“Cum dezvăţ găinile să-şi mănânce propriile ouă?” - Revista Ferma
5 minute de citit

“Cum dezvăţ găinile să-şi mănânce propriile ouă?”

Am lansat întrebarea în grupurile specializate de pe Facebook. Şi… din primele 47 de comentarii la această postare, 44 s-au lasat cu dureri de cap, doar 3 atingând pe undeva subiectul!

Să exemplificăm:
“Dă-le calciu!” – 12 răspunsuri
“Taie-le ciocul!” – 8 răspunsuri
“Ouă de plastic!” – 5 răspunsuri
“Vitamine!” – 4 răspunsuri
“Sacrifică-le”; “Cuibare înclinate” şi “Nisip în alimentatie!” – câte 3 răspunsuri
“Pietre în cuibar!” – 2 răspunsuri
“Ouă fierte” şi “Arde-i ciocul!” – câte 1 răspuns

Gaina_b

“Sindromul Mamaie” compromite pasărea definitiv!
Sindromul de Pica poate aparea cel mai frecvent în tulburări de nutriţie ale păsării, dar şi în tulburări ale sistemului nervos sau ale sistemului digestiv. La noi în gospodării, din cauza “Sindromului Mamaie”, care ne face retrograzi la tot ce este nou, căutam cu orice chip să privăm pasărea de o nutriţie normală, punând-o pe seama TRADIŢIEI sau a datinei străbune! Cu atât mai mult cu cât acest comportament se declanşează mai ales în lunile reci ale anului, atunci când aportul de vitamine, minerale şi proteine din natură este mult mai greu de găsit de către pasăre!
La baza declanşării acestui comportament stau următoarele cauze:
• porumbul în exces din furaj;
• furajul compus numai dintr-o cereală (tainuri monocompuse);
• carenţele în aminoacizi, minerale (calciu, fosfor, sare, potasiu, cupru, mangan etc.), deficitul de vitamine (A, D3 şi complexul de B-uri);
• carenţa sau excesul de proteine.
Câteva dintre manifestările acestui sindrom, la pasăre, sunt: consumul nejustificat al ouălor (ovafagia), ciugulitul penelor şi consumul de corpi străini.

De la sfaturile neavenite, la recomandări… binevenite!
Începem cu cel mai des întâlnit “sfat”: “Dă-le CALCIU!”. Oricum, găina are nevoie de aproximativ 4 grame de calciu pur (adică 10-11 grame de carbonat de calciu în raţie) la fiecare 24 ore pentru a putea forma coaja unui ou în acelaşi interval de timp. Deci calciul nu trebuie să lipsească niciodată din furaj! De ce trebuie să le dai numai calciu când nu le asiguri necesarul din celelalte minerale (fosforul, de pildă, aflat în strânsă legătură cu calciul) şi vitamine (A, D3, B)? Această metodă nu ameliorează cu nimic comportamentul găinilor.
“TAIE-LE ciocul”! Debecarea este amputarea parţială a ciocului şi se execută până la vârsta de maxim 10 zile în condiţii stricte de igienă, cu aparatură specială şi numai sub supravegherea medicului veterinar! Ce rezultat va avea tăierea ciocului atâta timp cât noi le hrănim prost? NICIUNUL!
“Ouă de plastic, vitamine, cuibare înclinate, ouă fierte şi pietre în cuibar” sunt ineficiente, niciuna nu acţionează asupra cauzei care a produs acest comportament! Şi, cum spune o vorbă din popor, “ca să fim de râsul curcilor”, ultimele, cele mai “profesionale” sfaturi ar fi: “Sacrifică-le, dă-le nisip sau arde-le ciocul”!

În realitate, rezolvarea problemei acestui comportament este foarte anevoioasă şi constă în ameliorarea celor câteva cauze amintite anterior. Raţia păsării nu ar trebui să fie nici monocompusă, nici să nu conţină porumb în exces, să nu fie nici foarte bogată, dar nici foarte săracă în proteină şi să asigure necesarul de vitamine şi minerale. Cu toate acestea, procesul de recuperare va fi foarte anevoios, rezultatele nu vor aparea imediat, a doua zi iar unii indivizi din efectiv e posibil să fie irecuperabili!
Rezolvarea practică a comportamentului constă în:
• asigurarea unui furaj echilibrat şi de calitate, asigurarea unui front de furajare şi de adăpare suficient pentru tot efectivul;
• raţiile sa fie îndestulătoare (cea mai mică raţie, pentru cea mai mică rasă/hibrid este de 90 grame/zi, exceptând rasele pitice);
• asigurarea unui spaţiu adecvat efectivului, evitându-se supraaglomerarea;
• odată ce un furaj este consumat cu plăcere de către pasăre, acesta nu va fi schimbat, deoarece schimbarea de gust (palatabilitatea) poate genera comportamentul deviant.

Gaina_b

Vă aşteptăm cu întrebări, propuneri şi împărtăşiri din experienţa proprie la adresa de e-mail: narcisdefta.ferma@gmail.com sau pe Facebook, în grupurile Asociatia Profesionala a Crescatorilor de Pasari de carne si gaini ouatoare, Ferma de familie şi Crescatori de pasari de rasa sau de consum.

REŢETĂ PENTRU UN FURAJ „DE FĂCUT ACASĂ”
Dacă vreţi să amelioraţi acest comportament este bine să achiziţionaţi un furaj gata preparat de la magazinele de profil din zona dvs., adecvat vârstei păsării. Dacă doriţi să îl produceti în gospodărie vă pun la dispoziţie o reţetă pe care o puteţi realiza foarte uşor, în care am folosit ca suport un CPVM (concentrat proteino-vitamino-mineral) de ouătoare, concentrat cu cea mai mare răspândire în România. Restul materiilor prime, în afară de cele două cereale de bază sunt şroturile de floare şi soia, carbonat de calciu (se găseşte în comerţ sub denumirea de calciu furajer!!!) şi sare.
Reţeta este pentru găini în vârstă de un an. Aceasta nu atinge parametrii unui furaj din comerţ, dar este un foarte bun substitut al “reţetelor” făcute din grâu-porumb, grâu-porumb-floare, grâu-porumb, mazăre etc.!

 tab1gi19_b

 

tab2gi19_b

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 1/228 (ediţia 1-31 ianuarie 2019)

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →