În ultimele zile au fost semnalate, în aproape toate zonele ţării, atacuri masive în culturile de porumb: Ostrinia nubilalis (Sfredelitorul porumbului) şi Helicoverpa armigera (Omida fructelor).
Pentru a depista prezenţa acestor dăunători, se verifică existenţa pontelor, depuse pe partea dorsală a frunzelor superioare. De asemenea, se poate observa prezenţa fluturilor. A doua generaţie de larve, cea care se poate dezvolta acum, afectează şi ştiuleţii, prin creşterea riscului de apariţie a fusariozei.
În concluzie, este necesară aplicarea unor tratamente împotriva celor două insecte, asociate cu tratamente antifungice pentru combaterea fusariozei.
Mana face ravagii în floarea soarelui
Tot din cauza temperaturilor crescute, asociate în anumite perioade cu umezeala mare, mana a atacat masiv floarea soarelui. Din păcate, mare parte dintre substanţele existente până acum pentru tratamentul acestei boli au fost retrase de pe piaţă. Ca atare, cu atât mai mult, fermierii care ţin la culturile lor trebuie să-şi sporească vigilenţa şi să aplice tratamente cu substanţele disponibile încă de la primele semne ale manifestării atacurilor.
Animalele sălbatice pătrund în lanurile de porumb
Odată ce ştiuleţii s-au format şi încep să se mărească, animalele sălbatice, mai ales căprioarele şi mistreţii, încep să pătrundă în lanuri. Mai ales în cazul mistreţilor, pierderile cauzate de trecerea lor le depăşesc cu mult pe cele produse prin consum. În zonele în care se petrec frecvent astfel de „invazii” este necesară instituirea măsurilor de protejare a culturilor.
Care este soluţia ideală? Citiţi în Revista FERMA, ediţia 15-31 august 2021!
un articol de
ALEXANDRU GRIGORIEV