- Locul unde amplasați mușcatele
- Lumina
- Umiditatea. Cum udăm mușcata!
- Administrați fertilizant mușcatei
- Ciupirea și tunderea mușcatei
- Îndepărtarea florilor și frunzelor uscate ale mușcatei!
- Perioada de repaus
1. Locul unde amplasați mușcatele
Contează foarte mult locul unde amplasați mușcatele. Mușcatele preferă locurile însorite dar sunt puține soiuri care preferă soarele din plin. Pământul folosit trebuie să fie alcătuit dintr-un amestec de pământ de grădină, turbă și nisip în proporții aproximativ egale. Ghiveciul trebuie să aibă o scurgere bună pentru a asigura drenajul. În cazul în care rădăcinile încep să iasă din ghiveci este un semn că mușcata nu are suficient spațiu și trebuie să îi schimbați automat ghiveciul cu unul de dimensiuni mai mari.
2. Lumina
Mușcatele trebuie să aibă lumină din plin, altfel se dezvoltă foarte mult frunzele și devin sensibile la boli și dăunători.
3. Umiditatea. Cum udăm mușcata!
Mușcata este sensibilă la excesul de apă. Udarea se face diferit în funcție de temperatură și în funcție de locul unde este poziționată. În cazul în care mușcata este ținută la soare, atunci udarea se face zilnic de preferat dimineața sau seara. Dacă aceasta se află la umbră atunci udarea se face o dată la două trei zile în funcție de temperatura de afară. Puteți uda mușcata fie turnând apă deaspura ei, fie puneți apă într-un vas sub ghiveci. În felul acesta, mușcata va trage apă prin rădăcini atât cât are nevoie. Este indicat să faceți un duș mușcatei dimineața pentru o înflorire cât mai intensă.
4. Administrați fertilizant mușcatei
Puteți folosi atât fertilizant pentru plante cu flori dar indicat ar fi unul special pentru mușcate. Fertilizarea se face o dată pe săptămână cel mult o dată la două săptămâni în funcție de tipul de fertilizant și în funcție de cum este recomandat de către producător.
5. Ciupirea și tunderea mușcatei
Pentru ca mușcata să aibă o tufă cât mai deasă este de preferat să se realizeze ciupirea sau tunderea mușcatei prin îndepărtarea a o treime din lăstari fie direct cu mâna, fie cu o foarfecă.
În cazul în care muscata este mai bătrână atunci se taie până la jumătate din lăstari. Acest lucru duce la întârzierea înfloririi, însă tufa va fi cu mult mai deasă și înflorirea va fi pe măsură.
6. Îndepărtarea florilor și frunzelor uscate ale mușcatei!
Un alt lucru extrem de important este îndepărtarea florilor uscate la fel și a frunzelor care s-au ofilit sau care sunt uscate de la bază. În felul acesta se stimulează foarte mult înflorirea. În cazul în care frunzele uscate nu se îndepărtează există riscul apariției ciupercilor.
7. Perioada de repaus
Pentru că și mușcatele au nevoie de o perioadă de repaus în timpul verii, trebuie să lăsați muscata timp de patru până la șase săptămâni fără să-i dați fertilizatori și să răriți udările moment în care ea își revine, după care reluați udarea și fertilizarea.
Puteți urmări mai jos varianta video a articolului! @La grădina Ritei @Casiana Mihuț
Acest articol face parte din proiectul „La grădina Ritei” inițiat acum un an de zile de către Ferma Media Grup și care constă într-o serie de filmulețe despre o grădină demonstrativă, de la organizarea spațiului și până la recoltare. Proiectul se adresează celor care au o mică suprafață de teren lângă casă și doresc să cultive legume, plante aromatice și flori, simplu și frumos.
Vă dorim spor!