Din Renania Inferioară, în întreaga lume - Revista Ferma
4 minute de citit

Din Renania Inferioară, în întreaga lume

poza principala m Din Renania Inferioară, în întreaga lume

Plugul nu este numai un semn distinctiv al firmei din Alpen, ci şi garantul succesului de care se bucură Lemken de şapte generaţii. Chiar şi astăzi, plugul mai joacă încă un rol decisiv, cu toate că la cifra de afaceri contribuie şi diversele tipuri de cultivatoare, tehnica pentru semănat şi utilajele pentru protecţia plantelor.

Totul a început în Birten, o localitate din apropiere de Xanten, în Renania Inferioară, cu o mică fierărie care în 1780 îi aparţinea lui Wilhelmus Lemken. Aici construieşte Lemken, în 1804, primul său plug. Primul patent este obţinut de Lemken în 1925, pentru un plug reversibil tractat pe roţi. Această tractare inovativă pe roţi făcea posibilă o „auto-mobilitate”, care a uşurat considerabil munca.

În anul 1936, firma se mută în Alpen, localitate aflată la numai 15 km distanţă de Xanten; tot aici se mai află şi în prezent sediul întreprinderii. Un alt jalon de referinţă l-a reprezentat, în anul 1960, dezvoltarea plugurilor reversibile cu rotaţie unghiulară şi completă, care foloseau tehnica hidraulică în trei puncte, nu foarte răspândită la vremea respectivă. Multă vreme, la Lemken totul s-a învârtit în jurul plugului. Abia în 1972 li s-au adăugat pe piaţă primele combinatoare pentru pregătirea patului germinativ şi cultivatoarele.

Cu toate acestea, dezvoltarea plugurilor nu s-a oprit aici. Optiquick este denumirea dată de Lemken, în 1980, pentru sistemul de reglaj centralizat al plugurilor, pe care îl şi patentează şi care este utilizat până în zilele noastre la orice plug purtat. Cu ajutorul Optiquick, plugul se poate regla mai uşor: întâi lăţimea brazdei anterioare şi apoi a punctului de tragere, fără ca lăţimea brazdei anterioare să se modifice din nou.

În 1987, plugurilor deja existente li s-a alăturat pe piaţă plugul reversibil cu lăţime de lucru reglabilă fără trepte şi Optiquick. Prin acesta, Lemken stabileşte o tendinţă care se continuă până în prezent. Astfel, astăzi, aproape fiecare al treilea plug este un plug reglabil (hidraulic Vario).

Cu modelul Vari-Diamant, Lemken a produs în 1991 primul plug purtat hidraulic, cu reglaj fără trepte. Plugurilor li s-au adăugat pe piaţă tot mai multe utilaje pentru pregătirea solului, ca de exemplu, combinatorul pentru pregătirea patului germinativ Kompaktor sau prima grapă rotativă Zirkon 6. La această paletă de produse se adaugă tehnica de semănat, care devine, odată cu preluarea, în 1996, a lui Hassia, un nou palier al firmei Lemken.

În ceea ce priveşte plugurile, Lemken prezintă în 1999 modelul Vari-Titan, având în dotare comandă electronică, un plug ataşabil cu 12 brazde, care poate fi folosit şi în modul Onland. În 2005, Lemken achiziţionează companiile Jacoby şi RTS şi se lansează şi pe piaţa utilajelor pentru protecţia plantelor.

Un alt punct culminant în dezvoltarea de pluguri este atins în 2005, prin expunerea la Agritechnica a plugului hibrid Tansanit. Acesta constituie în premieră o îmbinare între plugul purtat şi plugul semi-purtat, respectiv permite transmiterea forţei de tracţiune la tractor, combinată cu un sistem de transport mai bun pe câmp şi şosele.

Cumularea întregii experienţe şi a tuturor cunoştinţelor din domeniul hidraulicii şi electronicii a condus în cele din urmă la actualul jalon de referinţă: plugul Juwel, la care aproape totul este reglabil din cabina tractorului, de la un panou de comandă.

În acest mod, fiecare reglaj poate fi „testat” cu uşurinţă, până la obţinerea rezultatului optim. La acesta se adaugă noile corpuri de plug DuraMaxx, mai rezistente la uzură şi cu un consum de combustibil mai redus.

Tabel pluguri Lemken

Articol preluat din dlz Agrarmagazin, august 2011

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →