Dan Hurduc a făcut investiţii de 1,7 milioane de euro în tehnologie! - Revista Ferma
7 minute de citit

Dan Hurduc a făcut investiţii de 1,7 milioane de euro în tehnologie!

Vasluianul Dan Hurduc, din Costeşti, fondatorul societății Evel-H Company, susţine că de când se nevoieşte în agricultură, doar un singur an a fost excelent!

“Din 20 de ani de când fac agricultură, doar un an am avut foarte bun, în 2021. Vreo 5 au fost normali și ceilalți 10-13 au fost aproape ca anul acesta. În ultimul deceniu, media la porumb a fost sub 4 tone/ha. Noi întoarcem în fiecare an 200-300 ha şi este foarte complicat să facem performanță”, declara la Agriventura – Iaşi fondatorul Clubului Fermierilor Români, membru în Consiliul Director – Moldova Centru.

 

AN COMPLICAT, PRODUCŢII MICI

Inginerul Dan Hurduc nu poate fi mulţumit de rezultatele obţinute în condiţiile unui sezon de producţie cu probleme.

„La noi, în podişul Bârladului, anul a fost complicat, la culturile de toamnă am avut producţii foarte mici, aproape ca în 2020, de 1.600 kg/ha la grâu şi 1.000 kg la rapiţă. Şi am avut 140 litri tot sezonul agricol 2021-2022, deci fără apă multe lucruri nu poţi să faci!” punctează fermierul.  

 

„ÎN ZONA NOASTRĂ, GRÂUL RĂSARE ÎN JUR DE 1 MARTIE”

În toamnă, a semănat 550 ha de rapiţă şi 570 de grâu. „Dacă a plouat la sfârşitul lui august s-a putut lucra bine; practic, am făcut o dezmiriştire la floarea soarelui şi am intrat la semănat. Grâul nu a răsărit decât pe ici, pe colo, pe unde a mai dat câte un pic de apă. În principal 90% este în pământ. Dar noi suntem obişnuiţi, în zona noastră, în ultimii ani, grâul răsare în jur de 1 martie. Îl semănăm în epoca normală, dar fiindcă toamnele-s secetoase, nu mai apucă să răsară. Nu mergem pe densităţi mari, nu tindem spre recolte bogate că oricum nu facem niciodată! Trebuie să fim foarte atenţi cu inputurile, să fim foarte atenţi la toate costurile. Folosofia-i simplă: dau înapoi 10 ani şi fac media, aia e producţia mea! Şi mai adaug un 10% de speranţă în plus. Când facem 5 tone la hectar pentru noi e o recoltă excepţională! Asta-i zona!”, se resemnează cultivatorul.  

 

AGRICULTURA CONSERVATIVĂ

Odată cu schimbările climatice se schimbă şi tehnologiile, şi abordările. Dan Hurduc a hotărât să treacă la sistemul de lucrări minime ale solului. „Ne-am adaptat tehnologia să facem şi noi lucrări minime, să economisim apa, să mobilizm cât mai puţin terenul. În condiţiile schimbărilor climatice şi cu producţiile astea e complicat de rezistat pe piaţă! Pentru anul următor ne-am comandat utilaje şi vrem să trecem la agricultura conservativă, măcar 60-70% din fermă. Am cumpărat un dezmiriştitor australian cu care lucrăm doar în stratul de la 1-3 cm; practic, să uniformizeze resturile vegetale în câmp. De asemenea, am lansat comanda pentru o semănatoare performantă Horsch ca să putem semăna direct în mirişte”, susţine administratorul Evel-H Company.  

investitii dan hurduc 02_b 

70% DIN FERMĂ E DIGITALIZATĂ

În ferma de la Costeşti, 500 ha sunt cartate agrochimic în fiecare an. „În acelaşi timp, am implementat digitalizarea în proporţie de 70%. Facem fertilizare variabilă de 4 ani, folosim utilaje performante – tractoare cu autoghidare, maşini monitorizate prin aplicaţii satelitare. Avem drone, le înălţăm şi pe baza imaginilor aplicăm îngrăşămintele şi tratamentele. Cu secetele astea, că n-am făcut producţie, am mers doar cu 100 kg/ha de superfosfat, apoi, mai venim cu 100 kg azot produs comercial. Dimensionăm tehnologia pentru 5 t/ha la grâu şi 2,5 la rapiţă şi floare, 5-6 t la porumb pentru că zona ne-a arătat că nu facem producţie, decât în anii excepţionali. Aşa că nu putem să mergem cu tehnologie premium pe producţii mici! Nici nu e fezabil”, susţine inginerul Dan Hurduc.  

 

„FACEM TEHNOLOGIE LA AVERTIZARE, NU LA ACOPERIRE”

 

Important pentru fermier este să cheltuiască atât cât e necesar. ”În 2021 cred că ne-am dus în medie pe costuri de 4.000 de lei/ha. Dacă se văd semnele unui an bun, venim şi cu microelemente în fertilizări faziale. Practic, facem tehnologie la avertizare, nu la acoperire! Spre exemplu, la grâu, tratamentul nu îl aplic pentru toată suprafaţa, mă uit la parcelă, la densitate, la soluri, la virulenţa atacului sau a infestării. Nu ne permitem să dăm un produs super premium la 1.000 ha, ci numai acolo unde este nevoie. La ploaie puţină incidenţa bolilor nu e atât de mare, ci a dăunătorilor. Avem doi tehnologi cu ştiinţă de carte care stau pe culturi, avem dronele şi vedem problemele, le ţinem sub control şi minimizăm costurile”, subliniază fermierul vasluian.

 

1,7 MILIOANE EURO INVESTIŢI

Convingerea lui Dan Hurduc este că investiţia a fost şi va rămâne motorul dezvoltării fermei, iar achiziţia de maşini şi utilaje performante este o prioritate. „În fiecare an încerc să-mi cumpăr un utilaj. Vrem să mergem la lăţimi mai mari de lucru pentru că, dacă în primii ani aveam 400 de parcele, acum am comasat terenurile. În 2021 am achiziţionat combine noi, am trecut la gama de utilaje pentru no till. Trebuie să ţinem pasul cu tehnologia de vârf care să asigure o productivitate ridicată. Pot să vă spun că am absolut tot ce-mi trebuie şi cred că în ultimii ani am luat tehnologie de vreo 1,7 milioane de euro”, susţine inginerul Dan Hurduc. 

 

VALORIFICARE PE SISTEMUL JUMĂTATE-JUMĂTATE

Producţia obţinută a vândut-o repede la recoltare şi spaţiile de depozitare le-a închiriat. „Noi 30% din cifra de afaceri mergem pe depozitare, pe condiţionare. Încercăm să ne păstrăm cât de cât echilibrul, abordarea este jumătate-jumătate, adică vindem jumătate din producţia obţinută şi păstrăm jumătate pentru 3, 4 luni. În general, nu jucăm pe piaţă că avem şi scadenţe, nu suntem pe profil de trader să păstrăm până-n vară, că nu ne permit producţiile, noi ne finanţăm mai mult din împrumuturi şi nu din surplus”, precizează vasluianul.  

 

FERMA A DEVENIT PROSUMATOARE

Dan Hurduc se poate felicita pentru că a realizat în fermă independenţa energetică. „De câteva zile am devenit prosumator, în toate punctele pe fermă mi-am pus panouri fotovoltaice care produc 100 kw, energia electrică de care am nevoie pentru silozuri, uscător, atelier mecanic… Instalaţiile le-am negociat înainte de războiul din Ucraina, la un preţ convenabil”, precizează administratorul societății Evel-H Company.

Noi tindem spre eficienţă, nu neapărat spre producţie!

 

 „NU POŢI SĂ IRIGI ORIUNDE, ORICÂND ŞI CU ORICE COSTURI”

Necazul lui Dan Hurduc este că nu se pot realiza sisteme locale de irigaţii. Cu mari eforturi a reuşit udarea culturilor pe 50 de hectare cu apă din Prut. Extinderea amenajării ar fi costat un efort financiar considerabil. „Noi avem zonă colinară, nivelul apei freatice e mult coborât, nu sunt lacuri sau bazine hidrografice şi nu există potenţial de acumulare. Nu poţi să irigi oriunde, oricând şi cu orice costuri, nu e fezabil!”.

 

 

un articol de

MARIAN MUŞAT

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →