„Noi formăm echipa de la Din dragoste pentru lemn pictat, atelierul care încearcă să promoveze tradiţiile şi să aducă o pată de culoare prin mobilierul cu motive tradiţionale pictate. Noi suntem din Craiova iar atelierul este la câtiva kilometri, în comuna Pieleşti. Puţină lume ştie şi mulţi angajaţi ai muzeelor se contrazic pe faptul că în zona Olteniei nu a existat mobilier pictat, ci doar sculptat. Nu este adevărat, am găsit la persoane atât din nordul Olteniei, cât şi din judeţul Dolj, lăzi vechi de zestre cu motive pictate. Motivele pe care le avem noi sunt motive tradiţional româneşti de pictură, dar şi motive săseşti şi motive etnologice geometrice pur româneşti”, îmi spune Rodica Dîlganu.
Pictează încă din copilărie, în adolescenţă a făcut şi un curs de pictură la Şcoala Populară de Artă, dar pe care nu l-a finalizat fiidcă a considerat atunci că dacă ai talent de la Dumnezeu nu mai trebuie să stai la şcoală prea mult. În momentul în care s-au căsătorit, soţul având pasiunea pentru tâmplărie moştenită de la bunicul său, s-a apucat să facă obiecte mici de mobilier pe care le oferea prietenilor. Treptat, oamenii şi-au mai multe obiecte şi aşa s-a născut atelierul. În urmă cu cinci ani, Rodica a fost contactată de o bună prietenă, proprietara Pensiunii Castania din Polovragi, care i-a cerut să-i mobileze „Cămara gospodinelor” cu mobilier pictat.
„La noi, totul se face pe bază de comandă, dar avem şi obiecte cu care ne prezentăm la târgurile de specialitate. Pe parcurs, am obţinut aprecierea clienţilor şi a oamenilor din întreaga ţară, dar şi a specialiştilor de la muzee, care sunt foarte încântaţi că mai apare cineva care să facă mobilier pictat de la zero, în sensul că nu este doar pictură. Partea de tâmplărie este executată de soţ, vin eu cu pictura şi el cu lăcuirea peste”, explică pasionata Rodica.
Am întrebat-o cât timp îi ia să picteze obiectele minunate pe care le realizează, de la cel mai mic, la cel mai mare. „Un obiect micuţ durează o oră, două, dar un obiect mare, un set de mobilier de cramă, poate să dureze şi două, trei săptămâni la pictură, cu mai multe ore cumulate pe zi. Culorile încercăm să le păstrăm în linia de culori tradiţională, cum ar fi roşu, verdele şi albastrul închis, specifice pentru motivele săseşti, dar avem şi culori pe crem, bleu şi alte culori, la cererea clienţilor, în funcţie de cum se asortează în casa fiecăruia. Toate vopselurile sunt pe bază de apă, încercăm să facem totul cât mai ecologic. Iar toate obiectele cu utilitate în bucătărie – tăviţe, boluri folosite ca fructiere, tocătoare – sunt cu lac pe bază de apă, pentru că nu sunt doar de decor! Mobila este ca orice piesă de mobilier care rezistă de generaţii în casa cuiva: băncuţe, măsuţe, rafturi, lăzi de zestre”, povesteşte Rodica.
Preţul de vânzare este accesibil tuturor, chiar dacă, de multe ori, nu acoperă costurile cu lemnul, vopseaua şi restul materialelor. Bucuria soţilor Dîlganu este că munca le e apreciată iar clienţii sunt de peste tot din ţară, dar şi din lume.
Dacă vă doriţi un superb obiect din lemn pictat o găsiţi pe Rodica la telefon 0766.769.181 şi pe facebook: Rodica Dilganu
Un articol publicat în revista Ferma nr. 22/224 (ediţia 15-31 decembrie 2018)