Astfel, pentru producerea unui număr corespunzător de ouă cu calităţi de incubaţie, din care să se obţină pui de o zi sănătoşi, este necesară o hrănire adecvată a găinilor de reproducţie. Ştim că aceste păsări au tendinţa de îngrăşare, de aceea reţetele de furaje combinate trebuie să aibă o structură adecvată pentru a preveni acest fenomen.
Cerinţele energetice ale raselor de carne pot fi de 400-450 Kcal/zi, valoarea mai mică fiind specifică perioadei de vară. Acoperirea cerinţelor energetice, în condiţiile unor furaje care asigură 2750 Kcal EM/Kg, se realizează printr-un consum de 140-170 g NC/zi pentru rasele grele.
Cerinţele de proteină pot fi acoperite de un nutreţ combinat (NC) care conţine 15-17% PB.
În prezent, pentru echilibrarea structurii furajelor combinate în funcţie de cerinţele nutritive se practică o corelare a nivelului energetic cu conţinutul în aminoacizi.
Calitatea proteinei din hrană trebuie apreciată pe baza conţinutului în AA esenţiali, în special lizină şi metionină + cistină. Neasigurarea acestora poate influenţa atât consumul de furaje, cât şi nivelul producţiei şi mărimea ouălor. Un conţinut suboptim de metionină determină creşterea consumului de furaje, în schimb în cazul lizinei atât insuficienţa cât şi excesul acesteia îl reduc.
S-a stabilit că metionina influenţează masa albuşului, iar lizina determină greutatea normală a gălbenuşului.
Cerinţele minerale. Nivelul de asigurare a calciului în NC trebuie să fie de 2,8-3,3%, pentru a putea acoperi cerinţele zilnice. Necesarul de fosfor – pentru a asigura un raport Ca/P de 3,7/1 – poate fi satisfăcut de un conţinut de 0,6-0,8% P al nutreţului combinat.
Caracteristicile nutritive ale acestor reţete sunt: 2750 Kcal EM/Kg, PB 15-17%, Ca 2,8-3,3%, P 0,6-0,8%, lizină 0,76%, celuloză maxim 5%.
În structura NC pot participa: porumbul cu 50-60%, orzul şi ovăzul cu 5-8%, şroturile de floarea soarelui şi de soia cu 10-15%, mazărea până la 25%, făina de lucernă cu 1-3%. Tărâţele pot fi utilizate doar în proporţie de 0-5%, din cauza conţinutului în acid fitic şi al implicaţiilor acestuia în asigurarea minerală.
Alte elemente nutritive sunt furajele de origine animală şi microorganică, cu participare de până la 10-12%, precum şi furajele minerale: sare cu 0,2-0,35%, cretă furajeră cu 6-7%, fosfaţi cu 0,5-1% şi premixul vitamino-mineral cu 1%.
Administrarea furajelor
Furajarea la discreţie poate determina o tendinţă de supraconsum, având drept consecinţă depunerile de grăsime. Această tendinţă este mai accentuată la rasele grele, determinând îngrăşarea găinilor şi scăderea producţiei de ouă. Pentru a evita acest fenomen se recomandă practicarea unei alimentaţii de tip „skip a day”, respectiv cu o zi de post săptămânal sau prin administrarea unor furaje combinate cu nivele energetice reduse.
PENTRU CRESCĂTORII DE GĂINI BRAHMA
Mă bucură foarte mult faptul că articolele de nutriţie animală au trecere în rândul cititorilor revistei Ferma. În acest sens, cu toate că am mai scris şi alte articole referitoare la hrănirea găinilor ouătoare, se pare că avem crescători care au nevoie de consultări suplimentare referitore la alimentaţia găinilor din rasele grele. Răspundem, de această dată, solicitării unui crescător de găini din rasa Brahma.
Aceasta este o rasă grea cu următoarele caracteristici productive: greutatea corporală la masculi poate atinge 3,5-5 kg iar la femele – 3-4,5 kg, producţia de ouă este de 120-140 bucăţi pe an, cu o greutate medie a ouălor de 53 g.
Folosind componente la îndemâna crescătorului, se poate realiza o reţetă de furaj combinat cu următoarea structură: porumb 40%, grâu 10%, ovăz 5%, mazăre 22%, şrot de floarea soarelui de calitate bună 15%, cretă furajeră 6%, fosfat monocalcic 0,8%, sare 0,2%, premix vitamino-mineral 1%.
De specificat este faptul că premixul trebuie să fie destinat găinilor ouătoare din rase grele care produc ouă de incubaţie. Aceste componente asigură următoarele condiţii de calitate pentru furajul combinat: EM 2710 kcal/kg NC, PB 15,35%, Ca 2,63%, P 0,55%, lizină 0,64%, metionină + cistină 0,52%, celuloză 5,238%.
Brahma este o rasă rustică, având o carne foarte bună din punct de vedere calitativ şi, cel mai important, nu îşi încetează ouatul în lunile de iarnă.