Organizatorii au ținut să orienteze participanții în mod clasic, imediat după ieșirea din municipiul Călărași, spre Dunăre, plantând din loc în loc indicatoare ”DEMO DAY”. Din punctul Chiciu, locul unde vehiculele sunt traversate peste fluviu cu bacul, ne-am abătut imediat în dreapta și am parcurs un drum agricol printre tarlale semănate cu grâu, dar dominate deja de seceta care s-a instalat încet, dar sigur în toamna aceasta, în sud-estul țării și în alte zone.
Arena de la Chiciu
Am întrezărit din depărtare corturile albe ale expozanților, de parcă în șesul Dunării s-ar fi așezat o tabără militară. Producătorii și furnizorii de utilaje, mașini și echipamente agricole chiar sunt asemenea fabricanților de armament, numai că ei scot de pe liniile de fabricație cele mai pașnice ”arme”.
Demonstrația a avut loc într-un lan de porumb aparținând fermei lui Alexandru Baciu. Evenimentul a fost organizat în asociere cu Agritehnica, în parteneriat cu APIMAR – Asociația Producătorilor și Importatorilor de Mașini Agricole din România, și cu suportul LAPAR.
O combină pentru o cooperativă
Fermierul Victor Necula, din comuna vrânceană Slobozia-Ciorăști (ocupă acolo funcția de viceprimar) a venit, împreună cu soția, titulara fermei, la Demo Day, ca să aleagă o combină pentru cooperativa pe care a înființat-o cu alți agricultori din comună. ”Eu lucrez în jur de 180 ha, nu mi-aș permite să cumpăr o combină numai din buzunarul meu. Avem o cooperativă și încercăm să cumpărăm una cu fonduri europene. Tocmai s-a deschis o sesiune la AFIR și vrem să depunem un proiect. Am venit aici, la Călărași, să văd cum lucrează cele șapte combine”, mi-a spus fermierul înainte să înceapă demonstrația. Apoi, l-am reîntâlnit în câmp, urmărind cu atenție evoluția fiecărei combine în parte.
Soții Necula
Demonstrații de recoltat
Mai întâi, a intrat în lan combina New Holland, adusă de Agroconcept Impex. Apoi, Rostselmash, prezentată de Apan Agriculture Equipments. A treia a atacat lanul de porumb o combină Claas, marcă a companiei Claas Regional Center South East Europe. După aceea, i-a venit rândul unei combine John Deere, etalată de IPSO, să-și demonstreze performanțele tehnice. I-a venit rândul combinei Deutz Fahr, comercializată de NHR Agropartners, apoi combinei Massey Ferguson, trimisă în ring de Sigma Cvm România. În fine, sub privirile atente ale fermierului vrâncea, a intrat la cules combina Case, a Titan Machinery Romania.
La sfârșitul demonstrației, toate cele 7 combine s-au aliniat și au pornit, pe fond muzical, spre fermierii înșirați în fața corturilor. Evenimentul a inclus și demonstrații cu tehnică de transport și tehnică de depozitare.
Va sta în puterea fermierului din Vrancea să aleagă marca de combină potrivită. Aprobarea proiectului va ține însă de decizia AFIR!
un articol de
STELIAN RĂDESCU