Dacian Cioloş a semnat condica la Agraria 2011 - Revista Ferma
8 minute de citit

Dacian Cioloş a semnat condica la Agraria 2011

intalnire vacari m Dacian Cioloş a semnat condica la Agraria 2011

Ediţia din 2011, găzduită de Complexul Expoziţional Expo Transilvania între 4 şi 8 mai, a reunit peste 250 de expozanţi reprezentând zece ţări, care şi-au prezentat ofertele pe cei 20.000 metri pătraţi puşi la dispoziţie de organizatori, respectiv DLG InterMarketing, subsidiara din România a DLG e.V. Germania (Societatea Germană pentru Agricultură).


Cioloş, în premieră la Agraria

Pentru prima dată la un târg de o asemenea anvergură s-a aflat şi comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş. Însoţit de ministrul român al Agriculturii, Valeriu Tabără, acesta a făcut un tur al Complexul Expoziţional Transilvania, unde nu a ezitat să discute cu fermierii prezenţi la eveniment.

A avut chiar curiozitatea şi plăcerea de a degusta din produsele tradiţionale oferite cu generozitate de către producători.

După ce a vizitat expoziţia de animale, unde membrii asociaţiilor de crescători au avut ocazia să-şi expună realizările, dar şi să-şi împărtăşească problemele cu care se confruntă, Dacian Cioloş a fost „provocat” la standul Comisiei Europene la un concurs cu întrebări de cultură generală despre agricultura în UE, pe care l-a acceptat fără reţinere.

În final, comisarul european, ministrul Agriculturii, împreună cu gazda manifestării, Corina Mareş, au trecut pe la standul Ferma Media Grup.

 

Semnal de alarmă tras de crescătorii de bivoli

În cadrul Zilei Crescătorului de Bivoli din 6 mai, a avut loc conferinţa „Actualitate în creşterea bivolului românesc”, organizată de Global Distribution Group şi Asociaţia Crescătorilor de Bivoli din Transilvania.

Peste o sută de fermieri şi reprezentanţi ai autorităţilor implicate în acest sector zootehnic au dezbătut, pe baza unor date statistice, stadiul actual al performanţelor obţinute în efortul de reconsolidare a efectivului de bubaline (redus alarmant de la 200.000 de exemplare în 1929, la mai puţin de 20.000 în ultimele decenii) şi măsurile necesare în colaborarea dintre stat şi crescători.

Conferinţa a fost urmată de prezentarea efectivului de bubaline expus şi desemnarea celui mai frumos specimen. Titlul de Miss Agraria 2011 a fost atribuit unei bivoliţe din judeţul Sălaj, a cărei proprietar este Iuliu Bejan. Exemplarul a fost obţinut prin însămânţare artificială cu material genetic adus din India.

Cel mai admirat animal expus la târgul de la Cluj-Napoca a fost însă un cal din rasa Percheron, de tracţiune. Exemplarul, negru tăciune, cu o statură impunătoare, care cântăreşte în jur de 1.200 kilograme, aparţine fermei din satul clujean Sumurduc. Sultan, căci acesta este numele său, este evaluat de proprietari la 30.000 de euro!


Fermierii îşi cer drepturile

Membrii Asociaţiei Fermierilor Crescători de Bovine din Cluj (AFCBC) s-au reunit în penultima zi de Agraria, când au putut să-şi exprime liber opiniile chiar în faţa ministrului Agriculturii, Valeriu Tabără, prezent la întâlnire în calitate de invitat.

Printre cei care au luat cuvântul s-a numărat şi Călin Fărgaciu (foto), preşedintele AFCBC, care a făcut referire, printre altele, la externalizarea serviciilor spre asociaţiile profesionale. „Au înţeles în sfârşit şi guvernanţii, după 20 de ani, că trebuie ca serviciile din agricultură să fie externalizate spre asociaţiile profesionale.

Însă, din cauza vidului legislativ, unele lucruri nu funcţionează aşa cum ar trebui. O problemă pe care am ridicat-o în faţa ministrului Tabără este legată de fiscalizarea în agricultură. Pentru că tot timpul se vorbeşte ba că există evaziune fiscală în agricultură, ba că se vor da subvenţii numai persoanelor juridice.

Pe de altă parte, se doreşte ca şi persoanele fizice să ia subvenţii. Atunci să găsim o formă prin care pe cap de animal sau pe unitatea de suprafaţă să se impună un impozit minim, de bun simţ, altfel încât şi fermierii să fie în legalitate”, ne-a declarat Călin Fărgaciu.

În replică, ministrul Agriculturii a declarat că ştie de problema fiscalizării şi că încearcă să identifice posibile soluţii. „Am încercat să găsim un sistem de fiscalizare care să ţină seama de circuitul mare al investiţiei.

Nu este deloc simplu. Am avut o discuţie cu ministrul Ialomiţeanu şi cu premierul pe tema asta, inclusiv a TVA-ului. În minister lucrăm la nişte variante de TVA. Nu este încă momentul să le facem publice, dar vrem să le avem pregătite pentru momentul oportun.

Vă rog să acceptaţi ideea că persoana fizică autorizată trebuie să plătească, fie că e vorba de un impozit pe venit sau un alt tip de taxare. Astfel se uniformizează competiţia. Pentru că acum unii plătesc iar alţii nu plătesc”, a fost răspunsul dat de Valeriu Tabără fermierilor prezenţi la întâlnire.

În ceea ce priveşte înfiinţarea Camerelor Agricole, poziţia preşedintelui AFCBC este una cât se poate de tranşantă. „Ideea în sine este extraordinară, pentru că în toată lumea civilizată există camere agricole, însă noi suntem sceptici asupra modului cum va fi pusă în aplicare în România.

Pentru că toată lumea încearcă politizarea, fiecare încearcă să-şi promoveze oamenii din partidul lui, ceea ce e o mare prostie, pentru că aceste camere trebuie să fie strict ale fermierului. Dacă la conducerea camerelor agricole nu vor ajunge fermierii, noi vom fi obligaţi în cele din urmă să boicotăm această formă de organizare în agricultură”, ne-a mărturisit Călin Fărgaciu.

Preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România (FCBR), Mircea Ciurea, a asistat la discuţii, asumându-şi calitatea de mediator între fermieri şi reprezentantul guvernului. „Am abordat problemele specifice sectorului de creştere a animalelor, în special a vacilor cu lapte, probleme legate de măsuri de sprijin pentru anul 2011.

De asemenea, am discutat despre controlul oficial al performanţelor şi înscrierea animalelor în registrul genealogic, şi organizarea noastră, a fermierilor, în cooperative cum este cea de la Timişoara”, ne-a spus Mircea Ciurea.

Acesta nu a ezitat să-i aducă la cunoştinţă ministrului că „sunt o mulţime de nemulţumiri ale crescătorilor vizavi de măsurile de sprijin”, vorbind despre „anumite oprelişti cauzate tocmai de actele normative în vigoare”, referindu-se în special la cele cu specific sanitar-veterinar.

 

TOMBOLA AGRARIA

Organizată de Agraria în colaborare cu firmele participante şi revista Ferma, Marea Tombolă a expoziţiei de la Cluj-Napoca a pus la bătaie premii valoroase pentru cei mai norocoşi dintre vizitatori.

Iată şi câştigătorii desemnaţi prin tragere la sorţi, din cele peste 7.000 de taloane participante:

Marele premiu – o vizită de documentare la expoziţia Agritechnica 2011, la Hanovra: BOGDAN MEZEI din Cluj

Premiul I – Moara Gospodarului MC 2,2 de la Tehnofavorit: C|LIN MIRON din Cluj-Napoca

Premiul II – Motosapatoare Mecabeche Jardimeca LC 154 de la Bronto: CR|CIUNA TRIFAN din Cluj-Napoca

Premiul III – Pachet complet cu produse pentru igiena animală de la GEA Farm Technologies: IOAN BOROŞ din loc. Aluniş, judeţul Cluj

Premiu special – un compresor cu set de accesorii de la Munax: MIHAI BERCHEŞAN din Cluj

La toate acestea s-au adăugat 10 abonamente pe 12 luni la revistele Ferma şi Recolte bogate, premii oferite de Ferma Media Grup.

Viţica oferită drept premiu la Tombola specială dedicată crescătorilor de bovine, a fost câştigată de Onihie Ricean din Soporul Nou, judeţul Cluj. Viţica a fost oferită de Asociaţia Fermierilor Crescători de Bovine din Cluj şi de Cooperativa Agricolă Someş-Arieş.

Revista FERMA a organizat pe perioada târgului AGRARIA Tombole zilnice cu mii de premii, constând în cărţi şi reviste de specialitate, DVD-uri cu noutăţile tehnice 2010/2011, materiale promoţionale oferite de Ferma Media Grup şi firmele participante, abonamente la revistele Ferma şi Recolte bogate.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →