EFSA: Gripa aviară, posibilă PANDEMIE dacă evoluția virusului nu este stopată! OMUL NU ARE IMUNITATE la virus! - Revista Ferma
3 minute de citit

EFSA: Gripa aviară, posibilă PANDEMIE dacă evoluția virusului nu este stopată! OMUL NU ARE IMUNITATE la virus!

virusul gripei aviare EFSA: Gripa aviară, posibilă PANDEMIE dacă evoluția virusului nu este stopată! OMUL NU ARE IMUNITATE la virus!
Credit foto @canva.com/jarun011/tawatchairprakoobkit

Virusul care provoacă gripa aviară continuă să se răspândească în UE și nu numai, provocând mortalitate ridicată la păsările sălbatice, răspândire la mamiferele sălbatice și domestice și focare în ferme.

Un raport științific al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA) și al Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) evaluează factorii de risc pentru o potențială PANDEMIE de gripă și măsurile de intervenție aferente.

FACTORI CARE FAVORIZEAZĂ EVOLUȚIA VIRALĂ

Experții au identificat anumite specii de animale de blană (de exemplu nurcile sau vulpile), care sunt foarte sensibile la virusurile gripale, ca posibili factori de răspândire. Deși transmiterea de la mamifer la mamifer nu a fost încă confirmată, mamiferele sălbatice ar putea acționa ca gazde punte între păsările sălbatice, animalele domestice și oameni.

Animalele de companie, cum ar fi pisicile, care trăiesc în gospodării și au acces la exterior pot fi, de asemenea, un potențial vehicul de transmitere.

Agricultura din zonele bogate în păsări acvatice cu producție în aer liber și/sau cu biosecuritate slabă poate facilita introducerea virusului în ferme și răspândirea lui.

Evenimentele meteorologice extreme și schimbările climatice joacă un rol suplimentar în evoluția situației, deoarece pot afecta ecologia și demografia păsărilor sălbatice și astfel influențează modul în care boala se dezvoltă în timp, au constatat experții.

REDUCEREA RISCULUI

Autoritățile din diferite domenii ar trebui să colaboreze la o perspectivă ”One Health” pentru a limita EXPUNEREA mamiferelor, inclusiv a oamenilor, la virușii care provoacă gripa aviară.

Supravegherea animalelor și a oamenilor ar trebui îmbunătățită, împreună cu analiza genomică și schimbul de date privind secvențierea.

În ferme, biosecuritatea ar trebui consolidată pentru a preveni animalele să intre în contact cu infecția și să o răspândească.

Până la sfârșitul anului, EFSA și ECDC vor publica un studiu care evaluează modul în care s-ar putea dezvolta o potențială pandemie de gripă, cu îndrumări adresate managerilor de risc pentru a reduce riscul pentru sănătatea umană.

OAMENII NU SUNT IMUNI LA VIRUSUL GRIPEI AVIARE!

Autoritatea Europeană pentru Siguranţă Alimentară (EFSA) a avertizat astăzi cu privire la o pandemie de gripă aviară dacă virusul devine transmisibil între oameni, deoarece aceştia nu au imunitate la virus.

„Dacă virusurile gripei aviare A(H5N1) dobândesc capacitatea de a se răspândi eficient în rândul oamenilor, transmiterea pe scară largă ar putea avea loc din cauza lipsei de apărare imunitară împotriva virusurilor H5 la oameni”, a spus EFSA într-un raport citat de Agerpres. Citește detalii AICI

Aproximativ 887 de cazuri de infecţie la om cu gripă aviară H5N1 au fost raportate la nivel global între ianuarie 2003 şi 26 februarie în acest an, a declarat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) în ultimul său raport.

Dintre acestea, 462 au fost fatale, reprezentând o rată de 52%. Majoritatea cazurilor umane au fost detectate la persoane cu expunere neprotejată la păsări de curte bolnave sau moarte, pieţe de păsări vii sau la un mediu contaminat.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →