargă pe mai multe categorii de animale (vaci, oi, capre, porci, păsări şi câini de rasă Caucazian) pentru că în felul acesta obţin venituri pe parcursul întregului an. Când de la o specie, când de la alta, când de la mai multe în acelaşi timp.
Familia Iorga e un exemplu de cum să faci bani mulţi cu investiţii chibzuite. Să tot întâlneşti astfel de fermieri.
Citeşte întreaga poveste a familiei de fermieri Iorga, în revista Ferma, ediţia 1-14 aprilie 2017!