Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în luna octombrie 2011 - Revista Ferma
3 minute de citit

Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în luna octombrie 2011

meteo m Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în luna octombrie 2011

Sub aspect pluviometric sunt posibile depăşiri ale valorilor normale de precipitaţii în vestul, centrul şi nordul ţării, iar în restul teritoriului agricol, cantităţile de apă vor fi în general normale.

Precizăm faptul că aceste informaţii nu exclud posibilitatea apariţiei unor situaţii cu valori extreme de temperaturi sau cantităţi mai mari de precipitaţii pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.

Starea solului

Aprovizionarea cu apă în cultura grâului de toamnă, pe profilul de sol 0-20 cm, la sfârşitul lunii octombrie, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime în cea mai mare parte a regiunilor agricole, cu excepţia unor areale din estul, sud-estul şi sudul ţării, unde se vor menţine în continuare deficite moderate de umiditate în sol.

Caracteristici fenologice

Procesele de creştere şi dezvoltare la culturile de toamnă înfiinţate în epoca optimă vor evolua în general normal, cu excepţia suprafeţelor agricole cu deficite de apă în sol, unde ritmurile vegetative ale plantelor vor fi stânjenite temporar.

Regimul hidro-termic din aer şi sol va favoriza desfăşurarea în bune condiţii a lucrărilor de pregătire a patului germinativ şi a proceselor de germinare, răsărire, formarea primelor frunze adevărate, în special pe terenurile agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului. Starea de vegetaţie se va menţine în general bună şi medie în culturile semănate în epoca optimă, respectiv medie şi slabă în semănăturile tardive, unde răsărirea plantelor va fi neuniformă.

Cerealierele de toamnă (orz şi grâu) se vor afla în fazele de germinare-răsărire şi izolat, apariţia primelor frunze, în special la culturile înfiinţate în epoca optimă din sudul, vestul şi estul ţării.

La hibrizii tardivi de porumb din zonele nordice şi centrale aflaţi la maturitatea deplină se vor continua şi chiar finaliza lucrările de recoltare.

La cultura de sfeclă de zahăr, predominante vor fi fazele de acumulare a zahărului în rădăcină şi maturitatea tehnologică, precum şi recoltarea, iar la cartof se vor definitiva lucrările de recoltare, în majoritatea bazinelor specializate.

Sub aspect fenologic, rapiţa va parcurge germinarea, răsărirea şi înfrunzirea (2-7 frunze).
Speciile pomi-viticole îşi vor continua coacerea şi maturarea fructelor/boabelor/lemnului, recoltarea fructelor/strugurilor, precum şi îngălbenirea şi căderea fiziologică a frunzelor.

Recomandări de specialitate:

• finalizarea lucrărilor de recoltarea, transport şi depozitare a produselor agricole de sezon;
• eliberarea terenurilor agricole de resturile vegetale şi efectuarea arăturilor adânci de toamnă;
• urgentarea lucrărilor de pregătire a patului germinativ şi a semănatului culturilor de grâu de toamnă;
• aplicarea îngrăşămintelor pe bază de azot şi fosfor la culturile de toamnă înfiinţate în epoca optimă;
• efectuarea de tratamente fito-sanitare în plantaţiile pomi-viticole.

Director Executiv: Dr. Elena MATEESCU
Şef Laborator Agrometeorologie: Daniel ALEXANDRU
Colectiv de elaborare: Maria NISTOR, Dumitru ANGHEL

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →