SIA, aflată nu întâmplător în interiorul marii metropole, este o expoziţie destinată publicului larg. Manifestarea are atât un rol de informare şi de educare, cât şi unul profesional, destinat specialiştilor din agricultură.
Organizat şi structurat astfel încât vizitatorii să poată alege rapid destinaţia/sectorul sau domeniul dorit, SIA face faţă afluxului uriaş de vizitatori. În primele două zile, sâmbătă şi diminică, am crezut că „de vină” sunt prea numeroasele familii cu copii. Copii peste tot, de toate vârstele, de la bebeluşi în „hamuri” şi cărucioare, până la adolescenţi gălăgioşi. Dar şi în a treia zi – luni, aglomeraţia (ca să nu o numim înghesuială) a continuat. {i nu vă închipuiţi că atracţia era mare doar la sectoarele unde erau produsele tradiţionale, mancarea şi băutura în general. Aglomeraţie a fost peste tot, atât la standurile şi ringurile de animale, cât şi în sectoarele destinate educaţiei. La standurile de vaci de lapte şi de carne, la porci sau la oi, era aceeaşi aglomeraţie ca şi în pavilionul destinat câinilor şi pisicilor.
Cele patru sectoare cheie ale salonului au fost: 1. creşterea animalelor, 2. culturi agricole (cultură mare, livadă, vie şi legume), 3. produse agricole (în special produse alimentare) din regiunile Franţei, din teritoriile sale de peste mări şi din restul lumii; 4. sectorul destinat serviciilor agricole. Practic, timp de nouă zile SIA a fost un centru destinat agriculturii franceze, o adevărată sărbătoare.
Între cunoştinţe practice şi excelenţă
Pentru desfăşurarea Concursului General Agricol, în cadrul SIA au fost amenajate 6 arene pentru prezentarea animalelor, dotate cu tribune pentru public. Si toate erau ocupate la capacitate maximă în timpul desfăşurării prezentărilor. Concursurile au fost difuzate în direct pe internet la www.concours-agricole.com. Pe acest site se găsesc şi câştigătorii concursurilor locale, regionale şi naţionale.
În centrul expoziţiei s-au aflat şi noile obiceiuri comportamentale contributive sau colaborative şi, în general, activităţile care creează legături sociale ce pot fi aplicate în agricultură: rolul jucat de consumatori în calitate de contributori la dezvoltarea fermierilor sau producătorilor, rolul jucat de crescătorii de animale sau poziţia agricultorilor, informaţii despre cursurile destinate pregătirii tinerilor şi tot ceea ce formează imaginea de ansamblu a agriculturii.
Vizitatorii, inclusiv prin realitatea virtuală, au putut experimenta diverse activităţi agricole, bucurându-se astfel de o experienţă bogată (atât activităţi comune, cum ar fi recoltarea porumbului şi a grâului, dar şi cele mai neobişnuite).
În numerele viitoare ale revistei vom reveni cu detalii de la Expoziţia Internaţională Agricolă de la Paris 2018.
CONCURSUL GENERAL AGRICOL
Concursul General Agricol, iniţiat în anul 1870 şi organizat sub egida Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei din Franţa, recompensează în fiecare an cele mai bune „produse” ale geneticii animale şi a produselor din teritoriul francez. Acest concurs se adresează atât celor opt specii de animale (bovine, ovine, porcine, caprine, măgari/asini, cabaline, canine şi feline), cât şi produselor alimentare (brânzeturi, mezeluri, vinuri etc.) pentru care gastronomia franceză este renumită.
Un articol publicat în revista Ferma nr. 5/210 (ediţia 15-31 martie 2018)