Pentru furajarea din stoc sunt necesare furaje conservate pregătite din perioada caldă. Dacă avem animale cu o valoare zootehnică ridicată, adică vaci cu producții superioare de lapte, în cămările furajere ale fermierilor trebuie să fie pregătite fibroase, suculente și, în completare, concentrate.
SUPLIMENTAREA CU MINERALE
În amestecurile de concentrate esenţiale sunt sursele de elemente minerale, dintre care foarte importante sunt cele care asigură calciul și fosforul. În perioada de vară, fiind furajate cu furaje verzi, vacile își asigură o mare parte din necesarul de minerale.
Calciul este în strânsă legătură cu fosforul. Acestea trebuie asigurate la nivelul necesarului vacilor, corelat cu greutatea corporală și cu producția de lapte a acestora.
Recomand fermierilor să acorde o atenție sporită suplimentării elementelor minerale în rație, întrucât, pe lângă producția de lapte acestea influențează și indicii de reproducție ai vacilor de lapte.
DE CE ESTE IMPORTANT CALCIUL?
Iată câteva motive pentru care acest mineral trebuie asigurat prin hrană: intervine în formarea ţesuturilor osoase; în menţinerea excitabilităţii sistemului nervos şi muscular Ca, împreună cu Mg, acţionează ca depresori; intervine în coagularea sângelui activând trombochinaza şi vitamina K, transformând protrombina în trombină, care reacţionează cu fibrinogenul pentru a forma fibrina cheagului de sânge; participă la diferite producţii (lapte, foetus); activează și stabilizează anumite enzime din organism.
DE CE E IMPORTANT FOSFORUL?
Fosforul are roluri importante în organismul animal: este constituent celular al fosfolipidelor care contribuie la integritatea membranei celulare; intervine în menţinerea presiunii osmotice și a echilibrului acido-bazic al sângelui; în metabolismul glucidelor;în absorbţia substanțelor nutritive prin procesele de fosforilare;intră în structura compusului adenozin trifosfat (ATP); intră în componenţa acizilor nucleici (ribonucleici și dezoxiribonucleici) care sunt importanți în creșterea și diferențierea celulelor; ajută microorganismele ruminale pentru sinteza de proteine.
Alături de rolul important în funcția metabolică, inclusiv în metabolismul energetic, fosforul este implicat în controlul apetitului animalelor.
Fosforul se găsește în toate celulele, dar cea mai mare parte, 80%, este în combinație cu calciul, în oase și dinți. Restul de 20% este larg distribuit în fluidele corpului și țesuturile moi.
Află RAŢIA PENTRU 22 LITRI LAPTE din Revista FERMA, ediţia 15-31 octombrie 2022! Comandă revista în format electronic AICI!
un articol de
LAVINIA ŞTEF
USAMV Timişoara