Faceți agricultură! Mai ales când băgaţi bani în teren. Guvernul doarme pentru voi! - Revista Ferma
4 minute de citit

Faceți agricultură! Mai ales când băgaţi bani în teren. Guvernul doarme pentru voi!

Stefan Gheorghita Faceți agricultură! Mai ales când băgaţi bani în teren. Guvernul doarme pentru voi!

Pornind de la un articol despre preţul terenului (publicat pe site-ul web-agri.fr), fermierul Ştefan Gheorghiţă face o scurtă, dar înţeleaptă analiză a realităţilor din agricultura românească în contextul economic actual şi pune totodată, cu ironie și umor, câteva întrebări retorice. Redăm postarea lui Ştefan Gheorghiţă:

„Un prieten mi-a trimis articolul de mai jos, unde pentru cine vrea și cine se mai pricepe, poate vedea printre rânduri viitorul agriculturii care ,,sună bine”. Nu este o postare pentru fel de fel de ,,unii” care fac agricultură, că au apucat fel de fel de ,,oportunităţi” de pe la ADS sau alte structuri proprietare de terenuri tot cu origini de stat, ci ăia mai simpli de la talpa ţării. Deci în articol există un tabel în care PREŢUL MEDIU (scriem mare să priceapă tot omul) la teren agricol în Franța, România, Bulgaria și Ungaria variază între 6000 şi 5000 euro/ha. Ăia care visați la terenuri franceze de 800.000 euro ca cele cu struguri pentru șampanie, puteți visa ca şi după fundul lui Angelina Jolie, pentru cei care înteleg legătura, adica tanti cu fostul bărbat pe nume Brad Pitt au o plantație de astfel de struguri. Dar pret mediu înseamnă cum scrie și în articol, într-o zona cu 10.000 euro iei 0,8 ha şi în altă zonă cumperi 3 ha. Dar media???

Apropo, pentru cumpărători, când băgaţi banii în teren să vă gândiți la câteva realităţi:

  •  la banii de la banca plătiți cca. 9% pe an dobânda, cei care mai sunt solvabili şi zice BNR că va mai dura câţiva ani;
  • 5% îl lăsați parloagă că vrea UE, dar gaura financiară a fermei este de vreo 7% fiindcă arenda care o plătim este mai mare decât subvenţia, fără alte costuri directe cu igienizarea terenului sau indirecte (contabilitate, SSM, PSI şi salariile și taxele fraierul de fermier);
  • 5% leguminoase ţeapă ca şi preţ de valorificare, cu excepția la soia şi poate lucernă;
  • 3% îi ia MADR pentru instrumentul de risc care nu există şi care foarte probabil va fi o frumoasă gaură de 300 mil. euro, dar păpaţi de cine? Ştim în schimb că maestrul Daea, care ,,zice ce face” a realizat structura de rezistenţă pentru generațiile viitoare;

Restul vă aparține ca şi gaură.

Apropo, preţul la porumb în 8 luni a pierdut aproape 25%. Şi uite aşa ştiu o ferma unde un om care a muncit de vreo 20 de ani (il ştiu eu) are 500 ha proprietate dar puse gaj pentru un credit cu 28% dobândă. De ce? Fiindcă a crezut în poveşti. Şi mai sunt destui, dar sunt şi alţii care îi înghit. Cum? Cu 28% dobăndă, adica în maxim 4 ani.

 

Faceți agricultură că Guvernul doarme pentru voi, în loc să reglementeze astfel de aspecte!

Aşa se întâmplă când şcoala este înlocuită de cafenele și păcănele.

Apropo, ce se mai aude de cei care se lăudau public că au negociat bine PNS, inclusiv GAEC şi ecoscheme? Nu aveai loc de ei nici în culcare nici în sculare, toţi specialişti de top de credeai că au făcut planurile piramidelor egiptene cu moţ pe partea stângă.

Şi mai revin cu o întrebare fără răspuns: ce partid românesc a votat pentru adoptarea SUR, adică să ni se reducă cu 50% pesticidele? Cine vrea loc la tablă? Nimeni? Nu mai au voce?

Dar cei care scriu? Contractele, unde sunt contractele, că vine an cu pomană electorală.

În rest numai de bine.

Stefan Gheorghita fb Faceți agricultură! Mai ales când băgaţi bani în teren. Guvernul doarme pentru voi!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →