“Anul trecut, avusesem semănat un hibrid de floarea-soarelui de la Syngenta. După recoltare, terenul a fost lucrat cu un cultivator Top Downşi însămânţat cu orz, cultură care, în final, a dat o producţie foarte bună, în jur de 8.000 kg la hectar. După treierat, în urma precipitaţiilor a răsărit… floarea-soarelui, fără niciun tratament, erbicid sau alte lucrări specifice. Am lăsat-o în pace să se dezvolte; acum o irig. Estimez că voi obţine peste 1.500 kg/ha”, explică fermierul.
Imaginile cu parcela de floarea-soarelui au fost postate pe o reţea de socializare.
Recolte frumoase din samulastră de păioase
Dumitru Ene a mai avut două experimente de acest gen la culturile de păioase. „La grâu, pe aproape opt hectare, am recoltat 6.700 kg/ha. Anul trecut nu puteam schimba foarte mult asolamentul; din cauza secetei, trebuia să întorc cultura din samulastră ca să pun tot grâu! Au fost foarte multe boabe şistave, unele au mai căzut şi din spic şi a ieşit o cultură destul de bună pentru a rămâne pe mai departe. Pe parcurs, am intervenit normal cu tehnologie clasică”, precizează fermierul.
Succesul s-a repetat la orz
„Am obţinut 6.200 kilograme la hectar. Înainte, semănasem Jallon, un hibrid intensiv de la Syngenta. Din samulastră plantele s-au dezvoltat bine, le-am întreţinut normal”, spune fermierul.
Acum are depozitate vreo 1.800 de tone de grâu, cu indici buni de panificaţie. Spune că l va vinde doar atunci când preţul va ajunge la 1,10-1,15 lei/kg!
Ce spun alţi fermieri?
Am remarcat câteva dintre comentariile şi aprecierile strânse pe reţeaua de socializare la postarea lui Dumitru Ene afişând pozele cu floarea din samulastră.
• Odeta Popescu: „Pesemne că au fost pierderi destul de mari la recoltarea de floare, dacă este aşa o densitate! Eu zic că o să recoltaţi! Am avut şi noi în doi ani aceeaşi situaţie în cultura de soia şi am făcut cultură dublă. Cam 1.200 kg la hectar am scos la floare! Deci, se poate!”
• Avram Bogdan-Alin constată că „Unii sunt mai norocoşi! Seamănă o dată şi recoltează de 2 ori!”
• Gabriel Tudor concluzionează: „În agricultură, fiecare an este câte o lecţie de viaţă!”
un articol de
MARIAN MUŞAT