Erbicidare cu flacără - Revista Ferma
5 minute de citit

Erbicidare cu flacără

Compania Officine Mingozzi a dezvoltat şi a extins aplicații ale tehnologiei de combatere a buruienilor cu flacără încă din a doua jumătate a anilor ’80, când echipamentele erau comercializate sub marca Tecnoecologia. De-a lungul anilor și printr-o colaborare continuă cu diferite universități și centre de cercetare, compania și-a îmbunătățit cunoștințele şi echipamentele destinate aplicării acestei tehnologii. La EIMA 2021, la standul Mingozzi Group au fost expuse câteva astfel de echipamente.Erbicidare cu flacără_b

Procedeu 100% ecologic

Principalul avantaj al „erbicidării” cu flacără constă în faptul că nu se lasă pe sol niciun deșeu nociv. Din punct de vedere ecologic, erbicidarea cu flacără are un impact aproape neglijabil asupra mediului. Prin arderea GPL-ului se formează doar vapori de apă și dioxid de carbon. Principiul de funcționare al erbicidării cu flacără constă în faptul că această tehnică produce o căldură intensă care „fierbe” buruienile.

Controlul buruienilor

Flacăra atent dirijată și controlată trece rapid peste buruieni, fără să le carbonizeze. Practic, flacăra nu „arde” buruienile. Expunerea de scurtă durată la căldură intensă determină „expansiunea” sevei celulare, care, la rândul ei, distruge pereții celulari și întrerupe fluxul de hrană intracelular. Este esențial să se cunoască timpii de aplicare, astfel încât procedeul să fie 100% eficient.utilaj Erbicidare cu flacără (2)_b

Temperatură și timp de expunere

Spre exemplu, dacă această metodă este utilizată pe plantele aflate într-o fază de creștere timpurie (20-25 de zile de la răsărire), va fi necesară aplicarea căldurii (90-95oC) timp de doar o secundă pentru a le distruge. Plantele mai „bătrâne” au nevoie de o temperatură de cca. 101oC, timp de o secundă. Aceste detalii tehnice ajută la optimizarea „randamentului” și a consumului de combustibil.

 Utilizare multiplă, inclusiv sterilizare

Prin urmare, daunele provocate asupra microflorei și microorganismelor din sol sunt minime; nu există riscuri pentru operatori și nu se eliberează elemente toxice în atmosferă.

În ceea ce privește sănătatea mediului, aplicarea lentă a „erbicidării” cu flacără aduce un avantaj suplimentar. Atunci când pe suprafața solului, a pavajului sau a podelei de beton este aplicată o flacără cu o viteză lentă, aceasta atinge temperaturi mai ridicate, de până la 80-90oC. Prin urmare, acest „tratament” ajută la sterilizarea suprafeţei şi distrugerea germenilor patogeni.

 Condiții pentru eficienţa maximă

1. Eficienţă maximă se obţine atunci când „erbicidarea” cu flacără se face asupra buruienilor aflate în primele stadii de creștere (1-10 cm înălțime). Atunci viteza de lucru este maximă şi consumul de gaz este redus.

2. În culturile de porumb, floarea soarelui sau soia, aplicarea „erbicidării” cu flacără trebuie să se facă înainte ca plantele de cultură să ajungă la înălţimea de 20 cm, iar viteza de lucru poate varia între 3 și 5 km/h, în funcție de gradul de infestare cu buruieni. În cazul unui echipament care lucrează pe 6 rânduri, consumul aproximativ de GPL este de 45 kg pe oră. Dacă lățimea dintre rânduri este de 75 cm, suprafața tratată variază între 0,9 și 1,5 hectare pe oră, în funcție de viteza utilizată.

utilaj Erbicidare cu flacără (3)_b Sisteme de siguranță

Echipamentul este alcătuit din câte două arzătoare orientate pe fiecare rând. Fiecare arzător este prevăzut cu un jet de aer canalizat astfel încât să direcţioneze căldura spre spaţiul dintre rânduri. Ventilatorul este acționat de priza de putere din spate a tractorului. Sistemele de control și de siguranță pot detecta orice defecțiune a echipamentului și, de asemenea, se activează automat chiar dacă operatorul nu este prezent.

 Util în podgorii şi în livezi ecologice

Beneficiile maxime ale utilizării „erbicidării” cu flacără se obţin în urma utilizării în plantaţiile ecologice. Această tehnică poate fi repetată de mai multe ori în acelaşi sezon, fără a provoca daune culturii sau solului.

Tehnica poate fi folosită în sere, în cultura legumelor pentru frunze cu ciclu rapid (rucola, salată, spanac, etc.) și al legumelor cultivate în rânduri, pentru plantele medicinale şi în podgorii şi plantaţii pomicole.

În pomicultură şi viticultură, tehnica de „erbicidare” cu flacără poate fi aplicată prin diferite metode și cu diferite tipuri de echipamente, atât pentru combaterea buruienilor, cât şi pentru „sterilizarea” resturilor vegetale de pe sol, rezultate în urma tăierii şi având drept scop eliminarea bolilor fungice.

„Tratament” cu flacără

Există diferite tipuri de echipamente adaptate distanţei/lăţimii dintre rânduri, structurii solului şi diferitelor sisteme de cultivare. „Tratamentul” cu flacără se efectuează pe rând, cu o lățime maximă de 60 cm la fiecare trecere. Echipamentul este poziționat la o distanță de aproximativ 30 cm de centrul rândului, iar flacăra „lovește” direct zona care urmează să fie tratată, inclusiv trunchiul plantei.

Sistemul este echipat cu prize de ventilație pentru a controla buna funcționare a flăcării produse de arzătoare şi este controlat de o unitate de comandă electronică amplasată lângă scaunul tractoristului.

 ŞTIAŢI CĂ?

Metoda de combatere a buruienilor cu ajutorul focului a fost imaginată încă din 1852 de către John Craig (Columbia, Arkansas) în SUA, care a şi brevetat un echipament pentru „erbicidare cu flacără”, dar echipamentele și metodele de aplicare au devenit populare abia după anii 1950.

Mult timp, noua metodă nu a fost „acceptată” din cauza costurilor ridicate. La început, combustibilul folosit era benzina sau petrolul, apoi gazul petrolier lichefiat (GPL) şi apoi gazul butan.

În 1964, se estima că peste 15.000 de echipamente pentru „erbicidare” cu flacără erau utilizate numai în Statele Unite.

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →