În această perioadă, mieii au fost deja înţărcaţi. Mulţi au fost vânduţi de Sărbătorile Pascale.
FORMAREA TURMEI DE “CÂRLANI“
Cei rămaşi se cresc în continuare fie pentru îngrăşare, fiind dirijaţi către îngrăşătorii, fie pentru reproducţie, spre a înlocui oile reformate şi berbecii, urmând să intre la reproducţie anul viitor, în luna septembrie.
După înţărcare, se formează turmele de miei “cârlani“, separaţi pe sexe, turme de 400-500 de capete.
TINERET CU VÂRSTA DE PÂNĂ LA 6-7 LUNI
Până la vârsta de 6-7 luni, digestia ruminală nu este completă, iar furajele celulozice nu pot fi valorificate în totalitate. De aceea, conţinutul celulozic al raţiei nu trebuie să depăşească 18%.
• Pe timpul verii se recomandă 3-5 kg de iarbă din păşune, 0,15-0,25 kg amestec de concentrate, precum şi sare şi fosfat dicalcic (tabelul 1).
Nivelul de suplimentare cu amestec de concentrate (tabelul 2) depinde de calitatea furajelor de bază, urmărind să se asigure sporuri medii zilnice (smz) de 70-90 g.
Dintre factorii care influenţează producţia şi valoarea nutritivă a furajelor verzi pot fi menţionaţi: solul, clima, lucrările agrotehnice, familia botanică a vegetaţiei, specia şi soiul, faza de dezvoltare în momentul recoltării, tehnologia de preparare, condiţiile de păstrare şi de conservare.
Excesul de îngrăşăminte chimice cu azot determină creşterea conţinutului în azot total până la 100%, însă pe baza conţinutului în amide şi cu reducerea conţinutului în aminoacizi esenţiali.
În cazul mieluţelor şi a berbecuţilor pentru reproducţie nu se urmăreşte ca aceştia să se îngraşe.
• Iarna, în alimentaţia tineretului ovin se utilizează fân de leguminoase 0,5-1 kg, suculente 0,5-1 kg (de preferat semisilozuri 0,5 kg) şi amestec de concentrate 0,2-0,3 kg.
Structura amestecurilor de concentrate (AC) cuprinde: 70-80% cereale (porumb, orz, ovăz); 20-25% furaje proteice vegetale (şroturi, mazăre, tărâţe); sare 1%, cretă furajeră 1-1,5%, fosfaţi 0,5-1% şi premix vitamino-mineral 1%. În acest amestec (tabelul 2) am ales materii prime pe care crescătorii le produc sau le pot achiziţiona la un preţ de cost mai mic.
foto: canva.com
TINERETUL ÎN VÂRSTĂ DE PESTE 8 LUNI
La tineretul în vârstă de peste 8 luni alimentaţia specifică este caracteristică sezonului de stabulaţie. În funcţie de sex şi de rasă, se recomandă:
• Fibroase: 1-1,5 kg/cap/zi;
• Grosiere (vreji de leguminoase): 0,5 kg;
• Suculente (sfeclă, siloz): 1-2 kg sau semisiloz: 0,5-1 kg/cap/zi;
• Amestec de concentrate (AC): 0-0,3 kg.
AC se utilizează doar dacă furajele de bază sunt necorespunzătoare calitativ şi nu pot asigura obţinerea unui spor mediu zilnic de 70-90 g.
În sezonul următor de păşunat, după o trecere treptată de 7-10 zile, raţia este asigurată în totalitate de furaj verde în cantităţi de 6-8 kg, în funcţie de sex şi rasă, până la începerea perioadei de pregătire pentru montă, când alimentaţia se realizează corespunzător adultelor, adăugându-se şi concentratele.
TABELUL 1: RAŢIEPENTRU TINERET OVIN, AN CURENT, ÎN GREUTATE DE 20-25 KG, LA PĂŞUNAT
Specificare | kg | SU | UFL | PDIN | PDIE | Ca | P | SARE | CAROTEN |
Necesar |
| 0,8-1,23 | 0,65-0,83 | 55-60 | 55-60 | 6,17 | 4,75 | 5-10 | 6 |
Graminee masă verde | 2,5 | 0,55 | 0,46 | 42,83 | 43 | 2,50 | 1,58 | 0 | 118,75 |
Amestec concentrate | 0,28 | 0,25 | 0,2 | 24,54 | 24,39 | 1,48 | 2,37 | 2,80 | 112 |
Sare | 0,005 | 0 |
|
|
|
|
| 5 |
|
Fosfat dicalcic | 0,01 | 0,01 |
|
|
| 2,60 | 1,85 |
|
|
Total |
| 0,81 | 0,66 | 67,37 | 67,39 | 6,58 | 5,79 | 7,80 | 230,75 |
TABELUL 2: AMESTEC DE CONCENTRATE
Specificare | % | SU (%) | UFL | PDIN (g) | PDIE (g) | Ca (g) | P (g) | Sare (g) | Caroten (mg) |
Porumb | 20 | 17,32 | 21,22 | 1502 | 2348 | 5,20 | 46 | 0 | 40 |
Orz | 37,5 | 32,55 | 36,96 | 2553,75 | 3303,75 | 26,25 | 131,25 | 0 | 0 |
Şrot floarea soarelui | 20 | 17,74 | 7,41 | 2724 | 1444 | 80,00 | 192 | 0 | 0 |
Tarâţe grâu | 20 | 17,56 | 4,94 | 1986 | 1616 | 26,00 | 198 | 0 | 0 |
Fosfat dicalcic | 1,5 | 1,49 | 0 | 0 | 0 | 390,00 | 277,50 | 0 | 0 |
Sare | 1 | 0,99 |
|
|
|
|
| 1000 |
|
Total | 100 | 87,65 | 70,53 | 8765,75 | 8711,75 | 527,45 | 844,75 | 1000 | 40 |
Revine la 1 kg AC |
| 0,88 | 0,705 | 87,66 | 87,12 | 5,27 | 8,45 | 10,00 | 0,40 |
LEGENDĂ TABELE:
SU – substanţă uscată;
UFL – unităţi furajere lapte;
PDIN – proteină digestibilă la nivel intestinal permisă de conţinutul în azot al raţiei;
PDIE – proteină digestibilă la nivel intestinal permisă de conţinutul în energie al raţiei.
un articol de
LAVINIA ŞTEF