Din păcate, suprafaţa totală a izlazului este de 724 ha, insuficientă pentru numărul de oi şi vaci aflate în proprietatea fermierilor (169 de vaci şi 4016 de oi şi capre). Primăria a organizat în 2014 licitaţie pentru împărţirea pajiştilor, iar rezultatele nu au fost mulţumitoare pentru toată lumea.
Înainte de a organiza licitaţia, cu trei ani în urmă, Primăria Dumbrăveni a apelat la serviciile unui expert pentru bonitarea suprafeţelor păşunabile. Localitatea dispune de mai multe trupuri de păşune, atât în Dumbrăveni, cât şi în satele aparţinătoare: Saroş pe Târnave şi Ernea. În Dumbrăveni sunt două trupuri de păşune: Căpâlna (82 ha) şi După Hulii (32 ha). De precizat că pajiştile sunt proprietate privată a Primăriei.
Concesiune pe patru ani
În urma bonitării, a reieşit că ambele terenuri din Dumbrăveni sunt de calitate foarte slabă, pretabile numai pentru păşunat. De altfel, nici celelalte terenuri nu au o calitate mai bună. E ori slabă, ori foarte slabă. Autorul studiului, expertul tehnic judiciar Ilie Farca, a rezervat păşunea Căpâlna bovinelor, iar păşunea După Hulii, ovinelor. Desigur, şi celelalte trupuri de pajişte aflate în proprietatea primăriei au fost alocate fiecărei specii de erbivore domestice. Având acest studiu, autoritatea publică locală a organizat licitaţia. Păşunea Căpâlna a fost câştigată de Asociaţia Târnavalact, condusă de Emanoil Ştef, redevenţa fiind de 355 lei/ha. Păşunea După Hulii a fost adjudecată de crescătorul de ovine Vichente Roman, cu o redevenţă de 750 lei/ha. Cu aceste rezultate, s-a relansat activitatea pastorală în Dumbrăveni, în primăvara anului 2014, contractele fiind valabile până în 2018.
Păşunea interzisă
Rezultatul nu a fost însă mulţumitor pentru familia Lazăr, care îngrijeşte o turmă de câteva sute de ovine. Saivanul lor se află pe teritoriul Dumbrăvenilor, la o aruncătură de băţ de păşunea Căpâlna, rezervată vacilor şi câştigată de Asociaţia Târnavalact. Familia Lazăr ar fi vrut să liciteze păşunea aceasta, dar primăria nu i-a permis acest lucru, întrucât suprafaţa nu era rezervată ovinelor. Maria Lazăr a participat la o altă licitaţie, pentru trupul de păşune numit Lupoaia, destinată ovinelor şi situată în satul Saroş pe Târnave. Licitaţia a fost reluată de trei ori, iar câştigătoare a ieşit familia Moldovan, cu o redevenţă de 372 lei/ha. Astfel, după ce nu i s-a permis să liciteze pentru Căpâlna şi după ce a pierdut licitaţia pentru Lupoaia, familia Lazăr s-a trezit fără nici un hectar de păşune închiriat de la primărie.
Ce s-a întâmplat cu păşunile licitate şi răslicitate şi cum a rămas familia Lazăr cu ochii-n soare în repetate rânduri, aflaţi din revista Ferma, ediţia 15-30 septembrie 2017!