DOSAR DE... DESPĂGUBIT - Revista Ferma
3 minute de citit

DOSAR DE… DESPĂGUBIT

papers m DOSAR DE... DESPĂGUBIT

30 noiembrie 2015 este ultima zi când fermierii care au avut în acest an culturi afectate de secetă mai pot depune cereri pentru despăgubiri. Mulți dintre agricultori sunt deciși să dea în judecată APIA, după ce instituția ar fi transmis angajaților din teritoriu să nu accepte cererile de despăgubiri de la agricultorii persoane fizice care nu au atestat de producător eliberat conform Legii nr. 145/2014.

Am culturi, acestea au fost afectate de secetă, am avut pierderi, dar nu am nimic de vândut de ce să mai dau 100 de lei pe atestatul de producător ?! Dacă am animale și am atestat de producător pentru vânzarea laptelui și a cărnii, dar nu am trecute pe atestat și celelalte produse, lucernă, cereale, floarea-soarelui, pentru că le folosesc în gospodărie la hrana animalelor, asta înseamnă că nu am cultivat pământul și nu îndeplinesc criteriile pentru a primi ajutorul pentru secetă?!”, spune, revoltat, un fermier.

 

De ce fermierii PFA primesc despăgubiri mai mici?

Centrele APIA au fost asaltate de fermieri care sunt persoane fizice autorizate sau care au întreprinderi individuale, nemulțumiți de faptul că vor primi doar jumătate din sumele acordate de stat ca despăgubiri de secetă persoanelor juridice. Aceștia consideră cred că li s-a făcut o mare nedreptate, în condițiile în care și ei plătesc TVA.

Șefii APIA din teritoriu au întrebat într-o videoconferință conducerea din București de ce fermierii persoane fizice autorizate (PFA) și întreprinderile individuale nu sunt asimilate persoanelor juridice și li se plătesc despăgubiri mai mici. „Suntem obligați să aplicăm prevederile Ordonanței de Urgență 45/2015, care reglementează cum se acordă aceste despăgubiri pentru secetă. În actul normativ sunt delimitate două categorii: persoane fizice, PFA, întreprinderi individuale și familiale și persoane juridice și forme asociative cu personalitate juridică”, spune Marius Stroescu, șeful APIA Argeș.

PFA și întreprinderea individuală NU sunt persoane juridice! Conform legii (OUG 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale), persoana fizică autorizată (PFA) nu are personalitate juridică, iar întreprinderea individuală este întreprinderea economică, fără personalitate juridică, organizată de un întreprinzător persoană fizică. Întreprinderea individuală nu dobândește personalitate juridică prin înregistrarea în Registrul Comerțului.

În momentul negocierii OUG 45/2015 la Ministerul Agriculturii s-ar fi putut face împărțirea banilor astfel încât PFA și întreprinderea individuală să beneficieze de sume la fel de mari ca persoanele juridice, însă s-ar părea că s-au luat în considerare diferențele între obligațiile fiscale pe care le are o persoană juridică și cele care revin PFA sau întreprinderii individuale.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →