Încă din 2020, spaţiul politic şi public european a fost inundat de grupul de cuvinte potrivite numit “EU Green Deal” (Pactul Verde European) sub a cărui umbrelă se conturează două strategii majore: cea care priveşte biodiversitatea şi aşa-numita „De la Fermă la Furculiţă” (tradusă aproximativ în limba română prin înlocuirea furculiţei cu consumatorul). Toate aceste demersuri ambiţioase au ca obiectiv final tranziţia către un sistem alimentar mai sustenabil.
Deciziile care ne vor schimba viaţa
Aleşii noştri se întrec în jonglerii lingvistice bazate pe aceste programe şi strategii pan-europene pe toate canalele media. Mă întreb însă ce proporţie din populaţia României are măcar o vagă idee despre ce înseamnă aceste politici sau în ce măsură le va afecta vieţile.
Probabil cea mai controversată este strategia „De la Fermă la Consumator” (sau furculiţă) pentru că, în forma în care a fost adoptată va influenţa profund activităţile agricole în anii viitori.
„Neutralitate climatică”
Ţintele propuse sunt extrem de ambiţioase, iar cea mai radicală este cea de atingere a obiectivelor ce vizează aşa-zisa „neutralitate climatică” până în anul 2050. Asta ar însemna, printre altele, reducerea cu 50% a utilizării produselor fito-sanitare şi cu 20% a consumului de substanţe fertilizante. În plus se vizează scăderea consumului de substanţe anti-microbiene în zootehnie tot cu 50%, scoaterea a 10% din terenul agricol în afara circuitului productiv, în paralel cu o creştere cu 25% a suprafeţelor de teren cultivate în sistem bio. Toate acestea până în anul 2030!
Impact neevaluat
Toate bune şi frumoase! Însă cum anume aceste strategii vor afecta fermierii, consumatorii sau chiar emisiile de gaze cu efect de seră, reprezintă subiecte foarte vag dezbătute, din păcate, în spaţiul public şi astfel, cvazi-necunoscute. Mai trebuie să adăugăm că, în virtutea obiectivului de bună guvernanţă, Comisia Europeană, de regulă, comandă elaborarea unor studii de impact pentru noile strategii propuse, ceea ce se pare că nu s-a întâmplat în cazul strategiei „De la Fermă la Furculiţă/Consumator”. De ce? Nu se ştie cu exactitate, răspunsul Comisiei fiind acela că „preţul unui asemenea studiu de impact ar împovăra bugetul”! Ciudat răspuns, nu-i aşa!
Vezi AICI 5 pericole ale strategiei EU!
un articol de
IOAN LADOŞI