Domeniul LacertA Winnery - Revista Ferma
3 minute de citit

Domeniul LacertA Winnery

Crama LacertA a fost ridicată lângă Conacul Dorobanțu, construit la începutul secolului al XX-lea după planurile și sub atenta supraveghere a renumitului arhitect Ion Mincu, al cărui nume este purtat de Facultatea de Arhitectură din București. Conacul a fost renovat de actualii proprietari în 2005. Arhitecții tirolezi V. Miklautz și M. Gaertner au creat o experiență arhitecturală unică odată cu construirea cramei, care a devenit un reper al zonei. Așa se face că la Fințești se împletește fericit arhitectura antebelică cu cele mai actuale tendințe în construcții. Soluții inedite precum podeaua din sticlă transparentă prin care se pot vedea baricele din stejar, fiecare cu o capacitate de 225 litri, în care vinul capătă noblețe și personalitate. La o temperatură constantă de 15 grade Celsius și o umiditate de 70%.

Domeniul LacertA Winnery

O producție normată pentru calitate
În această sală, unde sunt așezate 600 de barice din stejar de diverse tipuri, se ajunge coborând din sediul cramei pe o scară din lemn mărginită de pereți din sticlă. La etaj, din sălile pentru degustări se poate admira, în toată splendoarea, podgoria din jurul Cramei LacertA. Aici se găsesc 36 hectare cu vie, din cele 82 hectare cultivate recent de investitorii austrieci (în anii 2005, 2008 și 2010). Toți acești struguri se coc sub un soare generos, specific paralelei 45, pentru a deveni, sub priceperea oenologilor, vin premium. Restul plantației LacertA se află la Mereni.
Absolut toată producția este îmbuteliată. Nu comercializează deloc vin vrac. Trebuie spus că la acest moment crama poate primi doar producția de pe circa 55 ha, restul producției e vândută ca materie primă. O producție normată la nu mai mult de 1 kg de struguri/butuc, pentru o calitate de excepție, ne asigură șeful viticulturii de la Crama LacertA, Emilian Șerbulea.

Domeniul LacertA Winnery

Stejarul desăvârșește gustul vinului
Din cele douăsprezece soiuri de struguri cultivate, șase sunt pentru vin roșu și șase pentru vin alb. Predomină soiurile internaționale precum Cabernet Sauvignon, Syrah, Pinot Noir, Merlot, Blaufraenkisch, Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Rheinriesling, Muscat Ottonel și Chardonnay, dar și două soiuri autohtone, de mare valoare, Fetească Neagră și Fetească Albă. O parte importantă din vinul obținut este pusă la păstrare timp de un an în barice de stejar. Absolut toate vinurile roșii, dar și două vinuri albe (Chardonnay și Sauvignon Blanc). Folosesc acum barice din stejar franțuzesc, unguresc, rusesc și din România (Unicom – Vallach și Transilvania – Bois). Fiecare soi se simte bine într-o anumită specie de stejar. Tocmai de aceea trebuie subliniat că timp de cinci ani se ține o evidență strictă a caracteristicilor vinurilor baricate în diversele soiuri de stejar, abia apoi se va lua o hotărâre în privința gazdei permanente pentru viitoarele vinuri LacertA.
Crama a scos din buzunarele investitorilor austrieci cinci milioane de euro. Această unitate de producție folosește o tehnică de vinificare modernă, bazată pe principiul gravitațional, limitându-se astfel nevoia folosirii pompelor. Partea de producție este completată de un salon de degustări, de un magazin de vinuri și de o cameră de conferințe. Doar drumul spre cramă, din nefericire, este încă în era Conacului Dorobanțu.

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 1 (184) din 1-31 ianuarie 2017

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →