Efectele stresului termic la vaci pe timp de caniculă sunt multiple. Vacile de lapte rezistă mai bine în condiţii de frig decât pe caniculă. Analizând evoluţia schimbărilor climatice, în special creşterea temperaturii, constatăm că şi în Europa de Mijloc sunt câteva pusee termice de caniculă, care se repetă an de an. Producţiile de lapte din perioada aceasta scad şi de multe ori nu revin la nivelul de dinainte.
Ce măsuri de protecţie a vacilor şi de menţinere a producţiei de lapte la nivelul dorit putem adopta în verile toride?
Animalele au nevoie de confort sporit
Stresul termic la vaci apare când le este depăşită capacitatea de a elibera excesul de căldură existent. Pe lângă temperaturile crescute, stresul termic este influenţat şi de umiditate, de ventilaţie şi de expunerea la razele solare puternice.
Vacile suferă şi ca urmare a faptului că şi ele produc o cantitate mare de căldură după fermentaţia ruminală, deci capacitatea lor de degajare a căldurii e limitată.
Scăderea producţiilor de lapte este un semn care se poate observa relativ târziu, deoarece vine ca rezultat al unor procese fiziologice deloc avantajoase. Circulaţia sanguină periferică este mărită şi astfel organele principale suferă de insuficienţă a circulaţiei sanguine. Rezultatul este creşterea numărului de respiraţii (tahipnee), sporirea temperaturii rectale, intensificarea problemelor metabolice, de exemplu apariţia acidozelor, şi transpiraţia în zona salbei. De asemenea, se schimbă comportamentul vacilor, scade apetitul şi, prin aceasta, şi consumul de furaje. Astfel de indicii sunt deja uşor de observat. Dar ele sunt urmate de scăderea producţiei de lapte şi a conţinutului de grăsime şi de proteine din lapte, respectiv rezultate şi parametri de reproducţie mai slabi.
Când sunt stresate din cauza caniculei, vacile se ridică mai des, pentru ca prin mişcare să reducă senzaţia de căldură, însă astfel se reduce timpul lor de odihnă. Dacă temperatura exterioară ajunge la 40 grade Celsius, se accelerează respiraţia, care devine şi mai superficială, ceea ce duce la o deshidratare, poate cauza o acidoză corporală, iar peste câteva luni (toamna) poate determina apariţia şchiopăturii de origine metabolică.
Protecţie prin utilizarea aditivilor furajeri
Stresul termic a produs deja pagube încă din anul 2003, cifra pierderilor pentru industria producerii laptelui din SUA ajungând la 900 milioane de dolari.
Pe lângă utilizarea de ventilatoare şi duşuri, pentru protecţia vacilor la caniculă putem folosi şi aditivi furajeri în alimentaţia zilnică.
În acest scop, concernul Techmix a dezvoltat produsul pentru bovine BlueLite Pellets, care conţine electroliţi, ca sursă de energie, glucide, vitamine şi betaină, care la nivel celular ajută la reţinerea apei în organism. Produsul este peletat şi se poate amesteca uşor în furajul vacilor, fiind consumat cu plăcere de vaci.
Experienţe făcute în ferme din Arizona, zonă cu călduri extreme, arată că vacile care au primit produsul, faţă de lotul martor, nu numai că au revenit în producţie după puseul de căldură, dar au şi depăşit nivelul de producţie.
Un alt experiment arăta că la nivel de lactaţie, în medie, producţiile au fost mai mari la lotul care a primit produsul faţă de efectivul bovin căruia nu i s-a administrat BlueLite Pellets.
În concluzie, se poate afirma că vacile care au primit 120 grame de produs pe zi în perioade caniculare au suferit mult mai puţin de efectele stresului termic, comportamentul lor nu s-a schimbat, nici fiziologic şi nu au fost scoase din producţie ca reforme. Cantitatea de lapte a scăzut mult mai puţin la cele care au fost protejate cu BlueLite Pellets, cantitativ pierderile ajungând la cel mult jumătate faţă de cele înregistrate la lotul care nu a primit produsul. În plus, după trecerea perioadei de stres termic, producţia de lapte a revenit la cea normală. Este important ca doza de administrare să fie respectată, după recomandarea: 120 grame/zi/vacă, respectiv 170 grame/zi/vacă în condiţii extreme de căldură.
Pentru a încerca produsul BlueLite, ne puteţi contacta pe site-ul firmei noastre: www.schontal.ro
János SULTÉSZ
URCĂ GRADELE CELSIUS, CREŞTE NEVOIA DE APĂ
Pe timp de caniculă vacile au nevoie de mai multă apă. O vacă cu o producţie de circa 27 de litri, la o temperatură de 4-5 grade Celsius, consumă aproximativ 85 litri de apă. Dacă temperatura urcă cu 20 de grade Celsius, creşte şi consumul de apă cu 10 litri. Vacile cu producţii mari consumă în mod normal 120 litri de apă/zi, dar la temperaturi crescute necesarul poate ajunge la 170 litri e apă/zi.
După fătare, vacile au nevoie şi de mai multă apă, deoarece în câteva zile, lactaţia poate creşte de la 0 la 50 de litri. Dacă nu există destulă apă în organism, vom avea pierderi la producţia de lapte. În schimb, consumă mai puţină substanţă uscată, deci nu va produce bine şi nu se va reproduce cu uşurinţă.
Potrivit relatărilor unor crescători din ferme din America, procentul vacilor reformă din cauza puseelor de căldură extremă ajunge la 3% şi chiar la 10%.
Articol publicat în revista Ferma nr. 12/239 (ediţia 1-31 iulie 2019)