De ce merită să aplici sistemul strip-till! - Revista Ferma
5 minute de citit

De ce merită să aplici sistemul strip-till!

„Strip-till” sau ”cultivarea în benzi” este un sistem de agricultură conservativă care utilizează principiul cultivării (prelucrării) minime a solului. Tehnologia combină avantajele agriculturii convenţionale (prelucrarea, uscarea şi încălzirea solului doar în fâşiile unde se face însămânţarea) cu avantajele oferite de conservarea/păstrarea structurii solului pe porţiunile neprelucrate.

strip till 1_b

CUM SE FACE ”CULTIVAREA ÎN BENZI”?

Strip-till-ul este o formă de lucrare minimă a solului care se potriveşte cel mai bine în zonele în care cultivarea integrală a terenului nu poate fi făcută la timp sau dacă se doreşte o intervenţie minimă asupra terenului. Sistemul este recomandat pentru terenurile slab drenate, solurile reci, grele şi compactate. Practic, prin strip-till se creează benzi înguste de sol lucrat în care se plantează seminţele. Dacă este realizat în mod corespunzător, prin strip-till se asigură un pat germinativ ideal.

Cultivarea în benzi este o tehnologie intermediară sau de tranziţie între agricultura convenţională şi semănatul direct (no-till).

Vezi care sunt numeroasele beneficii economice şi de mediu ale noii agrotehnici!

strip till 2_b 

CÂND SE PRACTICĂ STRIP-TILL?

Pregătirea terenului în benzi se poate face toamna sau primăvara:

• Strip-till „de toamnă” este cel mai comun şi mai practicat sistem de semănat în benzi şi constă în pregătirea benzilor de semănat (de 15-20 cm adâncime şi 15-25 cm lăţime) în toamnă, urmat apoi de semănat (în benzi) în primăvară, fără a mai lucra terenul.

• Strip-till „de primăvară” presupune pregătirea şi semănatul terenului primăvara.

Pregătirea benzilor în toamnă este recomandată în terenurile slab drenate şi permite apoi intrarea mai devreme la semănat în primăvară. Aplicarea îngrăşămintelor se poate face odată cu pregătirea benzilor de semănat sau în acelaşi timp cu semănatul.

 

6 DINTRE BENEFICIILE TEHNOLOGIEI STRIP-TILL

Fiecare dintre cele două metode are avantajele şi dezavantajele ei, în funcţie de sistemul de gestionare a culturilor şi de condiţiile specifice din teren.

1. Faţă de semănatul direct, lucrarea solului în benzi creează condiţii mai favorabile de umiditate, aerisire şi temperatură a solului pentru germinarea seminţelor şi dezvoltarea plantelor imediat după răsărire.

2. Prelucrarea solului în benzi permite o încălzire şi o uscare mai rapidă a solului primăvara şi este posibilă devansarea campaniei de semănat.

3. De asemenea, aplicarea îngrăşămintelor pe rând, la pregătirea benzii, creşte disponibilitatea nutrienţilor, reduce pierderile şi ajută la o mai bună uniformitate a culturii.

4. Comparativ cu lucrarea convenţională a solului (pe întreaga suprafaţă), strip-till-ul are avantajul că zona dintre rânduri rămâne nelucrată şi reţine reziduurile vegetale la suprafaţa solului, ceea ce reduce riscul de eroziune şi creşte aportul de materie organică.

5. În plus, prin strip-till se reduc costurile cu prelucrarea solului şi numărul de treceri pe câmp.

6. Filtrarea apei este, de asemenea, crescută în comparaţie cu practicile convenţionale de cultivare a solului, la fel ca şi sechestrarea carbonului.

Vezi ce alte avantaje oferă tehnologia strip-till!

strip till 3_b 

MANAGEMENTUL NUTRIENŢILOR ŞI CONTROLUL EROZIUNII SOLULUI

După 20 de ani de practicare a strip-till, Scott Bussell, fermier din Nebraska (SUA), afirmă să sistemul şi-a dovedit eficienţa prin economiile de timp, de apă şi de forţă de muncă, permiţând în acelaşi timp o utilizare mai eficientă a nutrienţilor aplicaţi. Soţii Bussell folosesc sistemul strip-till pe mai mult de 2400 ha, cu cca. 60% din teren în sistem irigat.

Scott Bussell declară că există o mare diferenţă între producţia maximă şi producţia optimă atunci când vine vorba de eficienţa fermei sale, iar cei 20 de ani de aplicare a cultivării în benzi l-au ajutat să profite de această diferenţă. „Am sacrificat o parte din randament când am început strip-till, dar la sfârşitul anului am avut mai mulţi bani în buzunar datorită utilizării mai eficiente a îngrăşămintelor, a conservării umidităţii şi a scăderii semnificative a costurilor cu forţa de muncă” afirmă Scott Bussell, adăugând că „un alt avantaj al cultivării în benzi este controlul eroziunii solului.

Citeşte mai mult despre experienţa fermierului american!

Citiţi în numerele viitoare ale revistei Ferma despre echipamentele adecvate cultivării în benzi, amplasarea benzilor, sistemul de ghidare şi controlul adâncimii şi al lăţimii de lucru.

 

GHIDURI PRACTICE

 

Pentru sfaturi practice privind practicarea sistemului strip-till, dar şi cum să evitaţi unele dintre cele mai frecvente greşeli care apar atunci când vă pregătiţi să adoptaţi cultivarea în benzi, puteţi descărca gratuit ghidul accesând codul QR alăturat!

 

10 ARGUMENTE PRO STRIP-TILL

1. Pregătirea patului germinativ în benzi înguste creează un mediu perfect pentru o germinare rapidă.

2. Solul prelucrat în benzi se încălzeşte mai rapid şi permite astfel „intrarea” mai devreme în câmp la semănat.

3. Ameliorează compactarea solului prin prelucrarea adâncă în fâşii.

4. Controlul eroziunii solului prin reziduurile vegetale dintre rânduri.

5. Plasarea cu precizie a nutrienţilor în benzi, chiar în zona în care plantele au nevoie.

6. Creşte eficienţa îngrăşămintelor prin reducerea riscului de levigare.

7. Simplitate – necesită mai puţine treceri decât în cazul agriculturii convenţionale.

8. Economii de combustibil.

9. Creşte randamentul culturilor.

10. Economie de timp şi de bani.

Iar lista cu motivele pentru a practica sistemul cultivării în benzi continuă! Citeşte articolul detaliat!

 

un articol de

GHEORGHE GHIŞE

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →