Echipa câștigătoare: Fendt + Valtra + Horsch - Revista Ferma
6 minute de citit

Echipa câștigătoare: Fendt + Valtra + Horsch

Cristian Stanciu alaturi de tractoarele Fendt si Valtra_b

Cristian Stanciu

În anii 90, când părinții săi au preluat fostul SMA din Măceșu de Jos, județul Dolj, în parcul de utilaje erau câteva sute de tractoare U650, plus combine, pluguri, discuri, toate românești, estimează Cristian Stanciu.

Aproape 30 de ani mai târziu, suprafața pe care o lucrează a scăzut de la câteva mii de hectare la doar 1.200 de hectare, pe care cultivă grâu – 500 ha, orz – 50 ha, floarea soarelui – 350 ha, mazăre furajeră – 70 ha și porumb – aproape 150 ha. ”După 90, italienii cumpărau terenul cu o navetă de bere, se vindea pământ cu chitanță de mână”, spune tânărul fermier doljean.

Acum, concurența pentru terenul agricol, mai ales din partea investitorilor străini, este foarte mare. Prețul arendei începe de la 1.200 -1.400 kg de cereale/ha, iar prețul de vânzare este de la 6.000 euro pe hectar în sus.

Cristian Stanciu_b

”Cu sistemul Vario Grip, cu Fendt 942 și Tiger-ul de 4 m, câștig cel puțin 2 km/oră în plus la viteză, pot să merg cu viteză de la 12 km/h în sus, până la 14 km/h. În plus, se reduce mult tasarea.” – CRISTIAN STANCIU, Administrator Agromec Măceșu de Jos, jud. Dolj

 

GENERAȚIE NOUĂ DE FERMIERI ȘI DE UTILAJE

Au început să schimbe tractoarele vechi prin 2010, însă cu unele second-hand, pentru că nu își permiteau tractoare noi. Mai au încă și un U650, pe care îl folosesc pentru transport, curățenie și lucrări mai ușoare prin fermă.

Cristian Stanciu a preluat ferma de la părinții săi acum mai bine de zece ani. În 2018, printr-un proiect cu fonduri UE, în valoare de 714.000 euro, a cumpărat, de la MEWI, un tractor Fendt 933 Profi Plus de 330 CP, un tractor Valtra N 114 de 115 CP, o combină Fendt 6275 LMCS de 306 CP, cu masă de recoltat de 6,2 m, și un cultivator Horsch Tiger 4MT de 4 m.

În 2020, a completat ”echipa” cu un tractor Fendt 942 Profi Plus Gen 6, de 415 CP. A fost primul Fendt seria 900 echipat cu motor Man și sistem Vario Grip pentru reglarea automată a presiunii anvelopelor livrat în România.

Tot de la MEWI are și un culegător de porumb Dominioni și un distribuitor de îngrășăminte Rauch, iar anul acesta, la finalul lunii august, i-a ajuns în fermă și tractorul Valtra T 235 Activ, de 235 CP.

Tractoarele Fendt sunt utilizate la lucrările grele, iar Valtra la erbicidat, fertilizat și transport.

cultivator Horsch Tiger 4MT de 4m 2_b

FENDT BATE ORICE CONCURENȚĂ LA CONSUM

”Am un tractor mai vechi care, la arat, în aceleași condiții și cu același plug cu 7 trupițe, consumă peste 35 de litri de combustibil la hectar, în timp ce Fendt-ul consumă 18-20 de litri pe hectar. Gândiți-vă cât contează asta în condițiile în care prețul la motorină crește întruna”, spune fermierul doljean.

Pe lângă consum, la Fendt îi place și puterea pe care o dezvoltă motorul, dar și confortul: ”Am testat chiar tractoare de aceeași putere cu Fendt-ul și nu m-au convins să schimb brandul. La demonstrații am încercat un Fendt cu 14.000 de ore de lucru și un tractor nou-nouț de la alt brand și Fendt-ul a făcut față cu brio. Nu simți că ești pe tarla cu el. În plus, 80% din munca operatorului este făcută de tractor. Să știți că și Fendt-ul este super la transport, pe asfalt se simte cel mai bine”, adaugă Cristian Stanciu.

tractor Fendt 933 Profi Plus de 330 CP_b

VALTRA: CONSUM REDUS ȘI PREȚ ACCESIBIL

Pentru Valtra, punctele forte sunt consumul redus de carburant și prețul accesibil. ”Timpul este esențial. E important că putem utiliza tractoarele și seara. La fertilizat și erbicidat, cu Valtra, stăm în câmp până târziu, după ce se întunecă. Cu utilajele stau bine, sunt ultima generație, nu am probleme să întârzii la semănat sau la recoltat”, adaugă fermierul doljean.

 tractor Valtra N 114_b

”COSTUL O SĂ FIE DUBLU, DACĂ IEI LUCRURI CONTRAFĂCUTE”

”Dacă tu nu ai grijă de tractor sau de un utilaj, nici el nu are grijă de tine. Nu rentează, la un asemenea utilaj, să pui ulei de calitate slabă sau să iei anvelope second-hand. Dacă iei lucruri contrafăcute, nu o să țină și costul o să fie dublu decât ar fi fost dacă luai de la bun început ce trebuie. Sau poate genera o problemă mai mare, la motor sau la transmisie, și devine și mai costisitor. Service au toate firmele care vând utilaje, dar colaborarea este importantă”, spune Cristian Stanciu. Pentru el, o colaborare bună înseamnă că poate apela la orice oră la dealerul de la care a cumpărat utilajele și va primi o soluție. Contează, de asemenea, și că poate testa în ferma proprie anumite utilaje.

cultivator Horsch Tiger 4MT de 4m 3_b


”NU POȚI SĂ COMBAȚI SECETA, POȚI DOAR SĂ SUPRAVIEȚUIEȘTI!”

”Nu există tehnologie ca să combați seceta sau, cel puțin, eu nu am descoperit-o. Poți doar să supraviețuiești”, spune Cristian Stanciu.

Totuși, ca să se adapteze la secetă, prelucrarea solului pentru culturile de păioase o face doar cu cultivatorul Horsch Tiger. În 2022, cu deficit de precipitații de 200 litri/mp și fără ploi din aprilie până la finalul lunii august, a recoltat 6 tone/ha de grâu și 5,5 tone/ha de orz.

Planul său este să își facă puțuri proprii și să reușească să irige măcar trei sferturi din suprafață în următorii cinci ani. A încercat și anul acesta să irige măcar o parte din porumb, și-a luat un tambur și o motopompă, dar a secat canalul. Anul viitor va cultiva o suprafață mult mai mică cu floarea soarelui și porumb.

 cultivator Horsch Tiger 4MT de 4m 4_b


PROBLEME ÎN FERMĂ

L-am întrebat pe Cristian Stanciu care sunt cele mai mari probleme din ferma sa și ne-a spus că seceta, prețul îngrășămintelor și al motorinei și, nu în ultimul rând, forța de muncă: ”Nu găsim oameni care să vină să lucreze, chiar dacă avem utilaje de ultimă generație, cu aer condiționat, în care confortul operatorului este excelent”.

 

un articol de

VIOLETA MÂȚ

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →