-
Redactor: Digitalizarea transformă complet agricultura. Ce anume părea imposibil în trecut iar astăzi este o realitate?
Cornelia Weltzien: Vorbim în agricultură despre conducerea autonomă sau asistată din industria auto, deci suntem deja foarte avansaţi. De asemenea, s-a creat posibilitatea de a opera utilaje agricole fără şoferi, deşi încă nu este permis acest lucru. Tractoarele cu ghidare GPS creează deja economii considerabile în ferme datorită preciziei lucrărilor. Mai adaug utilizarea dronelor, tehnologie relativ nouă, apoi cartarea solului „din aer”, tehnică ce are nevoie de îmbunătăţiri, dar supravegherea aeriană a culturilor funcţionează bine.
-
Redactor: Practic, ce înseamnă agricultura digitală?
Cornelia Weltzien: Concret, înseamnă aplicarea de noi tehnologii, precum ştiinţa datelor, senzori avansaţi, ghidare din spaţiu, canale de comunicaţii digitale şi automatizare pe teren. Înseamnă, de asemenea, creşterea randamentului, reducerea poluării şi mai multă bunăstare în zonele rurale. Pentru nutriţia culturilor, de exemplu, va înseamnă găsirea programului optim de fertilizare pentru fiecare parcelă în parte, ajutând fermierii să decidă când şi cât să aplice şi cum să reacţioneze la variaţiile din diferite parcele.
-
Redactor: Deci fermierii de astăzi trebuie să fie şi specialişti IT…
Cornelia Weltzien: Aceasta este o problemă-cheie. Avem aceste tehnologii, dar nu pot fi încă puse în practică la scară largă. Sper că lucrurile se vor schimba în curând, deoarece utilajele vor deveni din ce în ce mai uşor de utilizat, dar este nevoie de studiu. Datele sunt prelucrate de către maşini şi computere, astfel încât fermierul trebuie doar să decidă ce anume doreşte să facă.
-
Redactor: Câţi fermieri folosesc aceste „ajutoare” tehnice?
Cornelia Weltzien: Nu există cifre exacte, dar cred că sistemele de direcţie GPS şi măsurarea randamentului la recoltare sunt deja folosite de peste 50 la sută dintre fermieri. Pe de altă parte, tehnologiile de precizie sunt utilizate în sub 10% din ferme.
-
Redactor: Agricultorii din sectorul ecologic beneficiază şi ei de aceste inovaţii?
Cornelia Weltzien: Da, producătorii de produse eco doresc să lucreze eficient şi aproximativ 80% din procesele lor de lucru sunt mecanizate, deşi unele sarcini nu pot fi efectuate de maşini.