6 minute de citit

Dicor Land aduce „ploaia” în Bărăgan

dicorland3_b

La începutul lunii septembrie, în ferma lui Ionel Minoiu, de lângă Slobozia Nouă, jud. Ialomiţa, Dicor Land a pus în funcţiune o instalaţie de irigat de tip Hipodrom, produsă de Irtec. Fermieri din tot Bărăganul au venit să vadă cum funcţionează.

30 LITRI DE APĂ/MP ÎNTR-O SĂPTĂMÂNĂ, PE 140 HA

Ionel Minoiu lucrează 950 ha cu grâu, orz, rapiţă, floarea-soarelui şi porumb, pe raza comunei Gheorghe Lazăr. Anul acesta a achiziţionat de la Dicor Land două instalaţii de irigat marca Irtec. Spune că a ales instalaţii liniare tip Hipodrom pentru că se potrivesc cel mai bine pe solele pe care le lucrează. Cu o singură instalaţie poate iriga 140 ha, cu 15 l/mp până la 45-50 l/mp, în funcţie de cât cere cultura. Pentru a realiza o normă de udare de 15 l/mp, instalaţia Irtec de tip Hipodrom are nevoie de 77,5 ore. La viteza maximă de funcţionare, este capabilă să asigure un debit de 5 litri/mp în 24 de ore.

INSTALAŢIILE DE IRIGAT TIP HIPODROM

Irtec produce sisteme de irigat de peste 50 de ani, iar Dicor Land este unic importator al acestor sisteme în România din 2018. Irtec produce atât sisteme de irigat clasice, formate din tamburi şi motopompe, cât şi sisteme de irigat liniare, de genul pivot central, instalație liniară și Hipodrom.
Numele de „Hipodrom” este dat de forma pe care o descrie mişcarea instalaţiei în timp ce funcţionează: „Instalaţia este capabilă să se deplaseze liniar, pe o suprafaţă determinată de fermier, în funcţie de nevoile din teren. La capătul solei, instalaţia face o pivotare spre exterior, cu udare, apoi se întoarce la celălalt capăt al solei, unde face din nou o mişcare de pivotare, cu udare. Un sistem de duze duble permite irigarea şi în timpul pivotării. În momentul în care începe mişcarea de pivotare, intră în acţiune, automat, şi un al doilea rând de duze. Când se termină mişcarea liniară, instalaţia poate efectua mişcarea de pivotare fără nici o intervenţie umană”, spune Adrian Năforniță, manager produs Irtec în cadrul Dicor Land.

Adrian Năforniță_b

CUM FUNCŢIONEAZĂ?

Faptul că acest tip de instalaţie de irigat nu necesită prea multă intervenţie umană a fost un argument în plus pentru fermier. Este nevoie de doar doi oameni pentru a face instalaţia să meargă fără probleme. „Primul pas este să învăţăm utilajul ce să facă. Există un cart central, care este creierul instalaţiei. Pe acest cart avem atât generatorul, care pune în mişcare tot sistemul, cât şi calculatorul. Pe un ecran de 7 inch, putem atât să vizualizăm parametrii de funcţionare, cât şi să programăm corespunzător sistemul. Putem să învăţăm calculatorul care sunt dimensiunile solei, lungimea pe care se desfăşoară mişcarea liniară, unde trebuie să se oprească instalaţia, pentru a schimba hidranţii, şi unde trebuie să se oprească şi să facă mişcarea de pivotare. După pivotarea de 180 grade, sistemul intră automat, din nou, în mişcare liniară şi se întoarce în punctul iniţial. Creăm, aşadar, un program, după care instalaţia devine autonomă. Singura intervenţie pe care trebuie să o facă utilizatorul este de a schimba hidranţii și de a alimenta generatorul”, explică reprezentantul Dicor Land.

CONSUM: 30 LITRI MOTORINĂ LA 24 ORE DE FUNCŢIONARE

Consumul de combustibil pentru generatorul electric de 20 KVA care pune în funcţiune o instalaţie de irigat tip Hipodrom de 300 m este de cca. 30 litri motorină la 24 ore de funcţionare, iar revizia generatorului se face la 500 ore de funcţionare. Costuri de exploatare neplanificate sau probleme nu au apărut până acum la instalaţiile tip Hipodrom vândute de Dicor Land în România, afirmă Adrian Năforniță.
Fermierii români pot avea o astfel de instalaţie pusă în funcţiune în 8-10 săptămâni de la momentul lansării comenzii, după ce sunt stabilite toate caracteristicile ei, conform cerinţelor fermierului şi condiţiilor din teren.

dicorland1_b

SE MAI POATE FACE AGRICULTURĂ FĂRĂ IRIGAŢII?

„Din 2019, a început să se resimtă lipsa de precipitaţii. Cred că, de acum încolo, fermierii nu vor mai putea face producţii fără irigaţii”, susţine Ionel Minoiu.
Fermierul estimează că în maximum 5 ani îşi va amortiza investiţia de peste 200.000 euro în sistemele de irigaţii. Anul acesta a fost dezastruos pentru el. Deficitul de apă a fost de 300-400 litri. A plouat în iunie, dar a fost prea târziu. La culturile de toamnă, de pe unele sole nu a recoltat nici măcar cât a semănat, iar la porumb a avut o producţie de 2,5-3 t/ha, faţă de 2019, când a obţinut aproape 9 t/ha la porumbul neirigat.

4 MOTIVE PENTRU CARE IONEL MINOIU A ALES ACEST TIP DE INSTALAȚIE

1. Instalaţia din ferma lui Ionel Minoiu are o structură metalică de 294 m, cu segmente zincate, pentru o rezistenţă bună în timp, cu lungimea de 54 m, diametru de 168 mm şi 3 mm grosime. Segmentele pot fi mai lungi, dar a fost aleasă această lungime pentru o rezistenţă bună a structurii şi pentru a putea muta instalaţia şi pe o altă solă. Cu o structură de 300 m se pot iriga 600 m, lățimea solei. Structura metalică a instalaţiilor de irigat tip Hipodrom poate avea o lungime maximă de 500-530 m.

2. Roţile de 16,9 x 13 x 24 asigură o tracţiune mai bună şi se evită patinarea, când terenul este ud.

3. Ionel Minoiu a adus apa de la peste 2 km, cu o motopompă ce asigură necesarul de apă pentru cele 140 ha. Instalaţia de tip Hipodrom nu necesită o motopompă cu presiune foarte mare. S-a optat, astfel, pentru o motopompă de debit, tot de la Irtec, cu motor Iveco de 126 CP şi o pompă Caprari, capabilă să ofere un debit de 4.800 l/minut, la o presiune de 6,8 bari şi 1.750 turaţii/minut.

4. Instalaţia tip Hipodrom are şi un sistem de fertirigare, cu un bazin de 1.000 litri, care permite şi fertilizarea odată cu irigarea, înglobând astfel mai multe procese tehnologice în unul singur.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →