De ce să plantezi cartoful timpuriu? - Revista Ferma
3 minute de citit

De ce să plantezi cartoful timpuriu?

Temperatura optimă de plantare a cartofului este atunci când în sol, la 10 cm adâncime, sunt 5-6oC. Astfel de valori termice s-au înregistrat în a doua parte a lunii trecute, între două valuri de frig cu temperaturi matinale majoritar negative (chiar -9oC…-10oC).

De ce să plantezi cartoful timpuriu?_b

Cât de rapid ajunge îngheţul la tuberculi?

Chiar dacă temperaturile au coborât până la -6…-7oC, în condiţiile unui bilon bine structurat şi cu suficient volum de pământ deasupra tuberculilor (12-15 cm), nu a existat riscul de a îngheţa sămânţa, având în vedere că într-un sol cu textură medie, ritmul de penetrare a îngheţului în profunzime este de aproximativ 1 cm la fiecare două grade Celsius sub zero.

De ce să plantezi cartoful timpuriu?_b

Când va răsări cultura?

Pornirea colţilor are loc la 6-7oC, iar răsărirea cea mai rapidă la 20-21oC, acestea din urmă fiind şi temperaturile optime pentru creşterea vrejilor. În aceste condiţii, cartoful poate să răsară în 20-25 de zile. Dar din cauza perioadei reci din ultima decadă a lunii martie, răsărirea se va duce până spre sfârşitul lunii aprilie. Aşa că riscul brumelor şi îngheţurilor târzii se diminuează semnificativ; oricum, plantele tinere rezistă până la -2oC.
În ferma proprie am încheiat plantatul cartofului pe 7 martie. După cele -7oC din data de 16 martie, nu am constatat nici un efect negativ. Pentru a proteja sămânţa din sol împotriva gerului prognozat pentru perioada 22-28 martie, am făcut o rebilonare pentru suplimentarea înălţimii bilonului.

De ce să plantezi cartoful timpuriu?_b
ŞAPTE AVANTAJE ALE PLANTĂRII TIMPURII

1. se câştigă cel puţin 10-14 zile de timpurietate;
2. se diminuează scăderea viabilităţii tuberculilor de sămânţă prin încolţire şi deshidratare prin păstrare mai îndelungată în silozuri;
3. se foloseşte rezerva de apă din sol, şi aşa deficitară;
4. se reduce expunerea la arşiţă, infecţii patologice, atac de dăunători;
5. se obţine o recoltă mai bună şi mai timpurie cu 2-3 săptămâni;
6. se descongestionează mijloacele mecanice pentru lucrările de înfiinţare a celorlalte culturi din epoci de semănat mai târzii;
7. se asigură mai devreme necesarul stringent de cartof în România, având în vedere criza Coronavirusului şi criza din piaţa internă a cartofului. ATENŢIE! Speculatorii vând deja kilogramul de cartof chiar cu 10 lei!

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 6/255 (ediţia 1-14 aprilie 2020)

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →