Emil Dumitru s-a declarat bucuros şi mi-a spus că media producţiei la porumb pe toată ferma s-a apropiat de 13 tone/ha. Apoi l-am întrebat despre profitabilitate, pentru că la asemenea producţii şi tehnologia sare de mediu. A recunoscut că deşi „practic am vopsit cu motorină terenul” (a scarificat în toamna trecută, după ce a recoltat rapiţa, apoi la o lună a fost nevoit să mai scarifice o dată pentru că i s-a părut cam prea întărit terenul apoi în primăvară a luat-o de la capăt cu un Terra disc înainte de semănat), rata profitului situează porumbul pe treapta cea mai înaltă.
A semănat pe 12 aprilie 65.000 boabe germinabile/ha iar la recoltat densitatea a fost de circa 55.000 plante/ha. „De aceea, aici în baltă, pun foarte des porumb după porumb, aproape, îi pot spune, monocultură!”, spune Emil Dumitru. Dar asta presupune să aducă şi „mâncare” pentru plante. În platformă a folosit tehnologia obişnuită. Adică 200 kg de complexe 20-20-0 şi 180 kg azotat de amoniu (produs comercial). În plus a venit cu un Microstar (15 kg/ha) deoarece începutul primăverii a adus precipitaţii mari imediat după semănat (la semănat l-a lăsat şi un tractor aşa că a fost nevoit să închirieze pentru a nu întârzia lucrarea), dar şi temperaturi de minus 1 şi chiar minus 2 grade Celsius.
Răsăritul porumbului a fost greoi, apoi s-a lovit de un atac de Tanymecus pentru care a trebuit să vină cu un tratament de corecţie (Fastac). Erbicidarea a realizat-o cu Adengo. În vegetaţie a intervenit cu 165 kg azotat administrat la prăşit iar mai apoi cu un fertilizant foliar Wuxal zinc 2,5 l/ha şi mai târziu cu încă un foliar, 5 l/ ha, tot de la Wuxal, de această dată un azospeed.
Campionul platformei a fost hibridul Dekalb DKC 5068 care, de altfel, este şi preferatul liderului Pro Agro, Emil Dumitru. Fermierul lucrează 170 ha, împreună cu familia şi trei angajaţi. În fermă mai are vaci şi oi, ca să fie mai rumen profitul.
DKC 5068 a scos la proba cântarului 13.692 t/ha, urmat de DKC 5031 cu 11.632 t/ha. DKC 5141 a scos 10.654 t/ha deşi a fost atacat de mistreţi, fapt ce a ciuntit din producţie. Al patrulea hibrid din platforma de 19,5 ha, DKC 4943 (cel mai timpuriu hibrid din platformă) a trecut proba cântarului cu 10.950 t/ha. Media platformei s-a ridicat la 11.822 t/ha, ceea ce este un rezultat destul de bun. E adevărat că în restul terenului a folosit mai mult campionul semitardiv DKC 5068, deoarece terenul de baltă permite folosirea hibrizilor semitardivi. Chiar şi al celor tardivi, dacă ferma ar avea un uscător…
În ferma Elsit, de la Orezu, tot genetica Dekalb a obţinut primele două poziţii în platforma de la Ziua Porumbului, ceea ce nu mai este o surpriză. Cu certitudine Emil Dumitru se bazează pe genetica de vârf oferită de Monsanto pentru a obţine rezultate pe măsură. Şi cred că a demonstrat că într-o fermă „ceva mai mare decât una mică” se poate ajunge, cu implicare, la rezultatele obţinute de fermierii mari.