După cum rezultă din nota de fundamentare a Hotărârii de Guvern privind aprobarea Programului de realizare a Sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor pe perioada 2010-2024, statul român ar trebui să aducă ploaia artificială în zonele afectate de secetă.
Ploaie artificială în Dobrogea
Obiectivul fixat prin lege nu a fost atins până în prezent decât experimental. Într-un articol publicat de Trustul de Presă al Ministerului Apărării Naționale, pe site-ul presamil.ro, președintele Administrației Sistemului Antigrindină și pentru Creșterea Precipitațiilor, Gheorghe-Căunei Florescu, a declarat că intituția ”nu dispune de resurse financiare pentru a porni ploile artificiale”. Anul trecut, în toamnă, specialiștii ”susțin că au provocat precipitații pe o suprafață de 10 kmp, în Dobrogea, crescând cantitatea de precipitaţii de la 100 ml de apă la 10 litri/mp”, este menționat în articol.
Unde sunt avioanele?
Nu ar fi bani pentru avioane, explică președintele administrației: ”Putem face să ningă, suntem capabili să aducem un strat de zăpadă de 5-10 centimetri, exact cât i-ar trebui grâului sau altor culturi să germineze. Ne lipseşte finanțarea pentru cumpărarea de avioane. Avem substanțele respective care se împrăştie în aer, pentru că se produc în ţară, dar ne lipsesc avioanele. Pentru experimentul din Dobrogea am închiriat avioane din Germania”.
Sistemul e deja folosit de zeci de ani în Grecia, Bulgaria, Spania, Statele Unite și Franța, a precizat Florescu.
ASNACP a încheiat în 2017 un contract, fără licitație, pentru ”servicii studiu privind elaborarea tehnologiei de creştere/uniformizare a precipitaţiilor” în valoare de 420.165,00 lei sau 91.370,01 euro, la cursul din acea perioadă, beneficiar fiind Proiectantul General al Sistemului Naţional Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor-Grup de Interes Economic GIE, cu sediul în Ploiești, potrivit site-ului hartabanilorpublici.ro. Potrivit programului, anul acesta ar fi trebuit să fie funcțională o unitate de creștere a precipitațiilor în Moldova. Până la achiziția de avioane mai e, așadar, de experimentat!
COSTUL PLOII PENTRU UN HECTAR
Pentru a reuși provocarea unei ploi artificiale este necesară prezența norilor, în interiorul cărora trebuie să ajungă iodura de argint dispersată de avioane, urmând ca substanța să ducă în final la fenomenul de condensare a vaporilor, adică la formarea picăturilor de ploaie. Costul producerii ploii pentru un hectar de teren ar fi de 15 euro. În aceste condiții, de ce nu sporeşte statul român precipitațiile?
MĂSURI ÎMPOTRIVA SECETEI
Fermierii români au început campania de irigaţii mult mai devreme! ANIF: „Peste un milion de hectare pot fi irigate!”
Articol publicat în revista Ferma nr. 7/256 (ediţia 15-30 aprilie 2020)