De ce se caută grâul durum? Care este diferenţa de preţ faţă de grâul comun? - Revista Ferma
6 minute de citit

De ce se caută grâul durum? Care este diferenţa de preţ faţă de grâul comun?

Paste grau durum De ce se caută grâul durum? Care este diferenţa de preţ faţă de grâul comun?

Piața grâului durum cunoaşte o creştere semnificativă la nivel mondial, iar această cultură devine tot mai atractivă şi pentru fermierii europeni. Cererea globală pentru grâu durum este de peste 33 de milioane de tone, în timp ce producția estimată a se obţine sezonul acesta ajunge la mai puţin de 32 de milioane de tone.

Suprafaţa UE cultivată cu grâu durum este estimată la 2,3 milioane de hectare, producția a fost de aproximativ 7,5 milioane de tone, iar consumul UE este estimat la 9,2 milioane de tone.

Cât grâu durum consumă UE?

În UE, Italia este cel mai important producător și consumator de grâu dur. Din cauza secetei și apoi a inundațiilor, producţia internă de grâu durum a UE este în scădere. Grâul durum este folosit în principal pentru producţia de paste făinoase, gris, cușcuș și bulgur.

Producţia internă a Italie ajunge la aproximativ 3,8 milioane de tone de grâu durum, iar cererea este de 6 milioane de tone pe an!

Franța, următorul mare producător de grâu durum din UE, are o o producţie de cca. 1,5 milioane de tone. Cu toate că Austria, Ungaria și Slovacia produc cantităţi importante de grâu durum, piaţa UE este dependentă de importurile din țări terțe.

Suprafaţa cultivată cu grâu durum în România este estimată la 8200 ha, iar producţia la 31,4 mii de tone.

Estimarea IGC pentru grâul durum

Conform ultimului raport al IGC (Consiliul Internaţional al Cerealelor), producția mondială de grâu durum a scăzut brusc la 31,4 milioane tone, cu 3,2 milioane tone (sau -9,3%) mai puţin decât cea mai mică recoltă înregistrată în sezonul 2001/2002.

La nivel global, producția de grâu dur a avut o tendință de scădere în ultimul deceniu, în mare parte legată datorită randamentelor tot mai slabe. Producția a atins 4,0 milioane de tone în Canada (-30,1% faţă de sezonul anterior), 7,0 milioane de tone în UE (-6,1%) și un record de 4,3 milioane de tone în Turcia (+14,7%). Datorită disponibilităților reduse, consumul global este prognozat de IGC la 33,8 milioane de tone, cu 2,1% mai scăzut decât sezonul trecut.

Stocurile de la final de sezon se aşteaptă să ajungă la cel mai jos nivel din ultimele trei decenii, cca. 5,1 milioane de tone, în scădere cu 32,4% faţă de stocul de la finalul sezonului trecut.

Volumul comerțul global cu grâu durum este estimat la 9,0 milioane de tone (-0,3% faţă de sezonul trecut. IGC estimează că exportul Turciei de grâu durum vor ajunge la un nivel record de 1,7 milioane de tone, cu 1,5 milioane de tone mai mult decât în sezonul anterior.

În ciuda interdicțiilor impuse, exporturile Rusiei de grâu durum vor atinge un record de 0,9 milioane de tone, cu 200 mii de tone mai mult decât în sezonul anterior.

Productia mondiala grau durum IGC scaled De ce se caută grâul durum? Care este diferenţa de preţ faţă de grâul comun?

Sursa: Crops market observatory

De ce este grâul durum mai scump?

Datorită conținutului ridicat de proteine și al rezistenței glutenului, grâul durum este preferatul producătorilor de paste. Calităţile superioare ale grâului dur sunt reflectate şi în preţul acestuia. Principalele motive pentru care grâul durum este mai scump:

  • Randamentul (producţie/ha) mai mic în comparație cu alte tipuri de grâu;
  • Cererea constantă pe piaţă, ceea ce ajută la stabilitatea prețurilor;
  • Costurile de producție – grâul durum poate necesita condiții și practici specifice de cultură.

Prețurile pentru grâul durum sunt cu 90-110 euro/tonă mai mari decât pentru grâul comun. În funcție de situația aprovizionării pieţei, chiar mai mult. La aceasta se adaugă și interesul morilor pentru producţiaa locală, precum şi timpul de transport mai scurt.

 

Preţ grâu durum – Euronext (MATIF)

(cotaţii futures, 25.03.2024)

Termen

Preţ (euro/tonă)

Tendinţă

Mai 2024

343,00

+4

Septembrie 2024

340,00

Decembrie 2024

344,00

Martie 2025

348,00

Mai 2025

352,00

Vezi care este tendinţa preţului cerealor la bursa Euronext (MATIF)

Germania are un potenţial uriaş de creştere

Consumul UE de paste este în creștere în fiecare an, în timp ce oferta de grâu durum din recolta internă a statelor europene tradiţional producătoare este în scădere. Germania are potențialul de a reduce aceste decalaje, atât prin producţia internă cât şi prin unităţile de prelucrare. Capacităţile de prelucrare au un volumul de măcinare de cca. 440 mii de tone în Germania, iar producția internă este de 200 mii de tone de grâu durum.

Turcia a devenit exportator de grâu durum

Turcia este un jucător nou în piaţa internaţională pentru grâul durum, urmată de Canada. Statele din Africa de nord (Tunisia, Algeria și Maroc) sunt un indicator important pe piață internaţională a importatorilor de grâu durum, deoarece aceste ţări au nevoie de aproximativ 6,5 milioane de tone de grâu durum, iar producția internă este de doar 3,5 milioane de tone.

Până anul trecut, Turcia a produs grâu durum doar pentru nevoile interne. Întrarea acestei ţări în piaţa mondială ca exportator ar putea fi un indiciu că suprafaţa cultivată a crescut enorm. Canada produce în medie aproximativ 4 milioane de tone de grâu durum pe an, din care 3,5 milioane de tone sunt exportate, în principal către UE și țările din Africa. Anul acesta, conform Statistics Canada (Canstat), suprafața semănată cu grâu dur este de așteptat să crească cu 5%.

COCERAL ajustează producţia de cerealelor a UE

În cea mai recentă prognoză privind recolta de cereale din 2024 a statelor UE + Marea Britanie, COCERAL și-a redus proiecția cu 1 milion de tone, până la 295,5 milioane. Dacă acestă previziune se va realiza, recolta ar fi în continuare cu 3,1 milioane de tone mai mare decât producția din 2023.

  • Producția de grâu (fără grâul durum) este estimată la 134,1 milioane de tone, în scădere față de 140 milioane de tone realizate anul trecut (-4%).
  • Producția de orz este acum prognozată la 61,2 milioane de tone, în creștere față de 55,7 milioane recoltate în 2023.
  • Producția de porumb este prognozată la 64,3 milioane de tone, în creștere față de 62,5 milioane în 2023.
  • Recolta de rapiță din UE-27+UK este estimată la 20,2 milioane de tone, în scădere față de cele 21,3 milioane de tone realizate anul trecut.

Producţie cereale EU 27, sezonul 2023/2024 (milioane de tone)

 

Estimare 2022/2023

Prognoză 2023/2024

Diferenţă

Grâu comun

125,8

125,6

-0,2

Grâu durum

7,5

7,0

-6,3

Orz

51,4

47,5

-7,6

Porumb

53,1

62,3

17,3

Orez

7,3

7,4

2,2

Ovăz

7,4

5,9

-20,2

Sursa: DG AGRI – E4

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →