Cei de la Dicor Land au transformat încă din 2021 aniversarea companiei într-un veritabil târg agricol, iar profesionalismul și dezvoltarea par a fi înscrise în ADN-ul celor care coordonează activitatea acestui distribuitor multibrand.
Este suficient să ne uităm pe un scurt bilanț al Dicor Fest 2023 și vom înțelege de ce mulți fermieri din sud-estul țării și-au trecut în agende datele de 28-29 iulie, Braniștea, județul Galați: 25.000 mp de spațiu expozițional, un centru de dezbateri privind ultimele tehnologii agricole disponibile pe piață și peste 30 de branduri diferite de utilaje, echipamente agricole și sisteme de irigații. Însă dincolo de aceste cifre, Dicor Land rămâne un jucător dinamic, aflat în plină expansiune, atât în ce privește numărul de clienți, portofoliul de produse și ariile deservite, cât și la nivelul serviciilor oferite.

”Pentru mine a contat faptul că Dicor Land are un portofoliu variat de utilaje, de la mai mulți producători. Am aplicat la un proiect prin AFIR și am achiziționat de la ei 5 utilaje. Mi-am retehnologizat complet ferma.” – CONSTANTIN PELICAN, Fermier la Ceamurlia de Sus – Tulcea
DOUĂ NOI DIVIZII SE ALĂTURĂ DICOR HOLDING
Dacă la precedenta ediție a târgului vorbeam despre apariția Dicor Holding și despre înființarea unei divizii specializate pe segmentul de irigații (Dicor Agro), acum, la cea de-a 12 aniversare, grupul se extinde cu încă două noi firme (Dicor Input și Dicor Trans), iar operațiunile Dicor Land se îndreaptă către furnizarea de servicii agricole complete, fapt confirmat chiar de directorul general, Daniel Aurică: „Suntem la a treia ediție a Dicor Fest, eveniment care marchează și cei 12 ani de existență ai companiei. În tot acest timp ne-am extins atât portofoliul de produse, cât și cel de servicii. Anul trecut holdingul cuprindea Dicor Land, Dicor Parts și Dicor Agro, iar de acum vom mai avea două noi divizii: Dicor Input, prin care punem deja la dispoziția fermierilor îngrășăminte solide de la Belor România, și Dicor Trans, companie dedicată logisticii, cu flotă proprie de camioane care ne oferă mai multă flexibilitate la nivel de livrări. Ulterior, pe măsură ce activitatea va crește, acest serviciu de transport va fi disponibil și clienților”.
IRIGAȚIILE ÎN PRIM-PLAN
Totodată, creșterea companiei se reflectă și la nivelul zonelor deservite, în ultimele 12 luni fiind inaugurate două noi sedii: unul în Piatra Olt și unul la Remetea Mare în jud. Timiș. Acestora li se vor alătura în scurt timp altele trei: la Botoșani, Giurgiu și Mureș. Însă cele mai remarcabile rezultate vin chiar de la divizia lansată anul trecut, Dicor Agro.
„Este adevărat că există un interes ridicat pentru irigații, iar acest lucru este justificat. Se spune că piața evoluează în funcție de condițiile meteo: dacă este un an secetos cererea este mare, iar dacă este un an ploios aceasta scade. Însă în ultima perioadă am văzut mulți fermieri care încep să își schimbe perspectiva asupra irigațiilor. Chiar acum câteva săptămâni am livrat unui fermier mai multe echipamente în timp ce afară ploua torențial și l-am întrebat dacă nu-l deranjează că a investit în irigații pe o asemenea vreme. Mi-a zis că indiferent dacă plouă sau nu, el vrea sisteme de irigații în fermă. Dacă plouă irigațiile îi aduc un surplus la producție, dar dacă nu plouă, irigațiile sunt garanția lui că are ce recolta. Evoluția acestui segment a fost una foarte bună pentru noi, iar strategia pe care am adoptat-o a fost să vindem soluții de irigat, care să fie adaptate nevoilor specifice fiecărei ferme, și nu doar simple echipamente”, ne-a declarat managerul de produs, Adrian Năforniță.

”Colaborez cu cei de la Dicor Land de aproape 12 ani și mi s-au părut mereu foarte serioși. Cea mai bună dovadă o vedeți aici, la fața locului: târgul este plin de fermieri și mulți dintre ei au apelat cel puțin o dată la serviciile lor.” – TUDOREL GHEONEA, Fermier la Frumușița – Galați
DEPARTAMENT DE PROIECTARE PENTRU INFRASTRUCTURA DIN FERME
De altfel, cei de la Dicor Land au un departament separat care se ocupă de proiectarea și executarea infrastructurii de irigații la nivel de fermă. Vorbim de conducte, hidranți și instalațiile de pompare care fac legătura între sursa primară de apă, canale sau rezervoare și parcelele ce urmează a fi irigate. Practic, compania oferă fermierilor atât tehnologia, cât și know-how-ul necesar pentru a realiza un sistem complet de aducțiune și distribuție a apei, de la stadiul de proiect și până la asigurarea serviciilor de garanție și mentenanță în regim de post-vânzare.
GRUPUL DICOR, VÂRF DE LANCE ÎN AGRO-VOLTAIC
Din acest an, Dicor Agro distribuie și soluții de irigat de la Ocmis, respectiv Irritec pentru zona de irigații prin picurare. Însă poate cea mai importantă colaborare nouă o reprezintă Valmont. „Anul acesta am semnat un parteneriat cu cei de Valmont pentru comercializarea sistemelor de irigat lineare Valley, dar împreună vom aborda și segmentul de producție al energiei regenerabile. Există un potențial important în această direcție, atât pentru acoperirea unor nevoi specifice precum irigațiile, cât și în ce privește livrarea energiei electrice în rețea ca activitate secundară, mai ales în cazul fermelor care au suprafețe importante de hale, depozite și magazii”, susține Daniel Aurică.

NOILE TEHNOLOGII INTRĂ PE PIAȚĂ
Alături de utilajele unor producători precum Maschio Gaspardo, Lemken, Tehnofavorit, Madara sau Pronar, ediția din acest an a Dicor Fest a adus în atenția fermierilor și tehnologiile agriculturii 4.0. „Pentru prima oară, avem expusă în cadrul târgului o dronă agricolă, care lucrează în mod autonom pe baza unor softuri dedicate și care poate ajunge la un randament de 100 ha erbicidate într-o zi. Este un echipament specific agriculturii digitale pe care îl vom introduce în portofoliu cât de curând. În egală măsură explorăm zona de roboți și dacă rezultatele testelor noastre vor fi bune, la următoarea ediție a Dicor Fest vom avea deja în portofoliu primii roboți dedicați segmentului de vii și livezi”, a adăugat Daniel Aurică.