Ramona Grama, director de marketing pentru seminţe de legume în cadrul Syngenta, a deschis forumul cu o prezentare a echipei care a pregătit evenimentul de la Ploieşti. I-am reţinut pe cei care au şi realizat prezentările, echilibrate şi targetate, precum Aurel Catrina (reprezentant vânzări şi tehnic pe regiunea sud-vest), Iulian Zafiu (reprezentant vânzări şi tehnic pe sud-est) şi pe George Andron, Key Account Manager Speciality – Syngenta). Ramona Grama a ţinut să precizeze că desfăşurarea pe regiuni a forumului le permite să fie mai aproape de cei care le distribuie produsele prin intermediul fitofarmaciilor.
17 produse noi
Ca de obicei, Syngenta vine cu produse noi în fiecare an, a precizat managerul de marketing pentru seminţe de legume. Produse testate cel puţin doi ani înainte de a fi prinse în portofoliu, atât în reţeaua naţională, cât mai ales în ferme. Anul acesta, Syngenta are 17 produse noi în portofoliu, iar anul trecut a adus 21 de alte produse inovative pe segmentul seminţe de legume. Syngenta investeşte anual peste 1,3 miliarde de dolari în cercetare şi dezvoltare, domeniu în care îşi desfăşoară activitatea peste 5.000 de cercetători. De altfel, Syngenta deţine cel mai complex portofoliu din industrie, desfăşurându-şi activitatea în peste 90 de ţări, unde are peste 27.000 de angajaţi.
Tomatele extratimpurii – o atenţie specială!
Iulian Zafiu a precizat că segmentul tomatelor exxtratimpurii cu creştere semideterminată sunt la mare căutare de când există programul „Tomata” al MADR. De aceea, oferta companiei vine în întâmpinarea acestei cereri cu hibrizi pretabili, precum Gravitet F1, cel mai cunoscut şi căutat hibrid extratimpuriu. Pe acelaşi segment, o apariţie recentă este Devonet F1, care pe lângă atuurile cunoscute, are şi o rezistenţă la virusul pătării cafenii, în paralel cu un gust foarte bun! De remarcat că jumătate din producţia totală o aduce în primele zece zile de cules. Pe aceeaşi zonă, în testare este Pekonet F1, o tomată care formează un mucron precum hibridul bulgăresc cultivat de legumicultori. Iulian Zafiu recomandă o cultură cu 5 plante/m, coroborat cu 4 inflorescenţe.
Noutatea din catalog este însă Kingset F1 (codul varietăţii – T413485), despre care Gheorghe Ţecu, legumicultor din Băleni, judeţul Dâmboviţa, spune că i-a atras atenţia prin timpurietate, gustul foarte bun şi o legare excelentă. Forma un pic aplatizată a fructelor poate fi un avantaj la comercializare. Coacerea fructelor se face din interior spre exterior, precizează specialistul Syngenta, Iulian Zafiu, iar culoarea este de un roşu perfect! De reţinut sunt şi hibrizii Qualitet F1 şi Kaponet F1. Ultimul hibrid enumerat mi-a adus aminte de părerea unei foarte tinere şi frumoase legumicultoare din Matca, Ana-Maria Taşcă. Aceasta spunea că varietatea Kaponet F1 a convins-o prin uniformitatea şi culoarea fructelor.
Tomatele Syngenta oferă soluţii pentru orice spaţiu şi timp
O noutate în segmentul de tomate cu creştere determinată, destinate culturii de câmp, este hibridul Firmus F1, care are o perioadă de vegetaţie de 110-115 zile, realizând fructe cu un procent ridicat de zahăr, neafectate de arsurile solare. De asemenea, hibridul are un conţinut mare de substanţă uscată, ceea ce-l face ideal pentru industrializare, dar poate fi comercializat şi către populaţie în stare proaspătă.
Beldine F1 poate fi cultivat cu succes şi în ciclul I, şi în ciclul II, având o plantă viguroasă cu internodii scurte. Dar ceea ce îl face remarcat este capacitatea de postmaturare, fructele putând fi culese şi cu 10-12 zile înainte de a ajunge pe raft. Mai departe au fost prezentaţi hibrizii: Ciciu F1 (cu toleranţă la boala petelor de bronz), Sandoline F1 (tomate productive şi cu cel mai bun „pachet” de toleranţe), Izmir F1 (se pretează în condiţii diferite de cultură), Panekra F1 (fructe mari de peste 250 g) sau Arawak F1 (un gust şi o formă deosebite; pentru fructe mari este recomandată normarea la 4 fructe pe etaj). La Sandoline F1, recomandă Iulian Zafiu, „ar fi bine ca intervenţia cu azot să fie făcută abia după ce apare prima inflorescenţă”.
Segmentul specialităţilor creşte în fiecare an în atractivitate. Deşi fac producţii mai mici, preţul de vânzare al fructelor le compensează. Din experienţa personală a lui Iulian Zafiu, aici mai e loc de creştere! Tredicy F1 (cherry), Prolina F1 (cocktail), Landolino F1 (cherry-prunişoară) ori Kilates F1 vă pot aduce un profit frumos. La fel şi hibridul de cherry aflat în testare – Kumato, 5512, cu fructe maro dulci, este rentabil atât pentru legumicultori, cât şi pentru fitofarmacişti.
La evenimenul de la Ploieşti am întâlnit şi varianta legumicultor – fitofarmacist (Marian Rusu, din Glodeanu Sărat, care are peste 1 ha de solar), dar şi cea de fermier de cultura mare -fitofarmacist (Alexandru Bărbucean, care este de profesie inginer zootehnist şi inginer agronom, iar acum lucrează 25 ha de cultura mare, activitate dusă în paralel cu un lanţ de fitofarmacii din Moviliţa, prin Urziceni, către Călăraşi sau Slobozia).
S-au prezentat şi noutăţile din portofoliul impresionat de legume, altele decât tomatele. Cum sunt hibrizii de ardei gras aflaţi în testare, ca şi de Beniel F1 – produs nou, sau Kornelya F1, ardeiul capia care face în continuare faţă concurenţei prin calitate şi producţie. Dar şi gogoşarii Kabala F1, castraveţii Spino F1 şi Ekol F1 şi dovleceii Serena F1, precum şi noutatea Golden Glory F1. La salată, seminţele vin drajate!
Aurel Catrina a vorbit despre pepeni şi varză, despre plante altoite şi despre dublarea producţiilor în urma acestor soluţii, adoptate mai ales în Gheorghe Doja şi Dăbuleni. Dar şi în Grojdibodu – Olt. Ce să mai, Syngenta are un catalog foarte gros şi ofertant pentru fermieri.
Excelenţa în legumicultură are în Syngenta partenerul cel mai „cool”, iar fermierii o ştiu!
PREMII DE FIDELITATE, PRIN AGROPROF
Pagina de Facebook a companiei, precum şi noul catalog digital sunt tot noutăţi pentru clienţii Syngenta. Programele de fidelitate adresate fitofarmaciilor vor continua, după campania cu misteriosul client. Anul acesta, programul se numeşte „Agroprof” şi vă poate aduce premii garantate de punctele de bonus obţinute prin simpla încărcare a facturilor după realizarea unui cont pe aplicaţie, punctele adunându-se automat în funcţie de numărul de facturi şi cantitatea de produse. În perioada 1 ianuarie – 31 iunie a.c. puteţi beneficia de 6 vouchere lunare cu o valoare maximă de 3.000 lei. Procesul de încărcare a facturilor pe site, acolo unde se află şi regulamentul promoţiei, se poate face şi doar cu fotografiile facturilor.
UN NEMATICID CU ZERO REZIDUURI
Tervigo este un insecticid care controlează dăunătorii de sol mai bine decât orice alt produs din piaţă. Are un profil rezidual foarte bun, legumele putând fi culese şi în ziua în care s-a realizat tratamentul. Dar, ne asigură Key Account Managerul pe culturi speciale, George Andron, produsul aduce – la un tratament corect aplicat – sporuri de producţie de până la 5 t/ha de legume. Mare mi s-a părut suma estimată la peste 100 miliarde de dolari în ceea ce priveşte pagubele produse de neamtozi la nivel mondial.
Tervigo conţine 20 g/l (1,7% g/g) abamectin (o substanţă descoperită de Syngenta), care acţionează prin blocarea sinapselor, mai precis a transmiterii impulsurilor nervoase ale larvei nematozilor care, practic, vor muri de foame. Tervigo se aplică prin picurare în volume de apă de la 10.000 la 20.000 l/ha, la nivelul rădăcinilor. Kelaţii de fier din compoziţia Tervigo asigură un contact mai bun asupra nematozilor, dar ajută şi la dezvoltarea masei radiculare. Trebuie precizat, spune specialistul Syngenta, că Tervigo are o acţiune foarte bună în diverse soluri ca aciditate, dar şi la temperaturi de până la 35oC.
Syngenta recomandă un program preventiv în patru aplicări ale produsului, începând cu transplantarea, apoi din două în două săptămâni, până la 48 de zile. Maxim 4 aplicări echivalează cu o doză maximă de 5 l/ha. Tervigo este omologat în acest moment la tomate, ardei, castraveţi, vinete şi dovlecei/pepeni!
Una peste alta, Tervigo este un nematicid cu remanenţă ZERO şi cu efect maxim, putând aduce sporuri importante de producţie prin limitarea pierderilor, precum şi prin dezvoltarea unui sistem radicular puternic şi voluminos, capabil să asigure o dezvoltare deosebită plantelor.
Un articol publicat în revista Ferma nr. 1/228 (ediţia 1-31 ianuarie 2019)