Prognoza privind oferta şi cererea la cereale în sezonul 2012/13 va rămâne în mare parte neschimbată faţă de acest sezon. Producţia totală de cereale şi oleaginoase este de aşteptat să scadă cu 5% faţă de sezonul trecut şi, în ciuda scăderii consumului pentru prima dată în ultimii 14 de ani, stocurile totale vor scădea cu 45 miloane tone, ajungând la 324 milioane tone.
GRÂU
Piaţa internaţională a grâului este dominată de speculaţiile privind diminuarea livrărilor din statele din zona Mării Negre şi de perspectiva interzicerii exporturilor din Ucraina. Producţia din sezonul 2012/13 va fi puternic influenţată de evoluţia condiţiilor meteorologice; în emisfera sudică abia a început recoltarea iar în emisfera nordică semănatul încă nu s-a încheiat.
PORUMB
Preţul porumbului este influenţat de estimările privind o posibilă creştere a exportului din Statele Unite şi de condiţiile mai puţin favorabile de semănat care se înregistrează acum America de Sud. Reducerea cantităţii de porumb utilizat în hrana animalelor şi a cererii industriale, vor conduce la scăderea consumului mondial total pentru prima dată în ultimii 19 ani. Stocurile modiale de porumb vor fi reduse în sezonul 2012/13, în special la principalii exportatori.
OLEAGINOASE
Preţul internaţional s-a stabilizat în luna noiembrie, mai ales ca urmare a randamentelor mai bune decât s-a anticipat în SUA şi a cererii reduse la export.
Stocurile mondiale de soia se estimează că se vor consolida în 2012/13, ca urmare a acumulării la principalii mari exportatori. Volumul comerţului mondial cu soia va creşte cu 5% în 2012/2013, faţă de sezonul trecut, în principal datorită expediţiilor mai mari către China.
La soia, preţul pe piaţa internaţională a scăzut în ultima lună, ca urmare a producţiei bune înregistrate în SUA şi a perspectivelor bune privind recolta din America de Sud. Spre sfârşitul sezonului se apreciază că preţul la soia va creşte constant, mai ales ca urmare a cererii de soia din partea Chinei.
La rapiţă, cererea pe piaţa internaţională continuă să fie foarte ridicată, estimându-se o reducere a stocurilor pentru al patrulea an consecutiv. Astfel, în sezonul 2012/13 se setimează că stocurile vor scădea cu 23% faţă de sezonul trecut. Aceasta va determina o creştere a suprafeţelor cultivate cu rapiţă, în UE, mai ales în Germania.
OREZ
Pieţele asiatice au slăbit activitatea în ultima lună iar stocurile au crescut la principalii producători. Producţia mondială estimată pentru acest sezon este de 464 milioane tone, un nou record, mai ales ca urmare a perspectivelor privind o producţie foarte bună în China. Stocurile mondiale de orez vor continua să scadă uşor şi în 2012/13 iar volumul comerţului mondial în 2013 se estimează că va fi cu 4% mai mic decât în 2012, mai ales ca urmare a livrărilor mai reduse către China şi Nigeria.
Estimarea CIC privind producţia, consumul, stocurile şi volumul comerţului modial – noiembrie 2012
(milioane tone)
Mai mult grâu semănat
Suprafaţa cultivată cu grâu de iarnă şi care se estimează că va ajunge să fie recoltată în 2013, este cea mai mare din ultimii 15 ani, în ciuda problemelor pe care le întâmpină culturile în SUA şi în anumite zone ale Europei. Astfel, Consiliul Internaţional al Cerealelor (CIC), în prima estimare detaliată privind recolta de grâu de anul viitor, a raportat o suprafaţă totală cultivată cu grâu de 223,2 milioane hectare, cu 2,2% mai mult decât sezonul trecut.
Această creştere a suprafeţei cultivate reflectă nivelul ridicat al preţului cerealelor, atât pe pieţele interne, cât şi pe cele internaţionale, preţ care a ajuns foarte aproape de nivelul record în Europa şi Rusia şi care a încurajat fermierii să mărească suprafaţa semănată.
În emisfera nordică, unde aproape s-au finalizat însămânţările la grâu, starea culturilor este considerată, în general, bună, iar plantele sunt destul de bine dezvoltate înainte de intrarea în iarnă. Excepţie fac suprafeţe întinse din SUA, unde seceta a întârziat germinaţia şi anumite zone din UE, mai ales în Marea Britanie şi Franţa, unde umiditatea ridicată a împiedicat semănatul la timp şi a dus apoi la întârzieri în dezvoltarea culturilor.
În Marea Britanie, în mod normal, campania de semănat pentru culturile de iarnă era încheiată la sfârşitul lunii noiembrie, însă în ultima săptămână a lunii încă mai era de semănat cca 30% din suprafaţa planificată.
În Uniunea Europeană suprafaţa totală cultivată cu grâu în aceast toamnă este cu aproximativ 800 mii hectare mai mare decât anul trecut, ajungând astfel la un total de 25,8 milioane hectare.
Producţia de grâu estimată de CIC a se obţine este în sezonul 2012-13 este de 654 milioane tone, cu 41 miloane tone mai puţin decât s-a obţinut sezonul acesta (2011/2012). Această reducere a producţiei de grâu, în ciuda creşterii suprafeţelor cultivate se datorează condiţiilor de cultură dificile din UE şi mai ales din Australia.
Bursa agricolă: preţuri Futures la 30 Noiembrie 2012
PE SCURT
Preţuri produse agricole – 29 noiembrie 2012
ETANOL
Preţul etanolului la bursa de la Chicago a fost de 2,428 dolari/galon, în scădere cu 0,74%. La Bursa din Brazilia, BMF, preţul etanolului este de 1184,00 BRL/m3 (566,30 dolari/m3), în creştere cu 7,5 BRL (3,59 dolari) (BRL – reais brazilieni).
ZAHĂR
În Europa (NYSE Euronext LIFE) preţul zahărului a fost de 513,30 dolari/tonă, în creştere cu 3,70 dolari/tonă. La bursa de la New York preţul zahărului este de 426,374 dolari/tonă, în creştere cu 0,94%. La bursa din Rusia, RTS, costul zahărului brut a fost de 14,60 RUB/kg, în creştere cu 0,41%.
ULEI VEGETAL
În 29 noiembrie, preţul uleiului de rapiţă (FOB Hamburg) a crescut cu 8 euro, ajungând la 1028,0 euro/tonă. Preţul la uleiul de floarea soarelui (FOB Europa), rămâne constant, la 1265,0 dolari/tonă.