Evoluţia condiţiilor agrometeorologice în intervalul octombrie - noiembrie 2011 - Revista Ferma
6 minute de citit

Evoluţia condiţiilor agrometeorologice în intervalul octombrie – noiembrie 2011

agro meteo m Evoluţia condiţiilor agrometeorologice în intervalul octombrie - noiembrie 2011

Regimul termic mediu diurn în luna octombrie se va situa în limite apropiate de mediile multianuale (5…13 °C) în cea mai mare parte a ţării, exceptând zonele sud-estice, unde valorile termice se pot situa peste normalul perioadei.

Totodată, temperaturile maxime din aer pot depăşi 25oC în zilele cele mai calde, iar în nopţile cele mai reci, minimele pot coborî sub -5 °C în depresiunile din nordul şi centrul ţării, unde, izolat, vor fi condiţii de producere a brumelor. Sub aspect pluviometric, cantităţile de precipitaţii vor fi în general normale în majoritatea regiunilor agricole, iar în sud-estul ţării, acestea vor fi apropiate de mediile multianuale.

La adâncimea de 5 cm în sol, temperatura medie diurnă se va încadra între 10 şi 20 °C la nivelul întregii ţări, limite optime continuării semănatului la cerealierele de toamnă şi parcurgerea fazelor de germinare, răsărire şi înfrunzire la culturile înfiinţate în perioada optimă.

Temperatura medie diurnă a aerului pe parcursul lunii noiembrie va prezenta valori termice sub mediile multianuale lunare în nord-vestul, centrul şi estul ţării, iar în restul teritoriului acestea vor fi apropiate de normele climatologice (-2…10 °C).

Per ansamblu, cantităţile de apă vor putea depăşi normalul perioadei în aproape toate regiunile agricole, exceptând sudul ţării, unde cantităţile de precipitaţii se vor situa în limite apropiate de mediile multianuale.

Precizăm faptul că aceste informaţii nu exclud posibilitatea apariţiei unor situaţii cu valori extreme de temperaturi sau cantităţi mai mari de precipitaţii pe intervale scurte de timp ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.

 

Starea solului

La data de 31 octombrie, rezerva de umiditate accesibilă plantelor de grâu de toamnă în stratul de sol 0-20 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime în majoritatea zonelor de cultură. În Dobrogea, pe suprafeţe agricole extinse din sudul, sud-estul şi estul ţării se vor menţine deficite de apă în sol, fenomenul de secetă pedologică având diferite grade de intensitate, respectiv moderată şi puternică.

Aprovizionarea cu apă pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, la sfârşitul lunii noiembrie 2011, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a teritoriului agricol. Seceta pedologică moderată şi puternică se va semnala în Dobrogea, estul Munteniei, local în sudul Moldovei.


Caracteristici fenologice

În condiţiile agrometeorologice menţionate, regimul hidro-termic din aer şi sol din luna octombrie va permite desfăşurarea în bune condiţii a primelor faze de vegetaţie (germinare – răsărire) la speciile de toamnă înfiinţate în perioada optimă, în special pe suprafeţele agricole unde aprovizionarea cu apă a solului va fi satisfăcătoare, precum şi continuarea însămânţărilor.

Porumbul îşi va definitiva maturitatea deplină (100%), totodată extinzându-se şi chiar finalizându-se suprafeţele recoltate în aproape toate zonele de cultură.

Orzul şi grâul de toamnă semănate în perioada optimă vor înregistra fazele de germinare, răsărire şi apariţia primelor frunze, în majoritatea regiunilor agricole. Pe suprafeţele agricole din sudul şi sud-estul ţării, răsărirea plantelor se va putea produce neuniform, pe fondul menţinerii deficitelor de apă în sol.

La cultura de rapiţă se vor continua germinarea – răsărirea şi creşterea aparatului foliar, starea de vegetaţie a plantelor menţinându-se în general bună şi medie pe terenurile cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului din vestul, sud-vestul, centrul şi nordul ţării, respectiv medie şi slabă, îndeosebi în zonele sudice şi sud-estice. În majoritatea plantaţiilor, speciile pomi-viticole vor parcurge maturarea lemnului, îngălbenirea/căderea frunzelor şi recoltarea la soiurile tardive.

În luna noiembrie, ritmurile vegetative ale speciilor de toamnă (rapiţă, orz şi grâu) vor evolua per ansamblu normal, iar în depresiuni, procesele de creştere şi dezvoltare se vor desfăşura mai lent, acestea fiind chiar stagnate temporar, în special în estul Transilvaniei.

Starea de vegetaţie a plantelor se va menţine medie şi bună pe suprafeţele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului, iar pe terenurile din sud-estul şi local din sudul, estul şi vestul ţării, afectate de seceta pedologică, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor va fi medie şi slabă.

Grâul de toamnă înfiinţat în epoca optimă se va afla predominant în fazele de formare a frunzei a treia şi înfrăţire, iar culturile semănate în afara epocii optime, vor parcurge germinarea – răsărirea şi începutul frunzei a treia, plantele fiind insuficient pregătite pentru rezistenţa la temperaturile minime scăzute de pe parcursul iernii.

Rapiţa cultivată pe unele suprafeţe din Dobrogea, Muntenia şi sudul Moldovei se va afla în faza de înfrunzire, totodată continuându-şi în bune condiţii procesul de călire. La pomii fructiferi şi viţa de vie va fi posibilă definitivarea fazei de maturare a lemnului/coardelor, înregistrându-se predominant îngălbenirea şi căderea fiziologică a frunzelor, în aproape toate plantaţiile.

Prognoza meteorologică sezonieră se elaborează cu anticipaţie de 1-3 luni, având un caracter orientativ şi grad de realizare de peste 60-65%. De aceea, aceste estimări sezoniere sunt permanent actualizate prin prognozele pe termen scurt (1-3 zile) şi mediu (7-10 zile), cu un grad de realizare de peste 87-95%.

 

RECOMANDĂRI DE SPECIALITATE

• eliberarea suprafeţelor agricole de resturile vegetale;
• pregătirea terenurilor în vederea însămânţării culturilor de toamnă în epoca optimă (15 septembrie – 20 octombrie), în special în zonele cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă, în stratul arabil al solului;
• efectuarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare la produsele agricole de sezon.


ADMINISTRAŢIA NAŢIONALĂ DE METEOROLOGIE
Director general: Dr. Ion Sandu   
Şef Laborator Agrometeorologie: Daniel Alexandru
Colectiv de elaborare: Dumitru Anghel, Oana Oprea
Ţel.: 021 3163116
E-mail: relaţii@meteoromania.ro
Web: www.meteoromania.ro

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →