4 minute de citit

Cum monitorizează sateliţii evoluţia culturilor?

Cartografierea culturilor oferă noi oportunităţi şi pentru organizaţiile guvernamentale şi de cercetare de a monitoriza activităţile agricole, respectiv starea culturilor, prognoza randamentelor etc.

_satelitii sursa kvernelandgroup.com_b

Hărţi de prescripţie VRA

Pe baza analizei săptămânale a imaginilor satelitare, prin programe speciale, fermierii pot detecta zonele cu probleme. Astfel, Indicele de vegetaţie (NDVI – Normalized Difference Vegetation Index) este cea mai populară metodă de teledetecţie pentru identificarea unor probleme care afectează starea de sănătate şi vigoarea culturilor.
Pe baza evaluării evoluţiei biomasei timp de mai multe sezoane agricole, se pot întocmi hărţi cu prescripţie a aplicării cu rată variabilă (VRA – Variable Rate Application) pentru a optimiza administrarea azotului şi a altor fertilizanţi. Aceste hărţi de prescripţie VRA pot fi încărcate pe maşinile agricole care realizază distribuţia îngrăşămintelor, ceea ce creşte eficienţa aplicării şi productivitatea.
Click AICI şi vezi în video cum este optimizată aplicarea fertilizanţilor cu ajutorul datelor satelitare!

sateliti 2 Sursa foto droneag.farm_b

Prognoze ale recoltelor

Estimarea randamentului culturilor – este un domeniu de interes major în agricultură, fiind dezvoltate modele pentru numeroase culturi, inclusiv grâu, porumb, sfeclă de zahăr, cartofi etc. Pentru aceasta, o serie de măsurători directe sunt înregistrate pe tot parcursul anului. Principalul avantaj al observaţiilor satelitare este capacitatea de a evalua rapid diverşi parametri pe suprafeţe mult mai mari decât pot fi înregistrate la sol.
Datele obţinute prin observaţii satelitare pot fi, de asemenea, încorporate în modele numerice (programe) mai complicate de analiză care utilizează parametrii agro-meteorologici (de exemplu: temperatura, precipitaţiile, radiaţiile, tipul culturii, tipul solului, disponibilitatea de nutrienţi etc.) pentru a estima biomasa, sănătatea şi randamentul culturii.
Aceste sisteme pot funcţiona la scări locale, cum ar fi Fruitlook (www.fruitlook.co.za), care este un serviciu pre-operaţional şi care oferă fermierilor sud-africani estimări săptămânale pentru opt parametri de cultură pentru a-i informa cu privire la condiţia culturii, utilizarea apei şi a nutrienţilor, precum şi o prognoză privind umiditatea solului. Fruitlook realizază aceste estimări prin trasformarea directă a datelor obţinute din observaţii satelitare în algoritmi de echilibru energetic şi de apă.
Click AICI şi vezi cum evaluează Fruitlook randamentul viilor şi livezilor în funcţie de producţia de biomasă!

Serviciul european MARS

Alternativ, astfel de sisteme funcţionează şi la scară regională şi globală, aşa cum este, de exemplu, Serviciul de monitorizare a culturilor – MARS (Monitoring Agricultural Resources), supravegheat de Centrul comun de cercetare (The Joint Research Centre – JRC) al Comisiei Europene. MARS oferă statelor UE informaţii actualizate despre evoluţia culturilor agricole pentru a sprijini politica agricolă comună şi acoperă, de asemenea, Rusia şi Kazahstan, China, India, America de Sud şi Africa. Sistemul MARS se bazează pe date statice, cum ar fi hărţi de sol, parametri de creştere a culturilor, este actualizat în timp real şi include observaţii şi prognoze meteo şi alte date de teledetecţie pentru a oferi prognoze de randament la sfârşitul sezonului.
La nivel de fermă, sistemele de gestionare a culturilor pe baza observaţiilor satelitare sunt folosite din ce în ce mai mult de către fermieri pentru înregistrarea şi cartografierea culturilor atât în timpul vegetaţiei, cât şi a terenului agricol în afara ciclurilor de cultură. Astfel, acest sistem permite gestionarea culturilor dar şi informarea şi îmbunătăţirea tehnicilor agronomice şi contribuie la planificarea activităţilor din fermă.

Optimizarea irigaţiilor

Identificarea zonelor cu umiditate excesivă şi/sau a zonelor cu deficit de apă se poate face cu ajutorul imaginilor satelitare şi astfel pot fi optimizate programele de udare/irigare.

EXPERIMENTE LA SCARĂ LARGĂ

Până de curând, pentru a derula experimente privind eficacitatea diverselor produse de protecţia plantelor sau fertilizanţi erau folosite loturi cu suprafeţe reduse. Acum, aceste teste pot fi implementate la scară mare, pe întreaga fermă sau în mai multe ferme aflate la distanţe mari, folosind sateliţii.

un articol de
GHEORGHE GHIŞE

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →