Exobotic transformă noile tehnologii în soluţii la cheie - Revista Ferma
4 minute de citit

Exobotic transformă noile tehnologii în soluţii la cheie

Exobotic 1 Exobotic transformă noile tehnologii în soluţii la cheieMaşinile autonome programate pentru a naviga şi a îndeplini sarcini în mod independent sunt o realitate. Exobotic face asta nu doar pentru propriile prototipuri, ci şi pentru a dezvolta soluţii la cheie pentru alte companii.

În agricultură se vorbeşte din ce în ce mai mult despre roboţi. Semănatul, plivitul, protecţia culturilor, fertilizarea şi cam toate sarcinile de care se poate ocupa un astfel de vehicul autonom. Unii şi-au dezvoltat propriile creaţii, alţii în schimb proiectează soluţii pentru clienţi care nu dispun de asemenea resurse. Este şi cazul Exobotic, o companie din Gent (Belgia) care acoperă tot spectrul de inovaţii tehnologice, de la proiectarea algoritmilor de ultimă generaţie, integrarea capacităţilor de învăţare automată, procesarea datelor şi până la aducerea la viaţă a ideilor prin crearea de soluţii robotizate personalizate.

Integrator de tehnologii

Cu ocazia Agribex, târgul de agricultură al Belgiei, am aflat mai multe despre experienţa în valorificarea inteligenţei artificiale şi a tehnologiei autonome pe care această companie o transpune în practică. „Suntem o companie de dezvoltare, iar asta înseamnă că integrăm tehnologii precum big data, AI, autonomie şi robotică în soluţii uşor de utilizat şi practice pentru fermieri. Iar rezultatul poate fi un prototip sau un vehicul autonom ca acesta”, îmi spunea în decembrie trecut Nelson Segers, business developer la Exobotic, arătând cu degetul spre un astfel de echipament.

Foto optionala detaliu IMG 6540 Exobotic transformă noile tehnologii în soluţii la cheie

Robotul echipat cu senzori, pentru pepiniere

Land-A2 este un vehicul autonom dezvoltat de la zero de către Exobotic pentru compania Arboto, care serveşte drept suport pentru senzorii cu care a fost echipat pentru a detecta obstacole şi a se deplasa în pepiniere. Un mediu destul de imprevizibil din cauza aderenţei limitate, a diferenţelor de elevaţie şi a obstacolelor, o combinaţie de elemente care a dus la un set specific de cerinţe, cum ar fi tracţiunea 4×4 şi capacitatea de întoarcere în jurul propriei axe.

Identifică cu precizie orice obstacol

„Am renunţat la scanerul LiDAR din cauza costurilor prea ridicate (în jur de 5.000 de euro), dar ne bazăm pe senzori de mare precizie şi tehnologia GPS cu semnal RTK. De asemenea, avem o cameră de înaltă rezoluţie pentru a măsura circumferinţa pomilor şi a-i număra. Un alt avantaj al camerei este că putem vedea exact ce fel de obstacol întâlneşte robotul. Poate fi într-adevăr un pom sau doar o ramură de care se poate trece”, mi-a explicat specialistul.

Versatilitate extinsă

Robotul multifuncţional cu design modular foloseşte motoare special concepute care furnizează un cuplu nominal de 100 Nm pe roată. Acest lucru face ca vehiculul să fie foarte puternic pentru dimensiunea şi greutatea sa mică. Land-A2 se deplasează cu o viteză maximă de 6 km/h şi poate transporta încărcături utile de până la 200 kg. Puterea de tracţiune este suficientă pentru majoritatea activităţilor de monitorizare şi îngrijire a culturilor. Datorită versatilităţii se pretează a fi utilizat şi în alte sectoare, cum ar fi podgorii şi livezi.

La fel de eficient ziua şi noaptea

Chiar dacă nu este potrivit pentru lucrări grele, precum arătura sau cultivarea adâncă, Land-A2 are suficiente atuuri de partea sa. Poate face inclusiv o clasificare opţională a obstacolelor bazată pe inteligenţă artificială, pentru a reduce detecţiile fals pozitive. Pe lângă asta, funcţionează în condiţii de lumină scăzută, datorită senzorilor de la bord care folosesc iluminare activă în infraroşu.

Nelson Segers Exobotic transformă noile tehnologii în soluţii la cheieAcest robot face treaba a trei oameni şi într-un timp mult mai scurt. Este o soluţie cu adevărat utilă. NELSON SEGERS, Business developer la Exobotic

CÂT COSTĂ LAND-A2?

„Închipuiţi-vă o pepinieră cu 20.000 pe arbuşti. Ar fi o sarcină extrem de complicată şi istovitoare pentru un muncitor să măsoare individual grosimea fiecărui pom. Acest robot face treaba a trei oameni și într-un timp mult mai scurt. Este o soluţie cu adevărat utilă. Acest prototip costă 70.000 de euro. Este perfect funcţional şi poate fi modificat în funcţie de nevoile, mediul şi instrumentele specifice pe care clientul le doreşte. Avem şi posibilitatea de a închiria acest robot, la un cost estimativ de 3 eurocenţi per pom”, a ţinut să sublinieze Nelson.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →