Două lucrări de primă urgenţă în stupină - Revista Ferma
3 minute de citit

Două lucrări de primă urgenţă în stupină

Prisăcarii experimentați știu deja ce anume au de făcut, pe când apicultorii tineri învață din mers.
Două intervenţii sunt prioritare în aprilie în stupine:

1. Spații noi pentru regine. Lărgirea cuibului este principala lucrare în luna aprilie. Ce presupune această intervenție? ”Deschidem capacul stupului și introducem rame noi, frumoase, din rezerva noastră. Aceste rame noi sunt introduse între ramele cu puiet, dar și între ramele cu miere. În felul acesta, ofer reginei spațiu nou pentru depunerea ouălor. Regina este în această perioadă în plină expansiune de depunere a ouălor, activitate care a început deja în februarie. Fagurii nou introduși trebuie să aibă culoarea maron, iar dacă mai conțin miere, trebuie descăpăciți”, mi-a spus Adrian Crăiniceanu, un experimentat apicultor din Bragadiru.

Poţi consulta aici 

CALENDARUL APICOL: APRILIE şi MAI

Două lucrări de primă urgenţă în stupină_b
2. Supliment de hrană. În funcție de starea vremii, apicultorii pot decide asigurarea unui supliment de hrană cu sirop care conține fructoză. La 3-4 zile poate fi administrat în hrănitoare sirop cu fructoză S 4, în cantitate de 250 – 300 mg pentru o familie, amestecat cu esență de plante macerate în alcool.
Adrian Crăiniceanu spune că a fost o iarnă bună pentru albine, nu a înregistrat pierderi peste cele normale în acest sezon.

Culesul la rapiță, sub semnul întrebării

Tânărul apicultor Gabriel Heașcă din Nucet – Dâmbovița e pregătit ca la jumătatea lunii aprilie să meargă în pastoral la rapiță. ”Anul trecut, la 15 aprilie, eram deja cu stupii la rapiță. Sper ca anul acesta să fie la fel”, mi-a spus Gabriel, îngrijorat de măsurile pe care autoritățile românești le vor aplica pentru a împiedica răspândirea virusului Covid-19. Una dintre măsuri, cuprinsă în actul președințial pentru instituirea stării de urgență, ar putea fi restricționarea circulației rutiere. În acest caz, apicultorul nu-și va mai putea transporta albinele.

Două lucrări de primă urgenţă în stupină_b
TEHNICA LĂRGIRII CUIBULUI

Fagurele nou introdus în stup poate fi uscat sau puțin stropit cu apă călduță sau cu sirop slab de zahăr, explică apicultura.freesoul.ro. Se lucrează repede și precis, nu se ține cuibul deschis timp îndelungat şi nu se lasă fagurii cu miere sau cu sirop între stupi.
La apariția furtișagului, se întrerupe imediat administrarea de sirop și se închide stupul, se îngustează deschiderea urdinișului și, eventual, se umezesc stupii cu petrol, motorină etc., pentru alungarea albinelor hoațe. Se pun tăvi cu materiale fumigene în fața urdinișurilor.

Articol publicat în revista Ferma nr. 6/255 (ediţia 1-14 aprilie 2020)

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →