Aceasta trebuie să echilibreze elementele de schelet, astfel încât întreaga suprafață a coroanei să beneficieze de lumină și de aerisire.
• Prin tăieri trebuie să creăm condițiile cele mai bune de ventilare a coroanei, pentru a crește vigurozitatea și rezistența pomului la boli și pentru a asigura pătrunderea luminii pe toată suprafața coroanei, ceea ce va asigura uniformitatea colorării fructelor.
• Pe de altă parte, trebuie să avem în vedere faptul că pomii prezintă tendința de a crește pe verticală, degarnisindu-se pe partea inferioară. Știind acest lucru, pomicultorul trebuie să respecte acele principii de tăiere care să mențină creșterea ramurilor și la nivelul de jos al coroanei. Acest aspect este deosebit de important, deoarece printr-o tăiere echilibrată și care să asigure dezvoltarea armonioasă a întregii coroane, pot fi realizate însemnate sporuri de producție. Altfel, în partea de jos a coroanei, fie fructele vor rămâne mici, fie vor fi total absente.
• De asemenea trebuie să se urmărească încadrarea pomului în spațiul alocat. Mai exact, tăierile se vor efectua astfel încât să se evite ca pomul să se suprapună peste cel vecin și să nu crească mult în înălțime, spre a putea fi executate ușor și fără riscuri tratamentele și recoltarea.
PRODUCŢIE MARE, SPAŢIU REDUS
În condițiile în care proprietarii de livezi semi-intensive sau intensive ori gospodarii din țară urmăresc tot mai mult creșterea volumului de producție și utilizarea la maximum a teritoriului alocat pomiculturii, specialistul băcăuan subliniază faptul că sunt utilizate tot mai mult formele de coroană cu ax central și de volum mic. Această coroană este denumită de către pomicultori ca o coroană cu formă de fus subțire.
• Practic, se urmărește schema după care crește un brad în mod natural, în care singura creștere pe verticală este axul pomului, iar creșterile de schelet și semischelet sunt la orizontală. Pe aceste elemente de schele, pomicultorul trebuie să își așeze, prin tăieri, ramurile de rod. Aceasta este o formă de coroană care se pretează pentru aproape toate speciile pomicole.
• Excepția o face cireșul, îndeosebi cel altoit pe portaltoi de vigoare mare, dar și în acest caz se poate alege o coroană cu ax central de 2 m și cu mai multe șarpante orientate la orizontală.
GREŞEALĂ DE EVITAT LA TĂIERE
ATENŢIE! Un număr mai mare de ramuri de rod lăsate pe pom va conduce la o rodire în exces, fructele vor fi prea mici și pomul va fi epuizat, ceea ce îi va scădea rezistența la îngheț, în iarna următoare. Ulterior, pomul va intra într-o așa-numită periodicitate de rodire și, chiar în următorul an, nu va mai produce fructe!
Află Povestea mărului din Vancouver care a trăit 194 de ani!
Cum îngrijim pomii la desprimăvărare? Vezi recomandările specialiştilor!
Plantarea pomilor este o activitate riguroasă. Vezi care sunt cele mai frecvente greşeli la plantare!
PETRONELA COTEA MIHAI
redactor Radio România Iaşi