IQ Robotics, o companie românească cu sediul în Braşov, a adus la Romexpo o dronă pentru aplicarea tratamentelor fitosanitare, care a stârnit interesul multor fermieri. Drona IQ-P6 este controlată prin calculator, de unde i se stabileşte harta şi misiunea, având o autonomie de zbor între 10 şi 15 minute, în funcţie de complexitatea operaţiunii şi de condiţiile de lucru. Într-o oră, ar putea lucra între 4 şi 6 hectare, cu stropire selectivă, nu pe întreaga suprafaţă. Asta ar fi de altfel şi scopul acestei drone, să reducă din cantitatea de substanţe chimice aplicate şi să acţioneze doar în zonele unde chiar există presiuni de buruieni, boli sau dăunători. Opţional, drona poate fi dotată cu o cameră video care să transmită în timp real imagini din câmp, dar şi cu un radar de evitare a obstacolelor. Funcţionează cu doi acumulatori, de 24V şi 16.000 mA fiecare.
Aplicare selectivă a tratamentelor
IQ-P6 este proiectată să execute misiuni de stropire selectivă, pe baza hărţilor multispectrale realizate cu ajutorul unei drone de evaluare.
De menţionat faptul că o astfel de dronă costă în jur de 10.000 de euro (sunt şi variante mai ieftine, dar şi mai scumpe), iar pentru cine nu îşi permite o asemenea achiziţie, poate fi închiriată în regim de prestări servicii.
„Drona foloseşte patru duze centrifugale şi are o capacitate de stocare a substanţei de stropit de 15 litri, dar poate fi dotată şi cu un bazin de 10 sau chiar 20 de litri. O recomandăm a fi utilizată în fermele legumicole sau pe suprafeţele unde nu se poate intra aşa uşor cu tractoarele sau cu maşinile de erbicidat convenţionale. Drona este controlată de o aplicaţie software extrem de performantă, dedicată pentru agricultură, şi este foarte uşor de operat. În cazul în care va rămâne fără baterie, aceasta va şti cu precizie locul în care s-a oprit şi va relua imediat misiunea după ce au fost încărcaţi sau schimbaţi acumulatorii. Astfel, vor rezulta economii importante de substanţe chimice”, ne-a explicat Daniel Balca, directorul general al companiei IQ Robotics.
Robotul perfect pentru operaţiuni repetitive
Pe lângă acest dispozitiv, am văzut la INDAGRA şi un robot autonom pentru manipularea răsadurilor din sere şi pepiniere. Creaţia companiei franceze Instar Robotics, Trooper este un robot care desfăşoară practic două tipuri de operaţiuni: distanţarea (poziţionarea vaselor primăvara pentru ca plantele să aibă loc să înflorească) şi retragerea (practica inversă a strângerii vaselor toamna, în vederea depozitării într-un spaţiu protejat). El poate muta şi transporta mai multe ghivece dintr-un loc în altul, având avantajul de a lucra în mod autonom, eficient şi rapid. „Am avut un singur obiectiv atunci când am proiectat acest robot: să îl facem util omului. Studiile pe care le-am efectuat confirmă faptul că petrecem mult prea mult timp pentru efectuarea de sarcini repetitive şi obositoare, fără nici o valoare adăugată reală. Când ai de mutat mii sau poate chiar sute de mii de ghivece dintr-un loc în altul, e nevoie de mulţi oameni care probabil vor ajunge în cele din urmă să sufere de dureri de spate. Dar Trooper nu oboseşte niciodată”, susţine Nicolas Schoemaeker, unul dintre cei patru fondatori ai acestei companii start-up. Acest robot este echipat cu un senzor cu laser în partea frontală, care scanează mediul înconjurător şi care îl ajută să evite obstacolele întâlnite pe traseu. Are o autonomie de lucru între 8 şi 10 ore la o singură încărcare a bateriilor şi va fi disponibil pe piaţă începând cu anul viitor.
A PUS OCHII PE DRONA IQ-P6
Cosmin Bob, fermier din comuna Cizer, judeţul Sălaj, a pus deja ochii pe drona IQ-P6 şi ne-a mărturisit că ia în calcul la modul cel mai serios o astfel de investiţie. „Căutam să-mi cumpăr în primăvară o astfel de dronă, pentru că nu mai ştiam ce să fac din cauza precipitaţiilor. Am avut cultivate 20 de hectare cu usturoi şi nu am putut erbicida, nu am putut intra cu utilajele. Am crezut că şi mor! A plouat continuu aproape şase săptămâni. Se oprea ploaia două zile, aveai impresia că e ok şi iarăşi se pornea. Nu am mai putut recolta. Dar dacă aş fi avut un astfel de echipament, aş fi fost salvat. Am înţeles că aş putea-o folosi şi la împrăştiat de îngrăşăminte complexe. Asta cred că e următoarea investiţie”, ne spunea fermierul.