Scăpată de sub control, făinarea conduce la pierderi însemnate în cultură și la o producție slabă. Dacă atacul apare la înflorit, fructificarea nu se mai produce la respectivii butuci. De asemenea, făinarea afectează și calitatea vinului, care capătă un gust ușor mucegăit, amar, are aciditate excesivă sau nu mai prezintă arome plăcute și fructate.
Iată de ce metodele moderne combinate cu soluțiile tradiționale și sinergia convențional – organic au ca rezultat eficiența superioară împotriva acestui patogen.
Făinarea: simptome și management al bolii
• Mod de dăunare: Făinarea (Uncinula necator) poate acționa agresiv asupra tuturor organelor plantei, cu daune specifice: pe frunze apare miceliul ca o pâslă, ulterior frunzele se deformează. Lăstarii se scurtează, maturarea lemnului este deficitară. În funcție de momentul atacului, boabele se usucă sau se crapă, fapt ce determină apariția altor boli și mucegăirea strugurelui, cu pierderea lui definitivă.
• Măsurile de prevenție încep de la înființarea plantației: expunerea de la nord la sud asigură orientarea ideală și corectă către soare. De asemenea, se recomandă respectarea tăierii viei (a butucilor) în perioada de repaus vegetativ și în funcție de riscurile climatice ale zonei (fie toamna târziu, fie primăvara devreme). Aceste tăieri permit dezvoltarea armonioasă a viței-de-vie, formarea unor elemente de producție foarte bune și creșterea rezistenței la boli, dăunători și la alți factori externi.
Cu toate acestea, făinarea este o boală ce se transmite în plantație de la sezon la sezon, deci intervenția cu produse de protecție este necesară atât pentru prevenția și vindecarea din sezonul curent, dar reprezintă și o investiție pe termen lung, prin contracararea viitoarelor atacuri.
Combatere din mai multe direcții
De multe ori, viticultorii optează pentru tratamente alternative cu substanțe tradiționale de combatere a făinării, cum sunt cele pe bază de sulf, și pesticide moderne, cu eficiență ridicată și cu un mod diferit de acțiune. Astfel, atacată din mai multe direcții, boala cedează, iar productivitatea și calitatea sunt cele așteptate. Eficiența tratamentului concentrat pe bază de sulf lichid, în particule foarte mici, care se dispersează uniform la suprafața plantei și asigură protecția de durată a plantei, va fi susținută în mod eficient prin aplicarea ulterioară a substanței active metrafenonă, ca prevenție, deoarece blochează imediat sporularea și penetrarea agentului patogen în cuticula plantei.
Sulful – tradiția eficienței, cu o formulare benefică
Flosul® SC, un fungicid modern pe bază de sulf lichid, 800 g/l, sub formă de suspensie concentrată, prezintă o deosebită eficiență împotriva făinării, fiind recomandat în plantațiile viticole din stadiul de lăstar 5-7 cm și până la începutul înfloritului. Un tratament adițional cu sulf are un rol benefic și în stadiul de creștere a boabelor. Alegerea acestui produs este o opțiune viabilă pentru toate tipurile de plantații viticole, inclusiv cele organice.
Una dintre trăsăturile cele mai avantajoase ale Flosul® SC este dimensiunea particulelor de sulf conținute. Dacă în alte produse, particulele de sulf au, în general, o dimensiune de 3,6 microni, în cazul acestui produs, particulele de sulf au în medie 0,8 microni. Din acest motiv, produsul prezintă o stabilitate foarte bună de-a lungul perioadei de depozitare și un risc foarte scăzut de formare a depozitelor în partea de jos a echipamentului de pulverizare. De asemenea, substanța de tratare prezintă o aderență foarte bună, acoperind excelent toate organele plantelor. Aplicarea este uniformă, protejând întreaga plantă.
Sulf tolerat de plante
Printre celelalte beneficii ale acestui produs, enumerăm rezistența la spălare, persistență foarte bună pe suprafața foliară și organele plantei, vâscozitate scăzută și faptul că nu formează spumă. În cazul soiurilor de struguri ce prezintă sensibilitate la sulf, testele au arătat că, aplicat la temperatura de 35oC, în doză de 5 l/ha, Flosul® SC nu provoacă arsurile cauzate de celelalte formulări ale sulfului.
Control continuu al făinării în plantația viticolă
Fungicidul de ultimă generație Attenzo® Star 50 SC are o formulare lichidă, pe bază de metrafenonă (500 g/l), din grupa benzofenonelor. Modul de acțiune al acestui produs este unic, afectând diferențierea celulară a agentului patogen. De asemenea, perturbă dezvoltarea miceliului, afectează sporularea și blochează pătrunderea agentului patogen în cuticula plantei. La aplicarea Attenzo® Star 50 SC, rareori se mai observă dezvoltarea ciupercii dincolo de formarea apresorilor. Efectul este amplificat și de excelenta rezistență la spălare a produsului.
•Attenzo® Star 50 SC oferă o protecție puternică a frunzei, din interior, deoarece metrafenona este transportată către vârful și marginile frunzei, astfel că întreaga suprafață foliară este protejată din interior, prevenind următoarele infestări. Substanța activă se acumulează în frunză, asigurându-se controlul bolii. De asemenea, prezintă acțiune de vapori.
•Attenzo® Star 50 SC protejează atât frunzele, cât și strugurii, dar nu afectează fermentația și gustul mustului. Se poate aplica chiar și la intervale scurte până la recoltare, utilizarea sa neafectând calitatea vinului.
•Attenzo® Star 50 SC este sigur pentru albine și acarieni prădători.
Vinurile nu se combină, dar fungicidele la vie, da
Mod de aplicare
Attenzo® Star 50 SC se aplică preventiv, respectând doza de 0,2 l/ha, la un interval de 12-14 zile de la sfârșitul înfloritului și până la compactare. Pot fi realizate chiar și două tratamente consecutive, iar pe durata dezvoltării vegetative între stadiile menționate, produsul poate fi aplicat de trei ori.
Pentru mai multe informații privind fungicidul FLOSUL® SC și cultura de viță-de-vie, vă invităm să contactați Reprezentanții de Vânzări Kwizda Agro Romania
un articol realizat de KWIZDA AGRO ROMANIA
Mai multe pe această temă www.kwizda-agro.ro