Pe aceste două etape ne-am bazat atunci când am decis organizarea demonstraţiilor din cadrul evenimentului din 4 august de la Chiselet, din judeţul Călăraşi. Am dorit ca fermierii prezenţi la eveniment să cunoască performanţele utilajelor şi echipamentelor agricole din portofoliul Dicor Land şi să poată să facă achiziţiile ulterioare văzând direct în câmp cum lucrează acestea. Am testat pentru fermieri două utilaje pentru prelucrarea solului: Karat 12 de la Lemken şi Grapa cu discuri ADMIRAL de la Maschio Gaspardo, şi sistemul de irigaţii tip HIPODROM de la IRTEC, al cărui unic distributor în România este compania Dicor Land.
De asemenea, în cadrul evenimentului am avut expuse utilaje, echipamente, piese de schimb, accesorii şi consumabile, necesare pentru întregul an agricol.
SISTEMUL DE IRIGAT TIP HIPODROM – soluţia ideala pentru complexitatea situaţiilor din teren!
Denumirea de „Hipodrom” este dată de forma pe care o descrie mişcarea instalaţiei în timp ce funcţionează:
„Instalaţia este capabilă să se deplaseze liniar, pe o suprafaţă determinată de fermier, în funcţie de necesităţile din teren. La capătul solei, instalaţia face o pivotare spre exterior, cu udare, apoi se întoarce la celălalt capăt al solei, unde face din nou o mişcare de pivotare, cu udare. Un sistem de duze duble permite irigarea şi în timpul pivotării. În momentul în care începe mişcarea de pivotare, intră în acţiune, automat, şi un al doilea rând de duze. Când se termină mişcarea liniară, instalaţia poate efectua mişcarea de pivotare fără nici o intervenţie umană”, a declarat Adrian Năforniţă, director produs Dicor Land.
HIPODROMUL defineşte îmbinarea perfectă între echipamentele de irigat de tip Pivot şi Liniară, înglobând elemente mecanice extrem de performante precum etanşeitatea articulaţiei rotative, cadrul robust şi un sistem de ghidare extrem de eficient.
Pivotarea externă sau internă, oferă posibilitatea unor configuraţii variate, pentru o acoperire maximă pe sole cu forme complexe. Uniformitatea distribuţiei apei este asigurată atât în mişcarea liniară, cât şi în cea de pivotare, prin intermediul unui kit de duze duble, reglate în mod automat de către panoul de control al HIPODROMULUI.
Cartul principal al instalaţiei are cea mai mare capacitate de tractare din acest segment şi un sistem patentat IRTEC de ghidare a furtunului pe sub cart, fiind capabil să funcţioneze cu un furtun lung de până la 270 m. În aceste condiţii, HIPODROMUL are o autonomie de până la 540 m în deplasare liniară fară să necesite schimbarea hidrantului. Panoul de control permite, printr-un display generos de 7 inch, automatizarea mişcărilor efectuate de instalaţie obţinând, în aceste condiţii, o autonomie chiar mai ridicată de atât, respectiv pe capetele solei. HIPODROMUL este capabil să realizeze în mod automat două mişcări liniare şi o pivotare, fară să fie nevoie de intervenţia operatorului.
Posibilitatea de adaptare ale acestui tip de echipament, randamentul ridicat şi autonomia deosebită, fac din HIPODROM soluţia ideală pentru complexitatea situaţiilor din teren.
Cultivatorul de la KARAT 12 de la LEMKEN – reduce costurile de exploatare!
Posibilitatea de a efectua cultivarea miriştilor atât la adâncimi mici, cât şi la adâncimi mici, precum şi pregătirea patului germinativ, fiind un echipament care reduce investiţiile şi costurile de exploatare.
Cultivatorul Karat 12, cu lăţimi de lucru de 4 până la 7 metri, urmează seriei de succes Karat 9. Principala diferenţă este aceea că la Karat 12 a fost dispus încă un rând de cuţite (patru rânduri în loc de trei) reducând astfel distanţa dintre rândurile de cuţite de la 27-28 cm până la 23 cm. Karat 12 poate să prelucreze intens şi eficient solul la o adâncime de 5 cm până la 30 cm, chiar de la o singură trecere.
Prin cele opt variante de brăzdare ce pot fi montate pe organele active, se poate realiza combinaţia perfectă în orice condiţii de lucru. Brăzdarele pot fi foarte rapid înlocuite prin sistemul opţional de schimbare rapidă. Utilizarea noilor vârfuri de brăzdar K8H, acoperite cu metale dure este recomandată pentru o performanţă superioară.
Pentru cultivatorul Karat 12 este disponibil opţional un sistem hidraulic de asistenţă la tracţiune. Prin acesta se reduce patinarea şi, astfel, se economiseşte carburant. Cu ajutorul sistemului de reglare hidraulică a adâncimii, este posibilă, în timpul deplasării, reglarea continuă a adâncimii de lucru, direct din cabina tractorului. Pentru ghidarea exactă în adâncime, fiecare unitate valţ-disc concav dispune de un dispozitiv de compensare a oscilaţiilor care asigură o funcţionare lină şi o ghidare constantă în adâncime.
Pentru respectarea unei adâncimi de lucru constantă, aspect deosebit de problematic la exploatarea pe terenuri accidentate, se recomandă echiparea cu ContourTrack, sistemul electro-hidraulic de adaptare la contur prin roţi de palpare. Astfel este garantat un rezultat optim în lucru şi în cazul cultivatoarelor de lungime mai mare. Sistemul ContourTrack permite, de asemenea, distribuţia inteligentă a greutăţii şi o tracţiune optimă.
”Cultivatorul intensiv LEMKEN Karat 12 permite cultivarea câmpurilor la diferite niveluri, fie la o adâncime mică, medie sau mai mare. Cu o cultivare superficială în timpul primei treceri, acţiunile de aripi cu formă specială încorporează cereale voluntare şi materia organică în sol mai aproape de suprafaţă. Cerealele voluntare rămân în stratul superior al solului, unde pot germina rapid. A doua trecere este apoi finalizată, aproximativ două săptămâni mai târziu: acelaşi cultivator fiind folosit pentru a lucra la o adâncime de aproximativ 10-15 cm, cultivatorul intensiv Karat 12 încorporând paiele şi materie organică uniform în sol”, a explicat Ionuţ Podaru, director produs Dicor Land.
Grapa cu discuri ADMIRAL de la Maschio Gaspardo – o unitate versatilă folosită pentru o varietate de lucrări de cultivare!
Fermierii cu suprafeţe de mii şi zeci de mii de hectare pot să opteze pentru grapa tractată Admiral, care a fost realizată în special pentru fermele de dimensiuni mari din Rusia şi din Ucraina, dar care a captat şi atenţia fermierilor mari din România.
Grapa poate avea o lăţime de lucru de de la 4,5 m până la 8,5 m, sau chiar 9 m în comandă special, în funcţie de nevoile fermei, diametrul discului este de 610 mm, adâncimea de lucru este de 12-17 cm, greutatea 10.500 kg, iar puterea la tractor poate fi cuprinsă între 330 şi 500 CP, în funcţie de tipul solului pe care se lucrează.
Butucul Culti Hub de la Admiral este supradimensionat, pentru a se asigura fiabilitate maximă şi durabilitate în timp. Datorită rulmentului dublu cu role sferice, butucul rezistă la solicitările mari şi la impactul cu eventualele pietre.
Suportul în formă de “C” a fost studiat şi realizat special pentru a fi folosit în combinaţie cu discurile de 610 mm, acesta fiind fabricat dintr-un oţel special cu rezistenţă înaltă, pentru a face faţă celor mai solicitante utilizări.
Cuplajul dedicat pentru fiecare disc permite executarea unei lucrări uniforme. Cursa verticală considerabilă a arcului permite depăşirea obstacolelor fără probleme. Forma compactă şi fusiformă asigură o trecere optimă a rezidurilor între discuri.
”Grapa tractată ADMIRAL, o unitate versatilă folosită pentru o varietate de lucrări de cultivare, de la prelucrarea primară pe solurile foarte grele la prelucrarea secundară a patului germinativ în vederea semănatului. Datorită designului perechii duble de discuri dispuse succesiv, ADMIRAL introduce un nou concept al maşinii pentru prelucrarea minimă a solului. La o singură trecere, terenul şi miriştea sunt amestecate şi îngropate eficient. Acţiunea de rupere, atât a solului, cât şi a resturilor vegetale, face din ADMIRAL un utilaj unic pe piaţă, versatil pe toate tipurile de sol: de la terenurile reci şi dificile, la cele umede şi turboase, cu mari cantităţi de resturi vegetale, chiar şi cu un conţinut de schelet. Grapa Admiral efectuează mai multe operaţiuni în câmp şi anume:
- Introducerea oxigenului/încălzire: oxigenul intră în zona lucrată şi încălzeşte zona de însămânţat pentru o înrădăcinare şi o încolţire rapidă;
- Dimensionarea rezidurilor: discurile agresive crestate au rolul de a tăia rezidurile la dimensiuni care să ducă la o descompunere rapidă;
- Amestecarea rezidurilor în sol: rotaţia discurilor cu viteza mare întoarce solul în timp ce taie rezidurile;
- Activarea bacteriilor din sol: când solul este încălzit şi oxigenul este introdus, bacteriile din sol descompun rezidurile recoltei;
- Finisarea: consolidarea produselor amestecului sol/reziduri produce un pat germinativ ideal, previne eroziunea şi sporeşte efectul capilar pentru a păstra umiditatea”, a detaliat Ionuţ Podaru.
Fermierii prezenţi la eveniment au avut şi oportunitatea de a câştiga unul din cele două vouchere de 500 de euro în piese de schimb de la Dicor Parts.
Evenimentul organizat Dicor Land şi Dicor Parts a fost de mare interes pentru participanţi, fiind o dovadă clară a profesionalismului şi performanţei demonstrate fermierilor!
Dicor Land este furnizorul de utilaje agricole, piese, soluţii tehnice, service şi servicii de finanţare necesare realizării performanţei în agricultură.
”De 10 ani Dicor Land se remarcă prin deosebita seriozitate şi dedicare pentru tot ceea ce înseamnă agricultură. Compania noastră a dezvoltat în această perioadă, un model propriu de afacere pornind de la cerinţele şi exigenţele clienţilor săi.
Dicor Land este unic importator şi distribuitor de echipamente pentru irigaţii marca IRTEC şi distribuie utilaje agricole mărcile: LEMKEN, Maschio Gaspardo, Olimac, Pronar, Madara Agro şi alte branduri.
Specialiştii Dicor Land stau la dispoziţia producătorilor agricoli cu o gamă largă de utilaje agricole, respectiv, semănători, scarificatoare, pluguri, combinatoare, atomizoare, prese de baloţi, sisteme de irigaţii pe care le pot livra rapid din stoc, asigurând transportul oricărui echipament, precum şi punerea în funcţiune cu mecanici specializaţi. Compania oferă totodată mentenanţă pe perioada garanţiei dar şi în post-garanţie. La rândul său, Dicor Parts asigură serviciile de identificare piese, transport şi consiliere gratuită. Produsele de înaltă calitate, rapiditatea în ofertare şi livrare, dar şi consilierea gratuită pe care le oferim clienţilor printr-un personal tânăr, dinamic şi profesionist, trainuit în fabricile furnizorilor noştri, au făcut din Dicor Land unul dintre cei mai importanţi parteneri pentru fermierii care îşi doresc soluţii aplicate pentru dezvoltarea afacerilor agricole. Toate utilajele sunt transportate gratuit în fermele partenerilor noştri, iar punerile în funcţiune sunt, de asemenea, realizate gratuit de echipa tehnică Dicor Land”, a subliniat Daniel Aurică, director comercial Dicor Land, în cuvântul de deschidere.