Cum arată viitorul agriculturii în Europa? Întâlnire între reprezentanții fermierilor și cei ai principalelor partide europene - Revista Ferma
9 minute de citit

Cum arată viitorul agriculturii în Europa? Întâlnire între reprezentanții fermierilor și cei ai principalelor partide europene

Imagine WhatsApp 2024 04 19 la 11.09.14 9b3f1e9a e1713525452577 Cum arată viitorul agriculturii în Europa? Întâlnire între reprezentanții fermierilor și cei ai principalelor partide europene

Prezidiile celor mai importante două organizații europene ale fermierilor, COPA și COGECA, s-au reunit într-o serie de întâlniri și ședințe comune, derulate în perioada 17-19 aprilie 2024 la Bruxelles, pentru a discuta despre situația curentă a sectorului agricol, măsurile necesare pe termen scurt, dar și despre prioritățile pe care le vor avea în vedere pe parcursul viitorului mandat legislativ european.

Reprezentanții fermierilor i-au avut ca invitați la ședința comună COPA-COGECA pe europarlamentarii: Herbert Dorfmann (Italia) Coordonator COM AGRI –  EPP, Juozas Olekas (Letonia), Membru COM AGRI  – SSD, Philippe Lamberts (Belgia), Membru COM AGRI – Verzii/EFA, Dacian Cioloș (România), Membru COM AGRI – RENEW EUROPE, Jeremy Decercle (Franța), Membru COM TRADE – RENEW EUROPE, și Ana Zalewska (Polonia), Coordonator COM ENVI – ECR.

Au fost aduse în discuție viziunile politice privind agricultura ale principalelor grupuri europarlamentare, precum și perspectivele pe care le au acestea în raport cu Politica Agricolă Comună (PAC) și situația fermierilor comunitari.

„Bugetul PAC trebuie să fie în concordanță cu prioritatea asigurării securității alimentare și hrănirii populației de 2-3 ori pe zi. Suntem îngrijorați că ne deschidem porțile către produse care nu respectă aceleași standarde. Avem nevoie de studii de fezabilitate, studii științifice și analize de impact economic, social și de mediu, înainte de a lua măsuri. Solicităm ca următorul Comisar pentru Agricultură să fie puternic și să aibă poziția de  Vicepreședinte al Comisiei Europene. Am suferit ca agricultori atât din cauza factorilor externi dar și pentru că nu am fost ascultați și nu s-a ținut cont de propunerile noastre.

Vom vota cu înțelepciune pentru Europa la următoarele alegeri. Nu dorim o închidere a țărilor în sine, ci dorim ca agricultorii să se regăsească în propunerile partidelor și să aleagă reprezentanți cu o gândire constructivă, care să susțină sectorul agroalimentar și securitatea alimentară europeană”, a subliniat, Președinta COPA, Christiane LAMBERT.

Fermierii își doresc soluții concrete, adaptate situațiilor reale

În cadrul întâlnirilor România a fost reprezentată de membri Alianței pentru Agricultură și Cooperare (AAC): Marius Mihai Micu – PRO AGRO, Florentin Bercu – UNCSV, Radu Mihailov – Cooperativa Agricolă BIO TOP ROMÂNIA și Andrei Herța – Cooperativa Agricolă DUNĂRE BRATEȘ PRUT.

Florentin Bercu, Director executiv al UNCSV și Vicepreședinte COGECA, a afirmat în cadrul discuțiilor că:

„Simplificarea politicii agricole și reducerea împovărării administrative sunt extrem de importante pentru fermierii și cooperativele agricole din România, mai ales în contextul dificil în care fermierii și cooperativele agricole s-au aflat în ultimii ani. Sentimentul de a fi lăsați în urmă i-a determinat recent pe mulți dintre ei să iasă în stradă. Fermierii și Cooperativele au nevoie de mai multă stabilitate, predictibilitate, mai puțină birocrație și de un lanț comercial cu măsuri de reciprocitate, cu respectarea unor standarde  și de către produsele importate, astfel încât activitatea derulată de ei să poată fi profitabilă și sustenabilă. Avem nevoie de un pact al fermierilor, un pact al competitivității.

Fermierii și producătorii europeni nu trebuie lăsați să poarte o povară disproporționată a consecințelor acestei liberalizări comerciale a produselor din Ucraina și sunt necesare mai multe acțiuni concrete, decât până în prezent.”

Totodată, Florentin Bercu a cerut reprezentanților partidelor politice europene să-și prezinte poziția pe care o au referitoare la:

  1. Susținerea aderării Ucrainei după ce își va îndeplini obligațiile pe toate capitolele, sectoarele.
  2. Care sunt demersurile pe care le întreprind ca europarlamentari și grupuri politice pentru ca bugetul viitoarei PAC 2028-2034 să fie în concordanță cu nevoile de minimum 1% din PIB-ul UE (cu opțiunea de a fi mărit în cazul în care Ucraina ar adera la blocul comunitar)
  3. Care sunt demersurile efectuate pentru ca produsele agricole importate să respecte aceleași condiții de producție ca produsele agricole din UE, conform constrângerilor legislației europene.

Poziția a fost reiterată și de Marius Micu, Vicepreședinte COPA și Vicepreședinte PRO AGRO, care a cerut reprezentanților politici să vină cu strategii concrete care să răspundă situațiilor reale și nevoilor fermierilor pe termen mediu și lung.

„În fața multor provocări cu care se confruntă comunitățile agricole, va fi important să stabilim priorități clare, cu accent pe soluții, nu pe abordări de sus în jos și să ne asigurăm că imaginea de ansamblu este coerentă și clară, iar aceasta se poate concretiza doar dacă au loc discuții continue cu agricultorii și organizațiile profesionale reprezentative. Fermierii trăiesc în natură și sunt primii care au grijă și sunt interesați ca natura să fie protejată pentru a-și putea continua activitatea pe termen mediu și lung. Fermele noastre fac mult bine prin activitatea lor, implicit pentru sechestrarea carbonului și biodiversitatea naturii. Trebuie să fim mândri de sectorul nostru, vorbiți mult mai mult cu fermierii și vorbiți cu noi. Este nevoie de mai mult respect pentru fermieri. În acțiunile de la Bruxelles a fost prea multă politică și a lipsit strategia pentru viitorul nostru. Așteptăm ca după alegeri discursurile dumneavoastră să se transforme din teorie în practică”.

Imagine WhatsApp 2024 04 19 la 11.09.14 9bbe366d e1713525528959 Cum arată viitorul agriculturii în Europa? Întâlnire între reprezentanții fermierilor și cei ai principalelor partide europene

Strategia PAC ar putea fi rediscutată

În urma discuțiilor coordonatorul COM AGRI, italianul Herbert Dorfmann, membru al grupului EPP, a lăsat de înțeles că  normele Politicii Agricole Comune (PAC) ar putea fi rediscutate după alegeri:

„Nu putem avea zone rurale dinamice fără fermieri, iar fermierii au nevoie de zone rurale. Când a fost dezbătute normele PAC, nimeni nu mai discuta de suveranitate și securitate alimentară.

Dezbaterea PAC va reîncepe imediat după alegerile europarlamentare. Va avea loc o dezbatere importantă între viitorii eurodeputați pe viitorul buget al UE. Este nevoie să creștem resursele și bugetul PAC.

Am votat împotriva SUR și suntem încrezători că Legea privind Restaurarea Naturii nu va intra niciodată în aplicare în forma actuală. Trebuie să avem ferme durabile din punct de vedere economic pentru a putea să investească în noile tehnologii, astfel încât să poată respecta legislația. Totuși, avem nevoie de comerț atâta timp cât acesta este echitabil. Gândiți-vă ce ar însemna pentru sectorul zootehnic și pentru consumatori, dacă am opri importurile de furaje. Următoare PAC poate fi o oportunitate bună de a reveni la o agricultura durabilă productivă, cu un echilibru social necesar”.

Tinerii și fermele mici vor fi o prioritate

Conform reprezentaților socialiștilor și ai verzilor, PAC ar trebui să prioritizeze într-o mai mare măsură fermele mici și mijlocii precum și măsurile de instalare ale tinerilor în mediul rural.

„Trebuie să ne focusăm mai mult pe stimulare și nu pe sancționare. Avem nevoie mai mult ca oricând de securitate energetică și securitate alimentară. Trebuie să susținem fermele mici, mijlocii, cercetarea și restricționarea importurilor pentru a promova sistemul agricol european durabil ca fermele să supraviețuiască inflației și crizelor care apar. Trebuie să luăm mai mulți bani de la bugetele naționale ca să compensăm țările din est care au suferit de pe urma războiului din Ucraina” – Juozas Olekas (Letonia), Membru COM AGRI  – grupul european SSD.

„Green Deal a fost blocat de fiecare dată când am vrut să facem pași în față. Mulți fermierii nu reușesc să trăiască din această activitate și acest lucru este inacceptabil.

20 % dintre fermieri iau 80% din buget. Nu putem mulțumi pe toată lumea, agricultura mică, de familie și marele producător Lactalis. Securitatea alimentară este amenințată, dar avem export mai mare decât importuri. Chiar dacă facem schimbări, agricultura din UE nu poate și nu trebuie să ajungă ca în SUA, Canada sau Argentina. Majoritatea fermelor au prețuri impuse din exterior. Presiunea aplicată de retail, de acordurile de liber schimb. Dacă avem dificultăți economice nu este din cauza mea sau a verzilor. Verzii, dacă vor sprijini următoarea Comisie, vor cere să transforme PAC, să fie diferită. Este nevoie de stimulente în tranziție. Trebuie să reducem această sarcină birocratică, să se producă durabil și să fie compensați fermierii pentru efortul social.” – Philippe Lamberts (Belgia), Membru COM AGRI – Verzii/EFA

Imagine WhatsApp 2024 04 19 la 11.09.14 2e71205e Cum arată viitorul agriculturii în Europa? Întâlnire între reprezentanții fermierilor și cei ai principalelor partide europene

Drum lung până la aderarea Ucrainei

În ce privește relația dintre UE și Ucraina, reprezentanții partidelor politice recunosc necesitatea unor clauze reciproce, care să reflecte respectarea acelorași norme, însă, în egală măsură, probleme de securitate pe care le ridică Rusia implică necesitatea sprijinirii Ucrainei.

„Multe din grupurile noastre politice sprijină Ucraina, pentru că problema principală este de a opri agresiunea la granițele cu Rusia. Sunt de acord să evităm importurile de produse agricole din Ucraina, dar în egală măsură avem nevoie de contingente pentru Ucraina, avem nevoie de mai multe resurse pentru Ucraina, altfel riscăm să avem conflictul la granițele noastre”, a explicat Juozas Olekas.

„ Aderarea Ucrainei trebuie luată în calcul, însă, pe termen scurt și mediu ea nu va putea să se adapteze la standardele UE. Dacă vrem să avem o soluție, atunci trebuie sa începem să lucram la asta cât mai curând posibil. Trebuie să discutăm despre comerț, dar vom putea face asta doar atunci când o să avem standarde internaționale”,  adăugat Dacian Cioloș, Membru COM AGRI – RENEW EUROPE.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →