Din articol veţi afla:
- Ce este şi cum funcţionează o culegătoare de porumb?
- Principiul de funcţionare şi părţile componente
- Dotări opţionale
- Întreţinerea zilnică
- Care sunt cele mai des folosite modele de culegătoare de porumb?
- Culegătoarele de porumb autopropulsate
- Culegătoare de porumb tractate
- Culegătoare de porumb ZMAJ – descriere, date tehnice
- Culegătoare de porumb SIP – descriere, date tehnice
- Culegătoare de porumb Berko – descriere, date tehnice
- Distribuitori de culegătoare de porumb (noi şi second-hand)
- Criterii pentru alegerea şi cumpărarea unei culegătoare de porumb
- Sfaturi practice
Ce este şi cum funcţionează o culegătoare de porumb
Culegătoarele de porumb sunt utilaje destinate recoltării porumbului ştiuleţi şi au o productivitate relativ mică.
Culegătoarele de porumb pot fi autopropulsate (cu motor propriu) sau tractate – necesită un tractor pentru acţionare şi transport. În general, culegătoarele de porumb autopropulsate au o masă de recoltare de 4-6 rânduri, iar cele tractate pe 1-2 rânduri.
Principiu de funcţionare şi părţi componente
Construcţia culegătoarelor de porumb tractate este relativ simplă şi cuprinde:
– sistemul de depănuşare;
– tocător plante cu cuţite rotative;
– buncăr depozitare;
– transportor de la sistemul de depănuşare la buncăr;
– sistemul de acţionare;
– şasiu cu bară de tracţiune;
Sistemul de depănuşare este alcătuit din valţuri în formă de stea, fabricate, de obicei, din cauciuc cu inserţie de pânză şi din cauciuc profilat. Sistemul de depănuşare curăţă ştiuletele de „pănuşe”.
Sistemul de tocare orizontal este format din două reductoare acţionate de transmisii prin lanţ, (turaţia de 2500 rotaţii/minut) şi sunt dotate cu cuţite cu tăiş dublu, care se pot refolosi schimbând poziţia lor. Înălţimea de tăiere a plantelor/cocenilor de porumb poate fi reglată, înălţimea minimă de tăiere a plantelor este peste 12-15 cm.
Buncărul de depozitare – destinat colectării ştiuleţilor de porumb, are capacitate variabilă, de la câteva sute de kilograme până la 1-1,5 tone. Buncărul poate fi dotat cu sistem de descărcare prin basculare, hidraulic.
Acţionarea utilajului se face de la priza de putere (PTO) a tractorului, cu ajutorul axului cardanic, turaţia necesară este de 450 rotaţii/minut.
Viteza de lucru este variabilă, 5-6 km/h, în funcţie de condiţiile din teren.
Dotări opţionale
Opţional, culegătoarele de porumb pot fi dotate cu un sistem de autocurăţare. Modelele noi de culegătoare de porumb dispun de un sistem de protecţie, astfel că, în cazul blocării acestora (datorită intrării unui corp străin sau a „înfundării” acestora cu material/plante) un mecanism cu clichet activează mersul „în gol”, protejând astfel utilajul de eventuale defecţiuni.
Culegătoarele de porumb pot fi dotate cu un sistem de inversare a elementelor în rotaţie – cu ajutorul căruia se face autocurăţarea/”deblocarea” în cazul blocării sistemului de tocare şi/sau depănuşare.
Unele modele de culegătoare de porumb au şi un ventilator – sistem de curăţare de impurităţi a ştiuleţilor, care „suflă” – îndepărtează resturile de plante şi mătasea de pe ştiuleţi, înainte ca aceştia să fie transferaţii în buncăr.
Sistem de recuperare a boabelor – acesta este prezent mai ales la culegătoarele de porumb autopropulsate.
Unele modelele mai vechi de culegătoare de porumb nu au buncăr, pentru stocarea ştiuleţilor fiind necesară ataşarea unei remorci de tractor. De asemenea, există modele modele de culegătoare de porumb care nu au sistem de tocare al plantelor şi nici sistem de depănuşare sau aceste sisteme sunt opţionale.
Întreţinerea zilnică
Foarte importantă este întreţinerea corectă a sistemelor de acţionare, prin gresarea periodică a tuturor lagărelor, rulmenţilor, lanţurilor şi elementelor în mişcare. Este recomandată curăţarea şi gresarea zilnică şi/sau după un anumit număr de ore de funcţionare. Punctele de gresare şi frecvenţa lucrărilor de întreţinere sunt trecute în manualul fiecărui tip de utilaj.
Care sunt cele mai des folosite modele de culegătoare de porumb?
Culegătoarele de porumb autopropulsate au motor propriu pentru deplasare şi acţionarea sistemelor de recoltare.
La noi în ţară a fost foarte cunoscut modelul CARP4 – Combina Autopropulsata de Recoltat Porumb, pe 4 randuri, produsă de Semănătoarea (Bucureşti), din care acum, probabil, mai sunt doar câteva unităţi în stare de funcţionare.
AICI Video cu CARP4 în acţiune:
Câteva dintre cele mai cunoscute culegătoare de porumb autopropulsate sunt: Burgoin DP6 (pe 2 rânduri), BEARN ALX4 (4 rânduri) şi Cornliner 32.42 (2 randuri).
Culegătoare de porumb tractate
În România, cele mai des întâlnite culegătoare de porumb provin din import, principalele branduri sunt: ZMAJ, Berko, Majevica (toate din Serbia) şi SIP (Slovenia).
Culegătoare de porumb ZMAJ
Cele mai cunoscute modele ale producătorului sârb sunt: ZMAJ 214 şi 216 pe un rând şi ZMAJ 222, 223, 224 pe două rânduri.
Modelul ZMAJ 214 – pe un rând, are buncăr cu basculare hidraulică, masă reglabilă hidraulică, 4 depănuşători (2 din cauciuc şi 2 din metal) şi tocător de coceni. Tractorul trebuie să aibă minim 25-40CP. Productivitatea este de 2-2,5ha/zi. Modelul ZMAJ 214S are buncărul şi elevatorul poziţionate mai jos (cu 0,5m) decât la modelul 214 şi este destinat zonelor deluroase.
Modelul ZMAJ 216 – are aceleşi caracteristici tehnice ca şi modelul 214, în plus având un ventilator pentru curăţarea de impurităţi a ştiuleţilor.
Modelul ZMAJ 221 – pe două rânduri are masă fixă, 8 depănuşători (4 din cauciuc şi 4 din metal), tocător de coceni şi nu este dotat cu buncăr de stocare. Opţional, ZMAJ 221 poate fi dotat cu recuperator de boabe. Necesarul de putere al tractorului este de minim 55CP, acesta fiind necesar atât pentru acţionarea culegătorului cât şi pentru tractarea remorcii. Productivitatea este de 3,5 ha/zi.
Modelul ZMAJ 222 – pe două rânduri este dotat cu buncăr cu basculare hidraulică, masă reglabilă hidraulic, 8 depănuşători (4 din cauciuc şi 4 din metal), ventilator, tocător coceni şi recuperator de boabe (opţional). Cu un tractor de minim 45-55CP se pot recolta până la 5-6ha/zi. ZMAJ 222 Este unul dintre cele mai populare şi vândute modele.
Video ZMAJ 222 si AICI!
ZMAJ 223 (pe două rânduri) este dotat cu buncăr cu basculare hidraulică, masă reglabilă hidraulic, 12 depănuşători (6 din cauciuc şi 6 din metal), ventilator şi tocător de coceni. Necesită un tractor de minim 55CP şi are o productivitate de peste 6ha/zi.
Cel mai nou model – ZMAJ 224, pe două rânduri, are buncăr cu basculare hidraulică, masă reglabilă hidraulic, 12 depănuşători (6 din cauciuc şi 6 din metal), ventilator şi tocător coceni. Pentru acţionare este nevoie de un tractor de peste 55 CP şi poate recolta până la 7ha/zi.
Culegătoare de porumb SIP
SIP Tornado 40 EOL – culegător de porumb pe un singur rând – are o construcţie simplă şi robustă: depănuşător cu 3 valţuri din cauciuc şi 3 valţuri metalice, iar tocătorul are 9 cuţite şi transmisie pe curele. Buncărul are un volum de 1,8 mc şi descărcarea hidraulică se poate face până la o înălţime de 2,4 m. Datorită greutăţii relativ reduse (cca. 1,7 tone) manevrarea acestui utilaj este simplă chiar şi pe terenurile accidentate, iar pentru tractare este necesar un tractor de putere mică.
Video SIP Tornado 40
SIP Tornado 80 – culegător de porumb pe 2 rânduri – cu o greutate totală 3 tone, depănuşător cu 12 valţuri (6 din cauciuc şi 6 metalice), tocător orizintal cu 33 de cuţite, lăţime de lucru 1m şi buncăr cu o capacitate de 2,9 mc (max. 1500kg) cu descărcare hidraulică la o înălţime de maxim 2,9m.
Pentru capacitatea sa de lucru, utilajul are o constructie simplă şi este uşor de menevrat.
Video: Berko si SIP Tornado 80
Culegătoare de porumb Berko
Producătorul sârb Berko produce două modele de culegătoare tractate de recoltat porumb ştiuleţi: pe un rând şi pe două rânduri, dotate cu tocător de plante vertical cu cuţite rotative, sistem de depănuşare lat (şi transportor cu melc de la sistemul de depănuşat până la elevator), buncăr de capacitate mare, bară de tracţiune.
Sistemul de depănuşat este format din valţuri în formă de stea – 12 role din cauciuc, cu posibilitatea reglării în funcţie de uzura acestora. Sistemul de tocare este orizontal, cu cuţite cu tăiş dublu.
Utilajul lucrează, în condiţii optime, la o viteză de 6 km/h. Antrenarea utilajului se realizează de la priza de putere a tractorului prin intermediul axului cardanic, turaţia necesară fiind de 540 rotaţii/minut.
Capacitatea buncărului este de 3,8 mc (greutate maximă 2 tone).
Culegătoarele Berko au posibilitatea de reglare a ecartamentului şi opţional pot fi dotate cu sistem de autocurăţare.
Detalii despre culegătoarele de porumb Berko AICI!
Distribuitori de culegătoare de porumb (noi şi second-hand):
- Banat Tractor Service
- WIRAX DISTRIBUTIE S.R.L
- LOKVE AGRI PROD SRL
- MAJEVICA
- Anunţuri de vânzare culegătoare de porumb second hand se găsesc pe majoritatea site-urilor de profil de la noi: www.anunturi-agricole.ro
Criterii pentru alegerea şi cumpărarea unei culegătoare de porumb
Suprafaţa pe care doriţi să o recoltaţi în fiecare campanie şi timpul în care doriţi să face această lucrare – acesta este criteriul de la care trebuie să porniţi în alegerea unei culegătoare de porumb.
Desigur, bugetul trebuie să fie adecvat acestui prim criteriu.
Dacă aveţi o suprafaţă mică de recoltat (câteva hectare), atunci o culegătoare pe un rând este alegerea cea mai potrivită. Pentru aceasta aveţi nevoie de un tractor cu o putere de minim 25CP (ideal ar fi 40CP).
Pentru a recolta o suprafaţă de câteva zeci de hectare/campanie aveţi nevoie de o culegătoare de porumb pe 2 rânduri şi de un tractor cu o putere nominală de minim 50-55CP.
PREŢUL unei culegătoare de porumb: nouă sau second hand
La cumpărarea unui utilaj nou aveţi asigurată garanţia şi service-ul. Aveţi astfel „asigurată” buna funcţionare a utilajului cel puţin în perioada de garanţie şi posibilitatea de a cumpăra piese de schimb.
Desigur, diferenţa de preţ dintre un utilaj nou şi un utilaj folosit (second-hand) poate să fie considerabilă.
Culegătoarele de porumb autopropulsate noi sunt mai greu accesibile datorită preţului relativ mare. Cele folosite/second-hand pot fi achiziţionate la un preţ de cca. 10-15 mii euro sau chiar mai mic. Criteriile hotărâtoare în stabilirea preţului sunt starea de întreţinere şi în principal buna funcţionare a motorului.
Culegătoarele de porumb tractate au preţul până la 10.000 de euro, noi sau câteva mii euro – second-hand. Atunci când veţi cumpăra un utilaj folosit trebuie să luaţi în considerare la preţul final, pe lângă transport şi costul eventualelor recondiţionări şi reparaţii pe care trebuie să le efectuaţi. Dacă utilajul este foarte vechi, eventual nu a mai fost folosit o perioadă lungă de timp, cu siguranţă va trebui să înlocuiţi anvelopele, curelele şi valţurile de cauciuc ale depăşunătorului.
Pe un rând sau pe două rânduri?
O culegătoare de porumb pe un singur rând are o greutate mai mică şi deci necesarul de putere al tractorului va fi mai mic. Tototdată, o greutate/masă totală mai mare a maşinii face ca şi necesarul de putere de acţionare să crească.
Buncărul – este un al criteriu de alegere al maşinii de recoltat porumb. Un buncăr de capacitate mare creşte timpul de lucru dintre descărcări şi productivitatea, dar necesită un tractor de putere mare pentru acţionare şi tractarea maşinii. Descărcarea hidraulică a buncărului conduce de asemenea la scurtarea timpului de golire a buncăncărului.
Ecartament reglabil permite ajustarea distanţei dintre roţi astfel că ambele roţi pot calca pe rândurile culese sau printre rânduri.
Sistemul de tocare orizontală creşte eficienţa maşinii de recoltat porumb, puterea necesară acţionării este redusă.
Posibilitatea ataşării unui inversor care are rolul de a schimba sensul de rotaţie a axului de acţionare, care se poate face rapid, din cabina tractorului, poate creşte productivitatea şi reduce timpul de staţionare.
Zmaj 224 are 12 depănuşători, ventilator şi masa este reglabila iar tocatorul este fix. La modelul 223 se poate regla înălţimea de tăiere în acelaşi timp cu masa de recoltare şi este mai robust decât modelul 224 care este puţin mai uşor.
Sfaturi practice
- Dacă doriţi să cumpăraţi un culegător de porumb second-hand ar fi foarte bine să îl vedeţi în lucru, în câmp, adică toamna, mai ales dacă îl găsiţi direct la fermier/proprietar. Desigur, dezavantajul cumpărării în perioada de toamnă este preţul – care poate să fie mai mare în plină campanie.
- Dacă depănuşătorii sunt prea rigizi şi porumbul foarte uscat, există riscul să fie pierderi mari, deoarece vor fi multe boabe scoase de pe ştiuleţi. În acest caz este bine să schimbaţi depăşunătorii şi/sau să instalaţi un recuperator de boabe, dacă este posibil.
- Conform părerii unor utilizatori, culegătoarele ZMAJ sunt foarte robuste, iar maşinile Berko au şasiul este mult mai „fragil” faţă de ZMAJ şi au tocătorul de resturi tip elice faţă de Zmaj la care tocătorul este tip „freză”.
- Mulţi fermieri folosesc pentru gresarea lanţurilor ulei de motor ars în locul clasicei vaseline. Această metodă este contestată de către alţi utilizatori, deoarece uleiul va curge şi pe alte părţi componente ale maşinii iar praful şi resturile vegetale vor acoperii toate aceste suprefeţe.
- Gresarea şi verificarea rulmenţilor, lagărelor şi a lanţurilor, precum şi verificarea curelelor trebuie făcută zilnic în timpul campaniei.
- La fel ca şi maşinile second-hand, achiziţionarea unui culegător de porumb direct de la proprietar, eventual chiar din ţara de origine (Serbia, Slovenia, Franţa sau Italia) poate să reducă substanţial costul final al maşinii. Însă, trebuie să luaţi în calcul şi cheltuielile de transport şi formalităţile vamale.